Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
Bad Breath In Cats
stripet katt gnir seg mot skrapestangen

Slik tar du vare på kattens tannhelse

3 min read
Pro Plan logo
Sponsored by PRO PLAN
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Tannsykdom er en av de vanligste tilstandene som ses av veterinærer i dag. Det kan være veldig smertefullt for katter, særlig hvis sykdommen forblir ubehandlet. Heldigvis er den gode nyheten at det vanligvis kan forebygges – i motsetning til mange helseproblemer.

Hva er tannsykdom hos katter?

Tannsykdom er i fremskredne tilfeller en betennelse i tannkjøttet, også kjent som periodontitt. Hvis det forblir ubehandlet, kan de påvirke både tennenes helse og den underliggende strukturen og støttesystemet.

Hva forårsakes det av?

I kattens munn finnes det bakterier som vanligvis ikke er patogene. Med tiden kan de imidlertid formere seg og legge seg som et mykt, seigt belegg på tennene. Hvis dette belegget ikke fjernes, kan det bli hardere og omdannes til Tannstein. Plakket setter seg fast på tenner og tannkjøtt, hvor bakteriene livnærer seg av næringsstoffer og produserer syre og giftstoffer som angriper tannemaljen og irriterer tannkjøttet. Spyttet er kroppens eneste naturlige forsvar som kan nøytralisere tannerosjonen på dette stadiet. Den eneste måten å faktisk fjerne plakket på, er med regelmessig tannbørsting.

Hvis plakket ikke fjernes, vil mineralene i spyttet blande seg kjemisk med plakkbelegget og gjøre det hardere. Dette harde og kalsifiserte plakket kalles Tannstein . Når dette dannes, blir bakteriene på tannflaten innesperret, og syren og giftstoffene de produserer etser seg inn i tannemaljen og begynner å danne hull.

Faser og symptomer

Fase 1 – gingivitt: den første fasen av tannsykdom, som ofte ses i form av hovent, rødt og muligens blødende tannkjøtt. Hvis det oppdages i tide, kan det reverseres.

Fase 2–4 – periodontitt: dette er en langvarig og fremskreden fase av tannsykdom som gradvis blir verre. Til å begynne med utvikler de betente områdene av tannkjøttet seg til å danne lommer mellom tennene og tannkjøttet. Tannrøttene kan komme til syne ved at tannkjøttet trekker seg tilbake. Når betennelsen forverrer seg kan det dannes tannrotbyller som skyldes infeksjoner i disse lommene. Deretter kan de dypere strukturene påvirkes, noe som til slutt ender med tap av tenner.

Sykdomstegnene på fremskreden tannsykdom hos katter omfatter dårlig ånde, dårlig appetitt, overdreven sikling, tygging på én side av munnen, vanskeligheter med å svelge eller en unormal hevelse i ansiktet som kan være tegn på en byll i munnen.

Behandling for tannsykdom hos katter

Har Tannstein  først dannet seg, kan det ikke fjernes av manuell tannbørsting. Det krever spesielt tannlegeutstyr, som ultrasonisk rens og full bedøvelse. Veterinæren kan anbefale riktig behandlingsmåte, avhengig av hvilken fase tannsykdommen har nådd.

Slik kan ernæring hjelpe

Spesialsammensetninger kan bidra til å forebygge og håndtere plakk og Tannstein . De er designet med en spesifikk form, tetthet og tekstur som bidrar til å skrape bort plakk når katten tygger.

Viktigheten av å børste

Selv om fôret kan gjøre en forskjell for kattens tannhelse, finnes det ingen erstatning for å jevnlig børste tennene med en spesiell kattetannbørste og tannkrem. Det er også viktig å gå til regelmessig tannkontroll hos veterinæren for å sikre at det gis tidlig og hensiktsmessig behandling om det skulle bli nødvendig.