Råd om kattens helse

Råd om kattens helse

Vil du vite hvordan du holder katten i best mulig form? Under finner du svar på noen av de vanligste spørsmålene om katter og kattunger.

MAT OG ERNÆRING

MATING

Hvorfor er Friskies® bra for katten min?

Friskies® tilbyr 100 % fullstendig og balansert kattemat, noe som betyr at vi gir alle de viktige næringsstoffene til katten, og dekker kattens daglige behov. Alle produkter kommer med Friskies løfte , vår forpliktelse overfor katteeiere som alltid garanterer:
• Et utvalg av smakfulle produkter - slik at det alltid finnes noe han liker.
• 100 % fullstendig og balansert ernæring som inneholder proteiner av høy kvalitet, fettstyrer, vitaminer og mineraler som bidrar til din katts helse, vitalitet og lykke.
• Laget av Purina-eksperter med over 85-års erfaring med kjæledyrernæring.

Friskies gir katten din maten han elsker og trenger, slik at han kan fortsette å overraske og glede dere hver dag.

Hvor mye mat skal jeg gi katten min?

Katter skal mates som enkeltindivider, og mengden mat avhenger av aktivitetsnivået og den personlige fordøyelsen. Du bør alltid se matingsguiden for kattematen din for å se den anbefalte mengden mat katten din bør få. Siden katter har en tendens til å være beitespisere bør de ha tilgang til maten sin i flere timer om dagen, men det betyr ikke at du skal ha ubegrenset tilgang til mat, med mindre katten er gravid/ammer eller du har en kattunge. Frisk, rent drikkevann må alltid være tilgjengelig. Tilstrekkelig vanninntak er en viktig del av sunn ernæring hver dag.

Hvilken rolle spiller proteiner i kattemat?

Protein er et viktig næringsstoff for hunder og katter, og består av store, komplekse kjeder med aminosyrer. Noen av disse aminosyrene er viktige (noe som betyr at de må komme fra maten), andre ikke (noe som betyr at kroppen kan lage sin egen forsyning fra andre ingredienser). Proteinets rolle er:
• Bygge og opprettholde strukturelle komponenter og kroppsvev (hud, muskler, bein og hår).
• Beskytte og regulerer kroppens prosesser, slik som immunsystemet.
• Gir kroppen en energikilde.
• Tilfører kroppen nitrogen.
• Fremmer en metthetsfølelse

KATTUNGER

Hva skal jeg mate kattungen min med?

Avvenning er når kattungen går over fra morsmelk til mat. Avvenningsprosessen starter vanligvis når kattungene er rundt fire uker gamle, og er vanligvis over når de er åtte til ti uker. Den beste måten å avvenne på er å gi katten tilgang til morens mat. Du kan starte avvenningen gradvis mot mat for kattunger som Friskies® Junior; det er den perfekte maten for både kattunger, gravide og ammende mødre. Du kan bruke vårt utvalg av våtmat for kattunger i overgangsfasen, eller blande tørrmaten med avkjølt kokt vann for å få en grøtaktig konsistens.

Du kan gi maten til kattungen din på flere måter:

1) Gni litt rundt munnen – da vil kattungen slikke det av.
2) La kattungen bruke sin naturlige luktesans til å utforske maten selv.

Frisk, rent drikkevann må alltid være tilgjengelig. Tilstrekkelig vanninntak er en nødvendig g del av sunn ernæring hver dag.

Hvorfor skal katten min få en spesiell mat for kattunger?

Akkurat som spedbarn og barn trenger et annet kosthold enn voksne mennesker, trenger voksende kattunger forskjellige næringsstoffer enn voksne katter for å hjelpe dem med å vokse og utvikle seg. En spesialformulert kattungemat som Friskies® Junior inneholder høye proteinnivåer for å bidra til sunn vekst og organutvikling, og høye mineralnivåer som fosfor, magnesium, sink og jern som bidrar i byggingen av sterke bein og tenner. Kattunger har også et behov for taurin, en viktig aminosyre som fremmer et sunt hjerte og et godt syn. Kattungen din vil ha behov for fullstendig og balansert mat som Friskies® Junior til han er ett år gammel.

