Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
Forstå kattens urinveishelse

Forstå kattens urinveishelse

3 min read
Pro Plan logo
Sponsored by PRO PLAN
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Sykdom i nedre urinveier hos katt (FLUTD) er et begrep som beskriver en rekke tilstander som påvirker blæren og urinrøret hos katter.

FLUTD er en vanlig, sammensatt og alvorlig lidelse – blokkering av urinveiene kan være smertefullt og til og med livstruende for katter, derfor må du kontakte veterinæren med en gang du ser noen av disse symptomene:

 • Vanskeligheter med å urinere
 • Smertefull urinering (mjauer når den er på toalettet)
 • Slikker seg ofte rundt kjønnsorganene
 • Blod i urinen
 • Urinerer lite eller ingenting etter å ha forsøkt
 • Slutter å bruke kattetoalettet

Årsakene til FLUTD

Det finnes mange ulike årsaker til at katten har problemer med urinveiene. Disse omfatter:

 • Idiopatisk blærebetennelse: en vanlig Tilstand  som forårsaker smertefull betennelse i blæren. Dette fører til at proteiner og blod lekker ned i urinen, noe som kan blokkere urinrøret hos hannkatter. Dette er en livstruende komplikasjon.
 • Blærestein: et mindre vanlig problem. Katter kan få flere typer blærestein (struvitt og kalsiumoksalat er de vanligste), hvorav alle kan føre til blokkering av urinrøret hos hannkatter.
 • Anatomiske abnormaliteter: katter kan bli født med unormal anatomi i de nedre urinveiene, eller det kan utvikle seg etter en skade. Symptomene er avhengig av plasseringen og typen på abnormaliteten.
 • Bakteriell urinveisinfeksjon: svært uvanlig hos katter uten andre helseproblemer, som diabetes eller nyresykdom.
 • Alder, vekt og stress: overvektige eller eldre katter kan få urinveiskomplikasjoner, i likhet med katter som har en stresset livsstil. Idiopatisk cystitt er kjent for å forverre seg i situasjoner med stress, som det å flytte hus, få nye kjæledyr i hjemmet, og til og med dårlig vær!

Diagnosen FLUTD

Veterinæren vil ta noen prøver for å bekrefte den spesifikke diagnosen. Det kan tas blodprøver for å utelukke noen underliggende problemer, og urinprøve for å påvise forekomsten av inflammatoriske celler, blod og krystaller, og for å vurdere urinkonsentrasjonen.

Behandling

Hvis katten har et blokkert urinrør, krever det rask handling fra veterinæren. Det settes inn et urinkateter mens katten er beroliget og bedøvet, slik at blokkeringen løsner og urinen kan passere som normalt.

Blæresteiner må kanskje fjernes med et inngrep, og noen typer steiner krever at kostholdet endres. Hvis det er snakk om en bakterieinfeksjon, kan det bli skrevet ut antibiotika.

Idiopatisk cystitt er utfordrende å behandle og vil ofte innebære en kombinasjon av smertelindring, redusering av stress og spesielle medikamenter. Det kan også hjelpe å endre kostholdet for å redusere urinkonsentrasjonen.

Slik kan du hjelpe

FLUTD er utfordrende å behandle og krever mye tålmodighet. Du må kanskje tenke over hvilke stressmomenter som finnes i katten dagligliv og hvordan du kan redusere dem, samt snakke med en kattespesialist eller etolog hvis du legger merke til en stor endring i kattens atferd.

En veterinærspesialist kan anbefale at du skifter til et spesialfôr, som PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS Feline UR St/Ox.