Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
PPVD masterlogo
Katt strøk i tepper.

Å forstå diabetes hos katter

3 min read
PPVD masterlogo
Sponsored by Pro Plan Vet Diets
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Katter kan lide av både diabetes type 1 og 2, men den vanligste typen diabetes hos katter er type 2.

Hva er diabetes?

Enkelt forklart er diabetes (også kalt diabetes mellitus) en Tilstand  der katten har problemer med å bruke blodsukker som energikilde.

Etter et måltid vil fordøyelsessystemet bryte ned maten til bestanddelene den er laget av. En av disse delene er sukker (Glukose ). Kattens kropp tar opp Glukose  fra fordøyelsessystemet i blodet, og de ulike organene i kroppen bruker det som energi til å kunne utføre funksjonene sine.

Kroppen trenger imidlertid Insulin , et hormon som produseres i bukspyttkjertelen, for å kunne benytte seg av Glukose . Hvis det er noe unormalt med produksjonen eller bruken av Insulin , kan ikke Glukose  overføres fra blodet til kroppens organer. Det fører til at Glukose  blir værende i blodet, noe som resulterer i høyere blodsukkernivå enn det som er normalt.

Når organene i kroppen ikke får Glukose , begynner de å bruke Fett  og Protein  som energikilde i stedet, og det fører til vekttap og muskelsvinn.

Tegn på diabetes hos katter

Som regel viser katten tegn til økt behov for å drikke, urinere og spise – mens den samtidig går ned i vekt. Katten kan også ha gjentatte urinveisinfeksjoner. Kattens pels kan også få dårligere Tilstand  og utseende.

Pleie av katter med diabetes

Overvektige katter er svært utsatt for type 2 diabetes. Den gode nyheten er at så snart katter med type 2 diabetes mister nok vekt, vil mange ikke lenger ha behov for behandling – så lenge de vedlikeholder en sunn kroppsvekt.

Hvis veterinæren mistenker diabetes, vil det første skrittet sannsynligvis være å ta blod- og urinprøver av katten. Avhengig av resultatene kan veterinæren deretter forsøke å stabilisere kattens blodsukkernivå, som regel ved å regulere kostholdet eller gi Insulin , eller begge deler. I starten kan det virke skremmende, men det er lett å håndtere og vil få katten til å føle seg mye bedre.

Du kan få med deg Insulin  som du skal gi katten hjemme hver dag, samt noen råd om fôr og fôringstider. Vitenskapelig sammensatte fôr som PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS Feline DM St/Ox Diabetes Management er påvist å hjelpe med å redusere insulinbehovet hos katter med diabetes. Følg rådene fra veterinæren om fôring og Insulin  for at behandlingen av katten skal bli vellykket.

Det er nødvendig med flere besøk hos veterinæren for å overvåke utviklingen og kanskje endre fôret eller insulinnivået, avhengig av resultatene. Hvis du har en Overvektig katt, kan det å hjelpe den til å oppnå en sunn vekt føre til at den ikke lenger har behov for å få Insulin .

Selv om det krever en del tid og forpliktelser fra deg som eier, er det som regel mulig å få til en vellykket behandling av diabetes – noe som betyr at katten kan få et sunt og godt liv.