Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
PPVD masterlogo
Hernias in Cats
Katt sitter på sengen

Forstå nyreproblemer og nyresvikt hos katter

3 min read
PPVD masterlogo
Sponsored by Pro Plan Vet Diets
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

For både katter og mennesker er nyrene et livsviktig organ som utfører mange forskjellige viktige kroppsfunksjoner, deriblant:

  • Filtrering av avfallsstoffer fra blodet (som skilles ut via urinen)
  • Regulering av blodtrykk og mineraler i kroppen
  • Produksjon av viktige hormoner

Nyresvikt er veldig vanlig hos katter, særlig hos eldre katter, som vanligvis lider av den kroniske formen av sykdommen.

De ulike typene nyresvikt

Akutt nyresvikt er når nyrene plutselig ikke er i stand til å fungere som de skal. Hos katter kan det forårsakes av infeksjoner eller inntak av giftstoffer. Det kan noen ganger reverseres, men ikke alltid.

Kronisk nyresvikt foregår over en lang tidsperiode, fra måneder til år.

Årsakene kan variere fra infeksjoner til svulster, men vanligvis er årsaken ukjent. Når katten først diagnostiseres med kronisk nyresvikt, er tilstanden uhelbredelig. Heldigvis finnes det behandling som forsinker utviklingen av sykdommen og bidrar til å lette symptomene.

Hvordan kronisk nyresvikt utvikler seg

I tidlige faser av sykdommen kompenserer de friske delene av nyren for de skadde områdene ved å ta på seg hele belastningen. Ettersom sykdommen utvikler seg vil flere fungerende områder gå tapt, og de gjenværende friske områdene klarer ikke å kompensere for det samlede tapet. Når dette skjer, vil katten vise tegn på nyresvikt.

Kronisk nyresvikt er en progressiv lidelse, og mange katter utvikler dette i en viss grad når de blir eldre ved at de delene av nyren som gjør arbeidet gradvis brytes ned. Tilstanden behandles som regel ved bruk av væske, spesialdietter og medisiner som hjelper med å forsinke utviklingen av sykdommen slik at katten føler seg bedre på tross av tilstanden sin.

Symptomer på nyreproblemer hos katter

Økt urinering: sykdommen kan påvirke evnen til å konsentrere urinen, derfor kan katter produsere store mengder fortynnet urin. Dette får katter til å drikke mer for å erstatte den tapte væsken.

Dårlig appetitt og sløvhet: dette er et tegn på at giftstoffer, som normalt sett skilles ut i urinen, er i ferd med å bygge seg opp i kroppen. Dette kan også føre til oppkast, brekninger og dårlig ånde.

Diagnose av veterinæren

Forhør deg alltid med veterinæren hvis du mistenker at katten har nyresykdom. Veterinæren vil ta en urinprøve og en blodprøve. Hvis katten diagnostiseres med nyresykdom, vil behandlingen som regel bestå av kostkontroll eller medisin (eller begge, avhengig av sykdommens alvorlighetsgrad).

Slik kan kosthold hjelpe

Et tilpasset kosthold har vist seg å redusere tegn på nyresvikt og forsinke utvikling av sykdommen. Ernæring er derfor ofte nøkkelen til å håndtere kronisk nyresykdom hos katter. Veterinæren din kan anbefale at du skifter til et vitenskapelig sammensatt fôr, som PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS Feline NF St/Ox Renal Function.