Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
Bør jeg holde katten innendørs?

Bør jeg holde katten innendørs?

3 min read
Pro Plan logo
Sponsored by PRO PLAN
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Mens de fleste europeiske katteeiere gir kattene lov til å være utendørs, er det andre som velger å gi dem en fullstendig innendørs livsstil. Denne artikkelen ser på noen av fordelene og ulempene med hver metode.

Fordelene med å være inne

Det var først da kattesanden ble oppfunnet i 1950-årene at katteiere enkelt kunne velge å holde kattene sine inne. Siden den gang har man funnet ut at innekatter har en tendens til å leve lenger enn katter som slipper ut. Dette er fordi innekatter har redusert risiko for:

  • Tyveri – med flere verdifulle rasekatter som kjæledyr, er det også flere som blir stjålet
  • Forsvinning – utekatter kan noen ganger bli fanget i garasjer, skur eller til og med i bagasjerom på biler
  • Trafikkulykker – dette er en stor årsak til at katter mister livet, spesielt unge katter, som ikke har lært om farene i trafikken ennå
  • Rovdyr – innekatter er naturlig beskyttet mot rev og andre rovdyr
  • Slåsskamper – med mindre de kommer i trøbbel med bofrendene sine, kan innekatter unngå slåsskamper med andre katter og hunder.
  • Forgiftning – selv om det ikke skjer så ofte, kan utekatter uforvarende komme til å spise skadelige stoffer, som frostvæske, sneglekorn eller rottegift.
  • Smittsomme sykdommer – innekatter beskyttes mot sykdommer som overføres mellom katter som er i nærkontakt med hverandre. Noen organismer og Parasitter  kan likevel finne veien inn i huset via sko eller klær. Det er viktig å huske at innekatter fortsatt trenger vaksinasjoner og ormekurer for å holde seg friske.
  • Bevaring av arter – innekatter reduserer risikoen for overdreven jakt og høy fugledød, særlig i hekkesesongen. Ettersom katten blir eldre, kan den naturlig velge å være mer inne. Noen eldre katter foretrekker kanskje komforten og tryggheten med å holde seg inne hele tiden.

Fordelene med å være ute

Til tross for fordelene med livet innendørs, er det også fordelaktig å la katten slippe ut.

Hovedårsaken er at det er bra for kattens mentale helse og velvære. Katter er skapt for å jakte og markere territoriet sitt, og bruker en utmerket luktesans, hørsel, berøringssans og e spesialisert syn til å snike seg opp på og fange bytte.

Hvis du lar katten slippe ut, får den muligheten til å uttrykke sin normale atferd til fulle, noe som ganske sikkert forklarer hvorfor utekatter har mindre mentale problemer og atferdsproblemer sammenlignet med innekatter. Utekatter kan også være mer aktive, noe som gjør dem mindre utsatt for overvekt og medfølgende helseproblemer.

Valget er ditt

Det er fordeler og ulemper med begge valgene, og ikke noe som er rett eller galt når det handler om å velge et liv inne eller ute for katten. Uansett hva du bestemmer deg for, er det aller viktigste at du gir katten den beste omsorgen, god ernæring og at du stimulerer den for å støtte den mentale helsen. Se utvalget av det beste fôret til din katt her.