Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
Slik reduserer du kattens hårballer

Slik reduserer du kattens hårballer

2 min read
Pro Plan logo
Sponsored by PRO PLAN
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Katter er vakre skapninger som vanligvis har en blank og svært ren pels. Dette er fordi katter er ekstremt pertentlige når det gjelder å stelle seg. Studier har antydet at katter i gjennomsnitt bruker omtrent 8 % av sin våkne tid på å stelle seg!

Hva forårsaker hårballer?

Katter steller seg systematisk over hele kroppen ved hjelp av den ru tungen og forpotene. Slikking stimulerer produksjonen av hudsekreter, som holder pelsen vanntett og blank, mens spyttet som påføres pelsen bidrar til å holde katter avkjølte når det er varmt. Hvis du har flere katter, vil du også kanskje legge merke til at de bruker tid på å stelle hverandre mens de slapper av på favorittstedene sine.

En uheldig bivirkning av katters omhyggelige stellevaner er dannelsen av Hårballer i fordøyelsessystemet.

De bakovervendte taggene på kattens tunge fungerer som en kam, noe som betyr at håret fanges opp og svelges. Selv om mye svelget hår vil komme ut med avføringen, kan noe av det hope seg opp inne i magen. Dette formes av de normale bevegelsene i fordøyelsen til en ball eller pølselignende form. Når den blir stor, hostes den enten opp eller går videre inn i tarmsystemet, hvor den kan skape blokkeringer.

Selv om dette er en naturlig prosess, skaper det bekymring hos mange katteeiere. Hosting, brekninger eller oppkast én eller to timer etter et måltid er tegn på at katten kan ha problemer med en hårball.

Katter som steller seg mye (eller røyter) kan være mer utsatt for å få Hårballer de må hoste opp. Langhårede raser har også større sannsynlighet for å få Hårballer, og det kan gi blokkeringer i tarmsystemet allerede mens de er kattunger.

Hvordan kan jeg hjelpe?

Hvis du legger merke til at katten ofte hoster opp Hårballer, kan du spørre veterinæren om råd. Du kan også hjelpe katten med å redusere dannelsen av Hårballer på flere måter:

Børst katten regelmessig for å fjerne løse hår og forebygge svelging av for mye hår
Forviss deg om at katten ikke har lopper, noe som fører til at den steller seg oftere og svelger mer hår
Gi katten fôr som er spesielt utviklet for å hjelpe mot dannelse av hårballer.

Fôr som har høyere fiberinnhold kan bidra til å redusere antallet Hårballer. Fiberet fører med seg håret gjennom tarmene, slik at det kommer ut med avføringen i stedet for å bli hostet opp som en hårball.

Nutrisavour Housecat og Derma Plus (våtfôr) i PURINA® PRO PLAN®-serien for katter er laget for å bidra til å minimere dannelsen av Hårballer hos katter og lette passeringen gjennom tarmen, takket være et høyt fibernivå.