Første trinn

Første trinn

I løpet av de neste tolv månedene vil kattungen din vokse og bli 20 ganger større etter hvert som han lærer om livet og sitt nye miljø. Det er både fasinerende og moro å se ham vokse opp! Se hans vei mot voksenlivet ved hjelp av de forskjellige månedene under

Få gratis vareprøve
Image

Januar

Du har mye å se frem imot når du oppfostrer en kattunge. Nyfødte vokser ofte veldig raskt, og vil doble vekten sin ved slutten av den første uken. Når de er rundt to uker gamle vil de åpne øynene sine for den store, vide verden for første gang, selv om alt ser litt tåkete ut til å begynne med.

I løpet av de første tre til fire uker får de næring fra morsmelk, siden de ikke er helt klare for fast føde. Etter dette kan du begynne å introdusere tørr eller våt kattemat som Friskies® Junior, men de vil fortsette å drikke morsmelk delvis frem til de blir sju til åtte uker gamle. Det er best å ha en veldig liten mengde fuktet Friskies® Junior tilgjengelig til enhver tid. Skift ut maten ofte for å sørge for at katten din spiser den når den er på sitt ferskeste og mest smakfulle. Fordi gravide og ammende katter har de samme ernæringsanbefalingene som voksende katter, bør du helst mate moren deres med Friskies© Junior. Det er viktig for kattungene å gjøre seg kjent med, og ha tilgang, til maten moren deres spiser. Dette sørger for stressfri og gradvis avvenning.

Den første sosialiseringsperioden starter ved to eller tre ukers alder når kattungens livslange komfortnivå og samhold med mennesker avgjøres. Kattungen bør ta ormkur hver måned de første seks månedene, og deretter hver 3. måned. Når han har blitt ett år gammel, holder det med to ganger i året.

Image

Februar

Den andre måneden begynner kattunger å lære hva som er "normalt" og "trygt". Når de er mellom fire og åtte uker gamle begynner de å leke med sine kullsøsken. Dette kalles "sosial lek", og involverer vanligvis jakting, skjuling og "slåing". De begynner også å vise sine rovdyrinstinkter, og det har de lært fra moren sin.

Kattungen din vil være helt avvent morsmelken på slutten av måned 2. Sørg for at han har små mengder Friskies® Junior tilgjengelig til enhver tid, og skift maten ofte slik at den alltid er fersk. Friskt, rent drikkevann må alltid være tilgjengelig. Det er viktig for kattungens helse at han drikker nok vann hver dag.

Image

Mars

Mellom åtte og tolv uker vil kattungens interesse for sosial lek med søsken eller andre katter erstattes av deres nysgjerrighet for leker og husholdningsartikler. Sjekk ut våre tips og råd som vil hjelpe både deg og katten din til å få mest mulig ut av leken.

Dette er også tiden for å introdusere kattungen din for andre kjæledyr og familiemedlemmer. Det er best at introduksjonen skjer gradvis, og du må sørge for at barna vet at det nye familiemedlemmet ikke er et leketøy og må behandles med varsomhet!

Kattungen bør vaksineres før han blir 12 uker gammel. Sørg derfor for at du har avtalt time hos veterinæren.

Når kattungen er tre måneder vokser han veldig raskt, og ernæringsbehovene hans øker hver dag. Du kan fortsette å fukte maten med vann, selv om du ikke lenger trenger det.

Image

April

Når kattungen er tolv til seksten uker gammel, begynner han å føle seg som hjemme i de nye omgivelsene og begynner å knytte bånd til menneskene rundt seg. Det er lurt å lære opp kattungen din til å stelle seg hver dag slik at de kan føle seg komfortable med menneskelig kontakt.

For å støtte kattungens utvikling bør du leke så mye som mulig med ham, men samtidig la ham ta en lur for å slappe av etter leken.

Husk at nysgjerrige katter kan være sjarmerende luringer og kan tygge på husholdningsartikler. Sørg for å utføre kattungesikring av hjemmet ditt for å gjøre det så trygt som mulig.

Image

Mai

Kattungen din kan begynne å vise frem voksne positurer, slik som "Halloween-katt"-posituren: oppskutt rygg, utstående pels og stor hale.

Du vil også legge merke til at øye-til-pote-koordinasjonen forbedrer seg, og kattungen vil begynne å jakte på en leken måte. Lekene vil stadig være en kilde for moro og underholdning.

Nå bør du også spørre veterinæren når kattungen bør steriliseres. I denne alderen bør du holde kattungen innendørs for å unngå uønskede graviditet hos hunner og forhindre ulykker og vandring hos hanner.

Fortsett å gjøre kattungen din glad og sunn ved å gi ham Friskies® Junior to til tre ganger per dag eller du kan gi han fri tilgang til fôr.

Image

Juni

Den sjette måneden er en spesielt spennende tid for knytting av bånd og samspill. Selv om kattunger kan bli mindre interessert i å leke, så vil de fleste fortsette å ha en sunn appetitt for lek og utforsking hvis de har et stimulerende miljø og får masse oppmuntring. Du finner mer informasjon om hvordan du får mest mulig ut av leken i våre Leketips.

