

Du har bestemt deg for å ønske en katt velkommen hjem til deg, og det blir spennende! Det er imidlertid noen få viktige ting du bør tenke over først. Denne guiden hjelper deg i riktig retning for å kunne bestemme hva som er best for både deg og den nye katten.
Katteoppdretter eller dyrehjem?
Når du skal bestemme fra hvilket sted du skaffer katten, kan en oppdretter tilby et helt annet kunnskaps- og historienivå enn hva du kan forvente fra et dyrehjem. Som regel kan du være trygg på at den kommer fra et bra miljø og har blitt godt sosialisert som liten kattunge. Oppdretteren vil kunne gi deg rasespesifikk informasjon, i tillegg til opplysninger om eventuelle genetiske eller nedarvede helseproblemer.
Skaffer du deg derimot en katt fra et dyrehjem, innebærer det at du gir et varig hjem til et katt som sannsynligvis har hatt det tøft og kommer til å elske å få litt kjærlighet og oppmerksomhet. Det er ikke sikkert du vil ha kjennskap til kattens bakgrunn, og du har ingen garanti for god sosial tilpasning til det nye miljøet. Imidlertid vil alle gode dyrehjem foreta en atferdsvurdering av kattene sine for å prøve å matche kattens behov med det potensielt nye hjemmet.
De fleste kattunger og katter som omplasseres fra dyrehjem, vil i tillegg ha blitt undersøkt nøye av en veterinær, og kanskje har de allerede blitt kastrert, vaksinert og fått ormekur.
Huskatt eller spesifikk rase?
Temperament og personlighet er enormt viktige faktorer å ta hensyn til når du bestemmer deg for hvilken katt du vil ha. Mange rasespesifikke katter arvelige sider ved temperamentet. Dette kan være en god indikasjon som kan hjelpe deg med å ta avgjørelsen, men dessverre er det ingen garanti! Den gamle debatten om arv og miljø er aldri mer aktuell enn når det gjelder katter. Sosialiseringsperioden som kattunger går gjennom, i tillegg til oppdragelsen de får i løpet av sitt første leveår, er nøkkelen til å påvirke temperamentet de får som voksne. Kort- eller langhårede huskatter har som regel ikke et sterkt rasepåvirket temperament, men personligheten kan være ulik fra katt til katt og er også gjenstand for de samme påvirkningene fra oppdragelse og miljø.
Kattunge eller voksen katt?
Kattunger er nydelige, søte og morsomme, men de trenger også mye tid og tålmodighet! Hvis du bestemmer deg for at virkelig ønsker å skaffe en kattunge, må du forberede deg på å bruke tilstrekkelig med tid på den hver dag for å hjelpe den til å bli en sunn og fornøyd voksen katt.
De fleste kattunger som kommer fra oppdrettere eller dyrehjem har i det minste startet med pottetrening. Dette må trenes videre på, og hvis du vil at de skal gjøre sitt fornødne utendørs, må de også læres opp til det.
I tillegg må kattunger lære at det å bruke tenner og klør i lek med mennesker ikke er den beste måten å omgås på. Denne opplæringen vil ta tid og tålmodighet. Den gode nyheten er at katter stort sett lærer ganske raskt, og kattunger som skaffes i ung alder kan også knytte sterkere bånd med eieren, særlig hvis det bare er én katt i hjemmet.
Katter som er voksne og mer modne vil på den andre siden ha en personlighet og et temperament som er godt definert, noe som kan være til hjelp når du skal avgjøre om de passer med typen katt du er på jakt etter. Voksne katter bør også allerede være pottetrent og sosialisert for å kunne omgås mennesker. Stort sett vil voksne katter finne seg ganske lett til rette i sine nye hjem, særlig hvis miljøet ligner på det de allerede er vant til.
Livsstil
Dette er sannsynligvis den aller viktigste faktoren når du skal velge riktig katt. Uansett om du jobber mye utenfor hjemmet eller har mange små barn, er det helt avgjørende at livsstilen din passer til katten du skaffer. Akkurat som med mennesker vil noen katter være vant til små barn og like å være sammen med dem, mens noen vil foretrekke å leve i fred og ro.
Generelt sett er katter individualister som liker seg bedre når de bor i et hjem uten andre katter. Dette gjelder spesielt når du tenker på å skaffe en ny katt og du allerede har et pelskledd familiemedlem fra før. Kattene som må tilpasse seg denne situasjonen kan oppleve unødvendig stress, i likhet med menneskene som må hjelpe dem å tilpasse seg.
Du må også tenke på om du ønsker deg en innekatt eller en katt som kan bevege seg fritt utendørs. Innekatter vil kreve mer tid og oppmerksomhet, da de er avhengig av deg for å leke, mosjonere og tilfredsstille andre naturlige behov som kan hindres av at de ikke får være ute (f.eks. jakting og rovdyratferd).
Alt i alt er det å bestemme seg for å skaffe et firbeint familiemedlem et stort skritt å ta, og en spennende periode. Det er imidlertid nå du bør vurdere alle de forskjellige aspektene ved hjemmet og livsstilen din for å være sikker på at du velger den riktige katten.