Katt klemmer menneske

5 tips for å trøste kjæledyr med separasjonsangst

Store endringer i rutinen, som å gå tilbake til jobb etter en lengre periode med å bo hjemme sammen, kan forårsake separasjonsangst hos hunder og katter.

Tegn på separasjonsangst hos hunder og katter

 Hvis kjæledyret ditt har separasjonsangst, kan du merke noen atferdsendringer. Se opp for følgende endringer:

  • En endring i vannlating eller avføring i og rundt hjemmet som ikke er assosiert med trening av valp eller kattunge
  • Overdreven bjeffing eller hyling
  • Overdreven tygging eller annen destruktiv oppførsel i hjemmet
  • En endring i matlysten

 

menneske med katt

Hvordan lette separasjonsangst hos hunder og katter

 

1. Lag en rutine

Familiekjæledyr drar fordel av rutiner like mye som barn. Å forlate og returnere mer eller mindre på samme tid hver dag, når det er mulig, vil hjelpe dine firbeinte familiemedlemmer å tilpasse seg endringene de opplever og redusere hunden eller kattens separasjonsangst. Det kan være lurt å skrive den nye rutinen din og holde den et sted åpenbar slik at du og familien lett kan se den. Forsøk å forutse, hvis du kan, hvordan rutinen din kan være når dere er tilbake til faste rutiner.

 

2. Planlegg tid for lek og trening

Planlegg bestemte leketider for katten eller hunden din hver dag. Det er her passende behandling kommer inn. Du ønsker å belønne god oppførsel og fraråde dårlig oppførsel. En godbit her eller der under leketid, sammen med muntlig ros, kan gå langt (husk imidlertid at ikke mer enn 10 prosent av et kjæledyrs daglige kalorier bør komme fra godbiter). Ta hunden din på en tur eller lek en interaktiv lek med katten din før du drar avgårde kan også være en annen beroligende strategi. Etter trening er kjæledyr vanligvis klare for en lur, noe som skaper det perfekte segmentet for deg å forlate.

 

3. Gi litt bakgrunnsstøy

Mennesker som slår på TV-en for hundene sine eller kattene sine når de forlater huset, blir noen ganger betraktet som “gale kjæledyrforeldre”, men det er et godt råd for å behandle separasjonsangst hos hunder og katter. Å spille musikk, forlate TV-en og til og med slå på en lydbok eller podcast kan gi dem litt engasjement og distraksjon. I tillegg kan lyden av andre menneskelige stemmer få kjæledyr til å føle seg mindre alene.

 

4. Prøv å stimulere med en aktiveringsleke og andre leker

Aktiveringsleker er en fin måte å redusere angst og holde kjæledyret ditt mentalt stimulert. Hell halvparten av den anbefalte daglige mengden mat i en aktiveringsleke hver morgen, og fyll deretter på hver kveld. Hunden din eller katten din vil tilbringe dagen opptatt og engasjert, noe som kan lette følelser av angst.

Andre alternativer er å skjule små deler av tørr katte- eller hundemat og la dem ligge i skåler rundt hjemmet ditt. Mål ut mengden du normalt mater hver dag, og del den deretter i mindre deler som skal skjules. Dette skjulespelet er spesielt gunstig for katter, ettersom det stimulerer jaktinstinktene deres og holder dem opptatt og aktive hele dagen.

 

5. Forbli rolig og selvsikker

Ved å være rolig, setter du tonen for kjæledyrene dine, og de vil følge ledelsen. Forsøk å unngå langvarige farvel eller gjøre en god del av å forlate hjemmet og dem. Hold farvel kort og søtt hver gang.

Hvis kjæledyret ditt (eller du) sliter med dette, kan du prøve å ta farvel med mye klapping og ros så mye som 10 til 20 minutter før du reiser. Når tiden kommer til å forlate, kan du gå uten å føle deg dårlig, fordi du allerede har sagt farvel. Hvis du plutselig må reise bort og ikke har tid til å gå en tur eller lage et spill for dem å spille mens du er borte, kan du prøve å gi dem et favorittleketøy for å holde dem stimulert. Tenk at en hund ikke skal være alene mer enn 4 timer per dag.

Ved å følge tipsene ovenfor, kan du lette på kattens eller hundens separasjonsangstsymptomer og få dem til å føle seg mer komfortable med å være hjemme alene.