Pleie av kattunger

Pleie av kattunger

Det er viktig å sørge for at du og kattungen din får beste mulig start. For å hjelpe deg har vi satt sammen nyttige tips og informasjon som sørger for at det nye forholdet deres starter på riktig pote.

Kattungesikring av hjemmet dit

Katten din er som en liten energikule. I tillegg har katter et lavere utsiktspunkt enn oss, og det betyr at de ser ting vi ikke ser når vi står oppreist. Derfor kan det være lurt å sikre hjemmet ditt. Her har du noen forslag som kan hjelpe deg:

 • Alt i hjemmet ditt er nytt for kattungen. Det er mye å ta inn over seg. Det er best at du slipper ham inn i ett rom først, og deretter åpner du de andre rommene ett etter ett.
 • Hjemmet ditt er nye omgivelser, og kattungen din må føle seg trygg. En seng er viktig, ikke bare til å sove i men også som et fristed hvor kattungen kan trekke seg tilbake til for å hvile. Sengen bør være varm, tørr og komfortabel, og plassert i en rolig del i huset borte fra andre kjæledyr og barn. Du må sørge for at katten har en kattedo, en matskål, en vannskål og en klorestamme, og katten må få vite at dette kun er hans. Vis kattungen din hvor de er, og ikke flytt dem rundt slik at han kan ha et referansepunkt.
 • Sørg for at dører og vinduer er lukket, eller sett skjermer foran vinduene for å forhindre at han faller ut og hold kattungen borte fra balkonger, verandaer og høyt beliggende uteplasser.
 • Oppbevar rengjøringsmidler, møllkuler, frostvæske (kattunger tiltrekkes den søte lukten) osv. på et utilgjengelig sted. Oppbevar også sysaker, spiker, stifter, perler og aluminiumsbokser utenfor rekkevidde, og oppbevar plastposer på et sted hvor kattungen ikke kan nå dem.
 • Fjern giftige husplanter* eller plasser dem i hengende kurver utenfor kattungens rekkevidde.
 • Hold toalettsetet nede. Hvis ikke kan kattungene leke seg i vannet, og toalettsetet kan klappe igjen og stenge dem inne. Rengjøringsmidler for toalettskålen kan i tillegg være skadelig hvis de svelges.
 • Sørg for at du har et gitter foran peisen (en stille og rolig pipe kan være fristende for en kattunge, han kan se på den som kattedoen sin).
 • Skjul elektriske ledninger under tepper eller teip dem til veggen eller gulvet. Du kan også bruke tykke ledningsbeskyttere (fås hos byggevarehandelen) slik at katten ikke kan tygge på dem.
 • Ikke gi kattungen din medisiner uten å snakke med veterinæren først. Sørg for at alle typer medisiner holdes utenfor kattungens rekkevidde.
 • Hvis du er på kjøkkenet, sjekk hvor kattungen er før du lukker døren på kjøleskapet, ovnen, vaskemaskinen og tørketrommelen eller før du setter deg ned ved bordet.
 • Utfør alltid en "kattungesjekk" før du setter deg i sofaen, og også før du drar hjemmefra, for å sørge for at kattungen ikke er låst inn i et skap eller et tomt rom.
 • Det er ikke anbefalt å la kattungen være alene ute før han er helt tilpasset deg og sitt nye hjem. Hvis kattungen går utendørs må du tute med hornet og slå på motorpanseret før du starter motoren for å sørge for at katten ikke har lagt seg under panseret for å holde varmen.
 • Ikke bruk elektriske tepper til å varme opp sengen til kattungen, siden han kan tygge på ledningen.
 • Ikke knytt sløyfer rundt kattungens hals, siden de kan sette seg fast i ting når de leker.
 • Bruk alltid trygge leker og unngå snører – disse kan spises og er helsefarlige.

  *Planter som ficaceaes (fikus), liliaceases (lilje, tulipan, hyasint, liljekonvall, sandlilje), araceaes, euphorbiaceaes, apocynaceaes, agavaceaes (dracaena) osv. er farlige for katter. Vi anbefaler at du spør veterinæren om en liste over farlige planter. Du finner også informasjon ved å klikke på denne koblingen:
  http://www.icatcare.org/advice-centre/cat-care/cats-and-poisonous-plants

Viktig ernæring

I over 50 år har Purina Friskies® bidratt til kattens velvære med 100 % fullstendig, balansert ernæring via et stort utvalg av smakfulle oppskrifter. Det betyr at vi har lang erfaring i å gi rett ernæring til kattunger. Når kattungen er tre til fire uker gammel, er han klar til å gå over til fast føde med en spesialformulert oppskrift som for eksempel Friskies® Junior. Kattunger skal ikke få mat for voksne, siden den ikke inneholder nok næringsstoffer til å fremme sunn og harmonisk vekst.

For å gjøre kattungens overgang fra morsmelk til fast føde enklere, anbefaler vi at du tilsetter én del varmt vann til tre deler Friskies® Junior tørrfôr. Husk at selv om kattungen din begynner å se voksen ut, så vokser den og utvikler seg fremdeles. Derfor er det viktig å fortsette å mate ham med en Junior-formel til han blir 12 måneder gammel.