Når skal jeg begynne å gi kattungen min voksenmat?

Det er på tide å gå over til voksenmat når kattungen blir ett år. Da kan du gå over til Friskies® Adult-produkter. Gjør deg kjent med vårt utvalg av tørre og våte oppskrifter, som som er 100 % fullstendige og balanserte og vil bidra til kattens helse, vitalitet og lykke. Gjør overgangen gradvis, og øk mengden ny kattemat og redusere mengden kattungemat langsomt over en periode på minst fem dager.

Kan kattungen min spise voksenmat?

Det er veldig viktig at kattungen din får spesialformulert kattungemat som Friskies® Junior for å bidra til sunn vekst og utvikling. Voksenmat er laget for fullvoksne katter; derfor inneholder den kanskje ikke nok næringsstoffer til å fremme optimal og sunn vekst hos kattunger.

GRAVIDITET/AMMING

Hvorfor er det bra å gi min gravide/ammende katt kattungemat?

En gravid eller ammende katt trenger ekstra vitaminer, mineraler og protein til å støtte kattungenes vekst eller hennes melkeproduksjon, og ekstra kalorier som gir mer energi. Disse kravene til ernæring dekkes av Friskies® Junior. Ideelt sett bør katten din begynne å spise fullstendig og balansert kattungemat så snart du finner ut at hun er gravid. Dette vil gi henne det ekstra hun trenger på et tidlig stadie i graviditeten. Mengden mat katten din trenger øker betraktelig når hun ammer, ta en titt på våre retningslinjer for mating for å finne ut hvilken mengde mat din gravide eller ammende katt trenger. For å sørge for at hun får nok mat, kan det være lurt å la en skål med tørrmat stå fremme hele dagen så hun kan spise av den hele dagen. Frisk, rent drikkevann må alltid være tilgjengelig. Tilstrekkelig vanninntak er en viktig del av sunn ernæring hver dag. Siden ammende katter må produsere melk, må du alltid sørge for at hun har rent drikkevann.

KASTRERTE/STERILISERTE KATTER

Hva betyr "kastert" og "sterilisert"? Er det et begrep for både hunnog hannkatter?

Kastrering eller sterilisering innbærer katrering av hannkatter og sterilisering av hunnkatter. Selv om begrepet kastrering kan benyttes for begge kjønn snakker man oftest om kastrering av hannkatter og sterilisering av hunkatter. Friskies® Sterilized passer for både hunn- og hannkatter.

Hvorfor skal jeg gi min kastrerte/steriliserte katt en spesiell type mat?

Når katter er kastrerte er det mer sannsynlig at de legger på seg, og de kan lettere utvikle forskjellige urinveisproblemer. Friskies® Sterilized er en 100 % fullstendig og balansert ernæring som er spesialutviklet til å oppfylle behovene til kastrerte katter og bidra til deres gode helse. Den hjelper til å bevare kattens idealvekt med et balansert forhold mellom proteiner og fett. En god balanse av proteiner og mineraler gir sunne urinveier og støtter kattens naturlige forsvar. Du finner Friskies® Sterilized i de fleste dagligvarebutikker ved siden av standard Friskies®-produkter.

TØRR ELLER VÅT?

Hva er bedre for katten min, tørr- eller våtmat?

Om du skal gi tørr- eller våtmat avhenger i stor grad av kattens smak. Siden både tørr- og våtmat fra Friskies® er 100 % fullstendig og balansert ernæring, vil de begge tilby variasjonen og ernæringen katten din trenger. Noen katter elsker knasende tørrmat, mens andre foretrekker våtmat. Du kan også gi katten din en blanding av både tørr- og våtmat; se retningslinjene for mating for å finne ut hvordan du justerer mengden av hver mattype for å sørge for at katten din opprettholder beste mulige helse.

