Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
PPVD masterlogo
Fluffy katt blir sjekket av en veterinær.

Hjelpe katten til å bli frisk etter en operasjon

3 min read
PPVD masterlogo
Sponsored by Pro Plan Vet Diets
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Etter et inngrep føler katten seg kanskje litt sliten etter både prøvelsen den har gått gjennom og bedøvelsen den har fått. På din side vil du gjerne hjelpe til med at bedringen skal gå så lett som mulig, og det er flere måter du kan gjøre dette på hjemme.

Veterinæren vil gi deg spesifikke råd med hensyn til kattens bestemte Tilstand , datoer for kontroll og medisiner som må tas etter operasjonen. Sørg for å følge instruksjonene nøye.

Som regel vil katter være litt søvnige etter å ha blitt bedøvet. De skal imidlertid kunne spise og være komfortable uten tegn til smerter. Det kan en stund før katten blir helt frisk, men hvis du føler at noe er galt, må du kontakte veterinæren med en gang.

Sår og sting

Hvis katten har sting, må du holde et godt øye med dem. Noen kan være innvendige, men du bør si fra til veterinæren hvis det oppstår rødhet, hevelse, væsking eller blødning. Med mindre de er laget for å gå i oppløsning av seg selv, blir stingene som regel fjernet etter cirka ti dager, selv om dette varierer etter type operasjon og stedet stingene er sydd på.

Med mindre de er laget for å gå i oppløsning av seg selv, blir stingene som regel fjernet etter cirka ti dager, selv om dette varierer etter type operasjon og stedet stingene er sydd på. Innvendige sting ligger under huden og løser seg opp av seg selv, men veterinæren kan likevel be deg om å ta med katten til en oppfølgingstime for å sjekke at alt går som det skal.

Bandasjer

Bandasjer kan irritere katten. Det er veldig viktig å holde bandasjer tørre, ellers kan de gjøre skade på huden. Katter med bandasjer må ikke få være utendørs, da de kan ødelegge bandasjen ved å skrape den opp eller gjøre den våt eller skitten. Vær på vakt mot misfarging, dårlig lukt, hevelse over eller under bandasjen, halting eller smerte. Ta alltid kontakt med veterinæren hvis du er bekymret.

Krager

Krager er som regel laget av plast formet som en trakt, og kalles «Elisabethan»- eller «Buster»-krager. Nå finnes det også krager i mykere stoff tilgjengelig, som kan være mer behagelig for katten. Hold kragen ren, og fjern matrester som kommer inn mens katten spiser.

Krager er laget for å hindre katter i å slikke, bite eller klø på såret, i tillegg til å tygge på bandasjen. Det er viktig å ha kragen på hele tiden hvis det er mulig, særlig om natten mens katten er alene. Kjæledyret vil snart venne seg til å ha den på seg, men den kan hindre spising og drikking. Hvis det er tilfellet, kan du ta den av under måltidene.

Hvis katten er veldig plaget av kragen, bør du si fra til veterinæren for at andre alternativer kan vurderes.

Mating

I likhet med mennesker kan katter føle seg uvel etter bedøvelsen, derfor bør du sørge for å behandle katten forsiktig når den våkner opp etter en operasjon. Når dere har kommet hjem, kan du gi katten et lett måltid. Bruk et lettfordøyelig fôr som er anbefalt av veterinæren, eller gi katten en fjerdedel av fôret den normalt spiser. Sørg for at katten har rikelig med friskt vann, og at både mat- og drikkeskålen er i nærheten, slik at den ikke trenger å gå så langt.

Mosjon

Selv for de mest aktive katter er hvile og bedring ekstremt viktig. Sørg for at katten holder seg innendørs helt til eventuelle sting er fjernet, eller så lenge veterinæren spesifiserer. Dette er ikke tidspunktet for fysisk anstrengelse, siden overdreven fysisk aktivitet medfører en risiko for komplikasjoner. Prøv å holde katten i ro.

Spør veterinæren om hvordan du best kan holde katten fra å løpe opp trapper eller hoppe opp på møbler. Det letteste kan være å holde den inne på ett rom.