Vann

Det er viktig for kattungens helse at han for massevis av friskt vann i en ren skål hver dag. Om sommeren kan det hende at kattungen din spiser mindre men drikker mer. Sørg for at skålen alltid er full av friskt, rent vann.

Husk å oppmuntre kattungen din til å drikke fra skålen i stedet fra kjøkkenvasken, toalettskålen eller badekaret. Vannet der kan inneholde rester av desinfeksjons- og rengjøringsmidler – og ikke glem at han kan falle i vannet!

Første gang ute

Hvis du har bestemt deg for å la kattungen din gå utendørs, bør du ta deg tid til å vise ham verden gradvis. Alt vil være nytt og spennende, men også skummelt, så sørg for at du holder deg i nærheten slik at han skal føle seg trygg. Veterinæren kan fortelle deg når det er trygt å slippe ut kattungen, men det er vanligvis en uke etter deres siste vaksinering, når de er omtrent 3 måneder gamle.

 

Her har du noen nyttige tips:

 • Sørg for at alle vaksinasjoner er gyldige, og spør veterinæren din om nye vaksiner som beskytter mot sykdom hos katter.
 • Et tips kan være å merke kattungen din med en ID-brikke som innholder informasjon om adressen din og veterinærens telefonnummer. En refleks på halsbåndet gjør det lettere for sjåfører å se katten når det er mørkt ute.
 • Hvis du har en hage og bor i et rolig område kan det være smart å montere en låsbar katteluke. Da kan kattungen komme og gå som den vil på dagtid, men være trygt innendørs om natten.
 • Du kan også bygge et trygt område i hagen din. Et stort kattebur i hagen din kan være tilknyttet katteluken. Hvis du bygger et bur bør det ha et varmt, værbeskyttet område og være plassert halvt i solen og halvt i skyggen. Du kan også sette inn en trestamme, klatreramme, tau, greiner, en kattemynteplante, kattedo og en vannskål slik at kattungen har alt han trenger hvis han vil være utendørs.
 • Selv om katter er smarte, er de ofte ikke klar over farer som for eksempel biler. Hvis du bor i leilighet eller ved en travel vei, kan katten holdes innendørs eller så kan du bruke seler og halsbånd utendørs. Husk å sjekke oppkjørselen din før du rygger ut med bilen.
 • Bruk alltid kattebur når du transporterer katten din utendørs eller i bil.
 • Fortell naboene om den nye kattungen din for å unngå potensielle farer fra de som bruker gift til å drepe mus eller rotter.

 

Dressur

Katter er smarte nok til å lyde navnet sitt, og kan også læres opp til å komme på kommando. Jo tidligere du starter dressuren og jo mer morsomt og givende du gjør det, jo større er sannsynligheten for at du lykkes. Men husk at siden de utvikler sin egen personlighet, vil alle reagere ulikt til å begynne med. Noen vil overse deg, mens noen vil være nysgjerrige og ivrige etter å lære. Husk at du må være tålmodig – og tiden du bruker på dressur vil gi både deg og katten endeløse timer med moro og glede.

Dressurtips:
1. Utfør dressur før måltider, siden mat som belønning ikke er like fristende når magen er full. Du må likevel ikke "sulte" ham for å gjøre ham ivrig etter å lære. En sulten katt blir fortere irritert.
2. Slå av lyden på TV-en eller stereoanlegget, da det vil distrahere katten din.
3. Gjør øktene korte (omtrent 15 minutter) slik at katten ikke blir lei eller kjeder seg.
4. Sørg for at dressurkommandoene, signalene og belønningene alltid er de samme.
5. Bruk minst 10–15 minutter hver dag og hold deg til det. Slik utvikler du et bedre bånd med katten din, og da er det mer sannsynlig at du oppnår de ønskede resultatene.

Møte med veterinæren

Dagene dine ser litt lysere ut med en sunn og glad katt i hjemmet ditt. Derfor er det viktig at veterinæren blir kjent med katten din tidlig og utfører en første sjekk og vaksinasjoner. Sørg for at du oppgir så mye informasjon som mulig, slik som fødselsdato og tidligere vaksinasjoner. Husk at kattungens første besøk hos veterinæren kan angi et mønster som varer livet ut, så reduser stressnivået slik at katten ikke assosierer fremtidige besøk med dårlige minner.

Nyfødte kattunger får også antistoffer fra morsmelken. De første vaksinasjonene tas vanligvis når katten er seks uker gammel, og han må kanskje ta flere senere. Det er lurt å spørre veterinæren om når kattungen bør starte vaksinasjonene.
Husk også at etter familien, så er veterinæren den viktigste personen i kattungens liv. Hvis du har spørsmål eller bekymringer, bør du alltid spørre for å være på den sikre siden.

 • Galleri

  ​Videoer, bakgrunner, nyhetsbrev. Du finner dem i galleriet vårt!

  Vis og del

 • Vanlige spørsmål og råd om kattens helse

  ​Svar på dine spørsmål

  Finn dem her

 • Med din katts øyne

  Vet du hvordan katten din ser på verden?

  Ta quizen vår!