Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
Vaksinering av katt
Hvorfor bør du sterilisere/kastrere katten?

Hvorfor bør du sterilisere/kastrere katten?

3 min read
Pro Plan logo
Sponsored by PRO PLAN
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Hvorfor bør du kastrere katten?

Som ansvarlig eier er det å sterilisere/kastrere katten en av de viktigste avgjørelsene du vil ta. Siden katter blir kjønnsmodne mens de ennå er kattunger, er dette en avgjørelse som du bør snakke med veterinæren om så snart som mulig.

Fordelene med sterilisering/kastrering 

I tillegg til å forebygge uønsket Drektighet , bidrar sterilisering/kastrering også til å redusere risikoen for spesifikke sykdommer og uønsket atferd.

  • Sterilisering/kastrering gir lavere produksjon av kjønnshormoner, noe som betydelig reduserer behovet for markering og territorial slåssing hos hannkatter, og overdreven kjærlig atferd og aggressivitet hos hunnkatter. Dette øker den forventede levetiden betydelig ved at det reduserer risikoen for å få smittsomme sykdommer under slåsskamper og skader (av biler) når katten går på jakt etter en partner
  • Sterilisering/kastreringav hunnkatter fjerner risikoen for sykdom i eggstokkene og livmoren, inkludert kreft, livmorinfeksjon, cyster på eggstokkene og livmorbetennelse – i tillegg til å senke risikoen for hormonfremkalte sykdommer som brystkreft og innbilt Drektighet 
  • Hos hannkatter vil sterilisering/kastrering fjerne risikoen for testikkelsykdom, inkludert kreft, og senker risikoen for testosteronfremkalte sykdommer (f.eks. prostata, svulster rundt endetarmen, perineal brokk og godartet prostatisk hyperplasi)

Når bør katten kastreres

Veterinæren vil gi deg råd om når det er best å sterilisere/kastrere katten, men som regel blir det gjort i seksmånedersalderen, innen katten blir kjønnsmoden. Avhengig av landet du bor i og anbefalingene fra veterinæren, kan det også gjøres så tidlig om ved åtte ukers alder.

Inngrepet

Ved kastrering av hannkatter fjernes begge testiklene. Ved kastrering av hunnkatter fjernes begge eggstokkene, enten alene eller i kombinasjon med fjerning av livmoren.

Selv om kastrering er et ganske stort inngrep, blir det betraktet som en rutine med lav risiko for komplikasjoner. Katten vil som regel bli sendt hjem samme dag som inngrepet, og kanskje vil den ha synlige sting.

Etter inngrepet

FLUTD er utfordrende å behandle og krever mye tålmodighet. Du må kanskje tenke over hvilke stressmomenter som finnes i katten dagligliv og hvordan du kan redusere dem, samt snakke med en kattespesialist eller etolog hvis du legger merke til en stor endring i kattens atferd.

Hvis mulig bør du holde katten inne i minst tre dager etter inngrepet for å minimere risikoen for infeksjoner. Hvis du oppdager rødhet, hevelse eller unormal væske fra såret, er det viktig å kontakte veterinæren med en gang.

Hannkatter vil som regel ikke ha sting etter inngrepet. Selv om de kan være litt søvnige de første 24 timene, vil de som regel ganske snart være tilbake i god form.

Hunnkatter kan bruke litt lengre tid på å komme seg igjen, da inngrepet er mer komplisert. Det er lurt å holde katten i ro de første dagene og hindre den i å hoppe opp på ting for at såret skal kunne gro.

Ernæringsmessig støtte for kastrerte katter

Et næringsrikt fôr av høy kvalitet er viktig etter et inngrep, da næringsstoffer vil hjelpe kroppen med å helbrede seg.

Når katten er helt frisk igjen bør du også vurdere å skifte fra et fôr med høyt kaloriinnhold beregnet på kattunger, til et fôr med lavere kaloriinnhold for vedlikehold av vekt, som PURINA® PRO PLAN® Sterilised , da kastrerte katter er mer utsatt for å legge på seg. Dette er forbundet med en roligere livsstil og skyldes en kombinasjon av lavere energibehov og økt appetitt.

Begge disse endringene forårsakes av lavere produksjon og utskilling av kjønnshormoner.