MENNESKEMAT

Kan katter spise menneskemat? Kan jeg gi katten min mat fra middagsbordet?

Det anbefales på det sterkeste å unngå å gi katten din rester fra bordet av flere årsaker. Noen typer menneskemat er giftig for katter, selv i små mengder, slik som løk og sjokolade. I tillegg er ikke de fleste typer menneskemat ernæringsmessig passende eller balansert for katter, side den kan inneholde for mye fett eller kan være for sterkt krydret. Dette kan gi katten vondt i magen. Katter har andre krav til ernæring enn oss mennesker, og menneskemat vil derfor ikke nødvendigvis inneholde alle næringsstoffene katten din trenger for å trives. Det er heller ikke lurt å la katten spise ved bordet. Det kan ikke bare føre til sikkerhets- og hygieneproblemer, men det kan også føre til atferdsproblemer. Gi alltid katten mat fra skålen hans, slik at han ikke utvikler dårlige tiggevaner.

HUNDEMAT

Kan katten min spise hundemat?

Nei. Hundemat passer ikke for katter, siden katter har andre ernæringsbehov for blant annet taurin og arakidonsyre, som kanskje ikke finnes i tilstrekkelige nivåer i hundemat. Siden hundemat ikke inneholder like mange næringsstoffer som kattemat, vil den ikke tilbyr et fullstendig og balansert kosthold for en katt. Kattens unike krav til kosthold kan oppfylles ved å gi dem en fullstendig og balansert kattemat som Friskies®.

GENERELL HELSE OG PLEIE

GENERELL HELSE

Hvordan kan jeg sjekke om katten min er frisk og normalvektig?

Friske katter har vanligvis god appetitt og livlig gemytt. Hvis katten din er stillere enn vanlig eller ikke spiser som den vanligvis gjør, er det viktig at du tar kontakt med veterinæren din. Friske katter har rene ører, ingen kløe i huden eller flekker i pelsen, klare og rene øyne samt fuktig nese som ikke renner. Urin og avføring skal være normal. Det er relativt enkelt å veie katten din med vanlig badevekt. Spør veterinæren om kattens idealvekt, og kontroller den regelmessig. Du kan også vurdere kattens vekt ved å se på hans kroppstilstandpoeng*. En katt med optimal kroppstilstand (dvs. ikke over- eller undervektig) vil ha en smal mage sett fra siden. Ribbeinene skal ikke vises, men skal være enkle å kjenne og ikke dekket av ekstra fett. Snakk med veterinæren din om hvordan du best kan holde et øye med kattens vekt. Fedme er vanlig, og å holde katten din ved idealvekten er noe av det viktigste du kan gjøre for å holde ham frisk.

* Tilgjengelig hos FEDIAF, The European Pet Food Industry Federation på:
  www.fediaf.org/self-regulation/nutrition

Jeg har hørt at katter lett kan få urinveisinfeksjoner. Hva kan jeg gjøre for å forhindre at katten min får problemer med urinveiene?

Problemer som kan påvirke en katts nedre urinsystem kan ofte forhindre at blæren tømmer seg helt, og kan også lage en dødelig blokkering av urinrøret, røret som forbinder blæren og kroppens utside. Synderen er ofte FLUTD (Feline Lower Urinary Tract Disease), som ikke er bare ett problem, men heller en rekke kliniske symptomer som kan ha mer enn én årsak. Kliniske tegn på FLUTD inkluderer smerte under urinering, blod i urinen og regelmessig slikking av urinrøråpningen.

For å behandle FLUTD er det viktig å finne rotårsaken, som kan være blæresteiner, blokkering av urinrøret, infeksjon og til og med stress. Noen katter er mer utsatte for problemer i nedre urinrør enn andre. Hannkatter får oftere blokkeringer i urinrøret siden urinrøret deres er smalere. FLUTD ses sjelden hos dyr som er under ett år gamle; gjennomsnittsalderen er fire år, og eldre katter er i risikosonen. Overvektige katter, innendørskatter, katter som beveger seg lite og kastrerte katter er også i risikosonen.