Kattungen din vokser kanskje enda, men det vil begynne å avta betydelig etter seks måneder. Dette betyr at ernæringsbehovene også vil endre seg. Sørg for at du leser retningslinjene for mating i Friskies® Junior-serien slik at du vet hvor mye FRISKIES Junior du skal gi din seks måneder gamle kattunge.

Ikke glem å være på utkikk etter kattungens første tenner, 30 stk. totalt, som bør melde sin ankomst på denne tiden.

Image

Juli

Kattungen din vil fortsette å vokse, men mye langsommere enn de første seks månedene. På denne tiden kan katten være seksuelt aktiv. Det anbefales at du avtaler en time hos veterinæren for å sterilisere kattungen din. Slik kan du forhindre uønskede kattunger hos hunner, og slåssing og vandring hos hanner.

Lopper kan også bli irriterende vanlig selv i de reneste hjem. Sørg for å være på vakt og bruk en kattungevennlig behandling.

For å få kattungen til å stråle av sunnhet og lykke, bør du fortsette å gi ham Friskies® Junior to til tre ganger per dag eller du kan gi han fri tilgang til fôr.

Image

August

Selv om kattungen ser fullvoksen ut, så har han fremdeles litt igjen. Øye-til-pote-koordinasjonen fortsetter å utvikle seg, og du vil stolt kunne legge merke til en bedring i jaktingen.

Du vil også legge merke til at kattungen din har en utrolig spenst. Etter hvert som han blir større, vil målene hans bli høyere. Sørg for at omgivelsene er trygge, og plasser potensielt farlige elementer utenfor rekkevidde.

Når kattungen din begynner å leke utendørs, kan du montere en katteluke slik at han kan komme og gå som han vil.

Image

September

Selv om kattunger ser voksne ut, så trenger de fremdeles spesiell ernæring for å ta med seg spensten sin videre til det voksne livet. Det er derfor du må fortsette å gi kattungen din Friskies® Junior de første 12 månedene.

Etterhvert som kattungene blir mer modne, ser de mer uavhengige ut. Men ikke la deg lure – de trenger fremdeles sosialt samspill hver dag. Derfor er det viktig at du fortsetter å leke med ham, og daglige treningsøkter er viktige for kattungens sunne glød – både innvendig og utvendig.

Når kattungen er ni måneder gammel, kan han også begynne å vise potedominans. 49,5 % av katter foretrekker sine høyre poter, 40,4 % foretrekker de venstre, og 10,1 % er ambidekstrale*. For å finne ut kattungens potedominans, sjekk ut våre apper for katter.

*Kilde: Tan U, Kutlu N., Universitetet i Atatürk, medisinsk fakultet, institutt for fysiologi, Erzurum, Tyrkia. [www.ncbi.nlm.nih.gov].

Image

Oktober

Kattunger når vanligvis full voksen høyde når de er mellom 10 og 12 måneder gamle, selv om noen langhårede raser, slik som maine coon og persere ikke er fullvokst før de blir 15 til 18 måneder.

For å bevare kattungens positive syn på livet, bør han få mange muligheter til å leke, utforske og klatre. Hvem vet, de kan til og med bli flinke apportører og vil jakte etter og komme tilbake med små leker. Se hva du kan gjøre for dem i vårt avsnitt om Gjør det selv-leker..

I denne alderen er kattunger og katter også territoriale. Hvis du har mer enn én katt, må du sørge for å plassere kattedoer, mat- og vannskåler og hvileområder på flere steder i hjemmet ditt.

Fortsett å gi kattungen din ernæringen han trenger for å være glad og sunn ved å gi ham Friskies® Junior to til tre ganger per dag eller du kan gi han fri tilgang til fôr.

Image

November

Nå har de fleste kattunger utviklet en egen personlighet. Men sosialt samvær kan fremdeles styrke forholdet deres med mennesker. Og siden de er så smarte, kan du lære dem å utføre alle slags underholdende triks og få dem til å adlyde kommandoer som "kom" og "sitt". Med litt tålmodighet og tidsplanlegging kan dressuren være moro for dere begge.

Image

Desember

Gratulerer! Nå har din lille solstråle blitt voksen!

For at katten din skal fortsette å utstråle god helse og vitalitet, må du fortsette å gi ham leker og aktiviteter som stimulering. Daglig lek, trening og sosialt samspill er tross alt viktig for helse og lykke. Regelmessig håndtering og samspill gjør det også mulig for deg å følge godt med på helse og velvære.

Nå kan du gå over til Friskies® Adult-produkter. Gjør deg kjent med vårt flotte utvalg av tørre og våte oppskrifter som er 100 % fullstendige og balanserte og vil bidra til kattens helse, vitalitet og lykke. Gjør overgangen gradvis, og øk mengden ny mat langsomt over en periode på minst fem dager.

 • Vanlige spørsmål og råd om kattens helse

  ​Svar på dine spørsmål

  Finn dem her

 • Galleri

  ​Videoer, bakgrunner, nyhetsbrev. Du finner dem i galleriet vårt!

  Vis og del

 • Med din katts øyne

  Vet du hvordan katten din ser på verden?

  Ta quizen vår!