Hvis katten din har fått diagnosen FLUTD, spør veterinæren din om råd for hvordan du kan hjelpe katten din. Hvis katten din har fått diagnosen blærestein, kan veterinæren din anbefale en spesiell diett som kan redusere risikoen for at steinene kommer tilbake. Hvis katten din har stressrelatert FLUTD, slik som FIC (Feline Idiopathic Cystitis), kan veterinæren din anbefale måter du kan øke kattens vanninntak på, for eksempel ved hjelp av våtmat.

Hvis katten din aldri har fått diagnosen FLUTD, finnes det ting du kan gjøre for å redusere risikoen for at han utvikler tilstanden:
• Sørg for at han tilgang til masse ferskt og rent vann for å oppmuntre ham til å drikke og produsere utvannet urin. Det er best å bruke keramikkskåler, siden plastskåler kan sette smak på vannet. Bruk en stor skål slik at følehårene ikke rører skålen når han drikker, og hold skålen unna kattedoen og matskålen hvis mulig. Flere vannskåler rundt omkring i huset vil også oppmuntre ham til å drikke mer. Når kattens vanninntak øker produserer han mer utvannet urin, og dette reduserer risikoen for krystall- og steindannelse og reduserer risikoen for at konsentrert urin irriterer blæren.
• Oppmuntre til bevegelse og lek med katten din så ofte som mulig.
• Skift og rengjør kattedoen ofte, siden katter fra naturens side er veldig renslige dyr. Hvis kattedoen er skitten vil katten unngå å bruke den, og det betyr at urinen blir lenger i blæren hans og forårsaker irritasjon og krystalldannelse.
• Unngå plutselige kostholdsendringer (spesielt i overgangen fra våt- til tørrmat), siden dette kan gi katten diaré. Da forsvinner vannet i kattens avføring i stedet for urinen, og det fører til konsentrert urin og tilknyttede problemer.
• Bruk et kosthold som er utformet for å produsere moderat syrlig urin (f.eks. Friskies), for å redusere risikoen for dannelse av steiner. Hvis mulig bør katten få spise tørrmat etter behov hele dagen i stedet for å få et fåtall små måltider, siden dette vil gi en konstant urin-pH gjennom hele dagen.
• Ikke stress katten din. Stressende situasjoner som flytting, ankomsten til en ny baby og til og med været kan forårsake utbrudd av FLUTD hos katter. Hvis mulig bør alle nye overganger utføres så gradvis som mulig, for å redusere effekten av stress. Snakk med veterinæren din om ideer som kan hjelpe katten din med å håndtere kommende stressende begivenheter.

Friskies®-oppskrifter er utformet for å bidra til friske urinveier. Alle formlene våre er fullstendige og balanserte matprodukter som er utformet for å tilfredsstille friske katters næringsbehov. Formlene våre er utviklet av ernæringsfysiologer og veterinærer for å bidra til at kattene bevarer en sunn urin-pH og inneholder balanserte mineraler som bidrar til friske urinveier. De er imidlertid ikke utformet for å behandle syke dyr.

STELL

Hvordan steller jeg katten min?

Regelmessig stell vil få katten din til å skinne ¬ både innvendig og utvendig. Det vil fjerne døde hår og holde huden og pelsen frisk, i tillegg til at det hjelper deg med å bygge et sterkere bånd, redusere risikoen for hårballer og gi deg muligheten til å sjekke kattens generelle helse.

Gjør stell til en del av kattens rutine så tidlig som mulig – helst når han er kattunge. Det vil gi deg muligheten til å se eksterne parasitter og hudsår, holde pelsen borte fra sofaen din og bygge et nære forhold. Langhårede katter må stelles hver dag, ellers er én gang i uken vanligvis nok.

Stell, børsting

Kattungers pels er mykere og kortere enn voksne katters pels. Selv om de ikke trenger stell, så er det lurt å få dem til å venne seg til det fra de er små. Og fordi de liker det, vil de elske deg for det også. De fleste vil til og med komme til deg når de ser børsten eller kammen i hånden din. Slik steller du:

• For å få korthårede katter til å skinne bruker du en fintannet metallkam hver uke og en børste med naturlig bust eller gummi til å fjerne døde hår.
• Børst eller kam katten forsiktig i den retningen pelsen gror.
• Bruk bustbørsten til å børste opp pelsen i retning av hodet og børst den deretter ned igjen.
• For å få langhårede katter til å skinne, steller du den daglig med en stålkam.
• Floker kan løsnes med fingrene eller klippes forsiktig av med en saks med stump spiss. Du kan også få veterinæren til å gjøre dette hvis du er redd for å klippe i huden.
• Hvis stellet er vanskelig, kan du prøve å distrahere katten med tørrmat, klapping og beroligende prat, før du forsiktig starter stellet.

 

Bading

Du vil fylles med stolthet når katten din ser fin ut. Selv om korthårede katter kan gå hele livet uten å bade, kan det hende at de trenger et bad. Langhårede raser og utstillingskatter bades ganske ofte, så sørg for å introdusere dem for bading i varmt vann fra de er små. De fleste katter liker ikke vann og kan utvise aggressiv oppførsel når de bades – så hvis du ikke vil bade kattungen din selv kan du be veterinæren om hjelp.

Hva gjør jeg med rengjøring av tenner, klør, ører og øyne?

Katter er renslige dyr. Så det er lite du må gjøre. Bare sjekk dem en gang i uken, rengjør ører og øyne med en fuktig bomullsdott og kontroller tenner og klør. Du bør pusse kattens tenner daglig med en veterinærtannkrem og spesialdesignet tannbørste. Det er viktig at katten venner seg til tannpussen tidlig, og dette kan redusere risikoen for at katten din trenger tannbehandling senere i livet. Etter hvert som du blir kjent med katten din, vil du legge merke til at klørne deres er plassert lagvis. Når de klatrer i trær eller bruke klorestammen sin, drar de av det ytre laget og bruker en ny, skarpere negl som ligger under (du finner ofte ytterklør som har falt ved favorittkløstedene deres). På grunn av dette trenger ikke aktive, friske katter å klippe neglene. Men innendørskatter og eldre katter kan kreve litt mer oppmerksomhet. Hvis de trenger tannbehandling eller klipping av klør, bør du ta med katten til veterinæren.

VAKSINASJONER

Hva bør jeg vite om vaksinasjoner?

Katter må gå til veterinæren en gang i året og bli vaksinert. Du bør diskutere vaksinasjon med veterinæren din, og holde oversikten over hva katten har fått og når han skal få neste. Kattunger starter vanligvis med minst to vaksiner, og deretter får de én gang i året. Faktiske krav varierer fra område til område, så diskuter hva som vil være den beste vaksinasjonsplanen for din katt med veterinæren.

ORMKUR, LOPPER

Hva er en ormkur?

Ormene som vanligvis rammer katter er rundormer og spolorm.

Rundormer rammer oftest kattunger. Det anbefales at kattungen din får ormkur hver måned til han er seks måneder gammel, deretter ved ni og tolv måneder og så to ganger i året som voksen. Veterinæren din vil gi deg en plan for ormkurer ved første vaksinasjon.

Spolormen ser ut som små riskorn, og sitter ofte fast i endetarmsåpningen og halen. Katter kan få denne parasitten ved å jakte og spise byttet sitt (f.eks fugler, mus osv.), ved å spise rått kjøtt eller fra lopper i pelsen. Veterinæren din kan fortelle deg om effektive behandlinger for denne parasitten som er vanskelig å fjerne, og du kan også få råd om kontroll av lopper.

Hva kan jeg gjøre med kattens loppeproblem?

Lopper er ikke bare kattens problem. For hver loppe som bor på katten din, kan det være nittini lopper i utvikling i hjemmet ditt! Lopper er de vanligste eksterne parasittene som finnes på katter og hunder. Voksne lopper kan leve i flere måneder, og fordeler tiden sin mellom å bo på katten din, foring og å legge egg. Det finnes mange behandlinger for lopper og ormer i butikker og veterinærklinikker. Veterinæren din kan fortelle deg hva som passer passer best for din katt og ditt hjem.

LØPETID

Hvordan vet jeg når katten min har løpetid?

Katter når puberteten når de er mellom fem og ni måneder gamle, og løpetiden starter plutselig. Hvis katten pares, vil løpetiden stanse plutselig etter flere paringer per dag. Hvis hun ikke pares, vil løpetiden vare i fem til ti dager, og kommer tilbake etter fem til tolv dager. Tegn på løpetid kan være alarmerende for eiere som ofte tror at katten deres har store smerter (og ringer derfor veterinæren). Hun roper og uler (spesielt høyt hos orientalske raser), logrer med halen, skyter opp ryggen og setter seg ned på frambeina. Man antar at de fleste katter får løpetid tre eller fire uker etter de har født. Vi har imidlertid sett bevis på at katter har blitt gravid mens de fremdeles ammer kattungene sine!

NYRESVIKT, F.L.U.T.D, DIABETES, ALLERGIER, SVULSTER ...

NYRESVIKT, F.L.U.T.D, DIABETES, ALLERGIER, SVULSTER ...

Hvis katten din har fått en av diagnosene over, bør du spørre veterinæren din om å gi deg mer informasjon om kattens lidelse, behandlingen av den og spesifikke kostholdsanbefalinger eller medisiner. Du kan også finne nyttig informasjon på nettstedet Purina Veterniary Diets på www.purinavets.eu.. Dette vil ikke erstatte et besøk hos veterinæren.

I NØDSSITUASJONER

I NØDSSITUASJONER

Vi vet at du ønsker å dele et langt og lykkelig liv med solstrålen din. Derfor er det viktig at du er i stand til å reagere på en rask og effektiv måte hvis en nødssituasjon oppstår. Her har du noen tips som kan hjelpe deg.

BILULYKKER ELLER ALVORLIGE FALL

BILULYKKER ELLER ALVORLIGE FALL

• Flytt katten din unna ytterligere fare.
• Lag en "båre" av et teppe eller en jakke og skyv katten forsiktig over på den. Pass på at du støtter hele kroppen.
• Pass på at du ikke vrir kroppen, og hold hodet litt lavere enn resten slik at blodet fortsetter å strømme til hjernen.
• Hold katten varm til du kommer til veterinæren.

SLIK HÅNDTERER DU EN SKADET KATT

SLIK HÅNDTERER DU EN SKADET KATT

• Skadde katter vil være redde og ha vondt, og kan være i nød.
• Nærm deg katten langsomt og forsiktig. Bruk hansker hvis mulig, og hold ansiktet ditt unna.
• Hold katten forsiktig men med et fast grep i nakken, og plasser hånden din under bakdelen for å gi støtte.
• Pakk katten inn i et teppe eller håndkle for å forhindre at den kjemper imot.
• Plasser katten i et bur og ta den med til veterinæren omgående. Ring veterinæren før du kommer hvis mulig.

SLIK STOPPER DU EN BLØDNING

SLIK STOPPER DU EN BLØDNING

• Legg kaldt kompress over såret for å dempe blodstrømmen til du kommer til veterinæren.

 • Med din katts øyne

  Vet du hvordan katten din ser på verden?

  Ta quizen vår!

 • Friskies-løftet

  ​Vår forpliktelse overfor katteeiere

  Finn ut mer

 • Galleri

  ​Videoer, bakgrunner, nyhetsbrev. Du finner dem i galleriet vårt!

  Vis og del