Bli kjent med Breed Standard

Forstå små hunderaser

Bli kjent med Breed Standard
Når du velger en valp fra en liten hunderase, er det første tipset å lære så mye som mulig om rasene du vurderer. Er du for eksempel på jakt etter en leken, energisk hund eller en luksuriøs skjødehund? Studer rasekarakteristikken til de forskjellige rasene for bedre å forstå hva du kan forvente av temperamentet og aktivitetsnivået. Få innsikt om rasene ved å lære om historikken og utviklingen deres.
Forstå små hunderaser

Lær fra de beste

Når du begynner jakten etter den rette valpen, bør du finne en ekspert på rasen for å få gode råd. En person som avler og utvikler rasehunder er en fin mentor i prosessen med å finne en valp med riktig lynne og egenskaper. Enten du ønsker deg et kjæledyr for livet eller en valp du kan konkurrere med i hundeshow, så bør hundens egenskaper passe til målene og forventningene dine.

Temperament er kjempeviktig

Når du velger valpen din er det viktig å finne en med rolig, hyggelig temperament. Hvis avleren foretrekker å velge en valp som passer for eieren, bør du huske å be om en utadvendt hund. Hundens adferd baseres 35 % på genetikk og 65 % på sosialisering, næring, helsestell, dressur og kontroll. Det lønner seg å velge en valp som har vokst opp i omgivelser som ligner på de du bor i. Hvis du for eksempel bor i en storby og har barn, bør du velge en valp som har vokst opp i et bymiljø, omgitt av barn.

Ta med valpen hjem

Før du tar med den lille hunden hjem ved omtrent 8 til 12 ukers alder, gir leverandøren deg en liste med ting du trenger. Du trenger en hundeseng, valpefor, godbiter til dressur, boller til mat og vann og utstyr til pleie. En valpepakke med informasjon om neste veterinærbesøk, mikrochip, vaksiner og parasittkontroll, informasjon om rasen, vekst og viktige stadier i sosialiseringen og om forhold rundt kastrering kan være en god hjelp i starten.

Valpens sosialisering varer hele livet

Valpens sosialisering setter standarden for hele livet deres. Så snart en valp har fått de viktigste vaksinene, er det trygt å introdusere dem for nye omgivelser, ukjente mennesker og andre hunder. Disse erfaringene bidrar til å styrke hundens selvtillit og evne til å takle nye situasjoner.

Grunnleggende dressur forsterker god adferd

Valper liker å lære nye ting. Du kan begynne med å lære hunden å gå i bånd. Et lydighetskurs for valper hjelper deg med å lære hunden grunnleggende kommandoer som sitt, bli og kom. Perioden fra valpen er 5 til 16 uker er nøkkelen til sosialisering og har stor effekt på utviklingen. En valp som tidlig lærer å respektere og adlyde blir en bedre følgesvenn og har det bedre selv også.

Effekten av riktig næring

Valper fra små hunderaser vokser raskt og trenger et komplett og balansert valpefôr som oppfyller alle næringsbehovene deres. De trenger passende mengder kalsium og fosfor for å sikre sunn skjelettvekst og høyere protein- og fettinnhold for å bygge muskulatur. Maten skal inneholde en kilde til docosahexaneoisk syre (DHA), som er viktig for at valpenes hjerner og syn skal utvikles riktig. Små hunderaser har også høyere metabolisme i forhold til kroppsvekten. Derfor er det viktig at de får energirik mat som gir mange kalorier på lite volum, slik at ikke de mindre fordøyelsessystemene blir overbelastet. Husk at friskt vann alltid skal være tilgjengelig.

Velge realistiske mål

Når du har fått en ny, liten hundevalp og planlegger å delta i hundeshow, er det viktig å sette mål som er kompatible med tiden og ressursene du er villig til å investere. Du bør søke råd for å finne ut hundens potensial. Fagfolk kan hjelpe deg med å finne ut om hunden har det som trengs for å være utstillingshund eller delta i sport. De kan også hjelpe deg helt i starten av prosessen.

Følge med på helsen

Det å ha kontroll på vaksiner, parasittkontroll, tannhelse og årlige veterinærkontroller er bare en del av riktig forebyggende pleie for den nye hunden din. Alle raser har unike helsebehov som du bør vite om. Husk å sjekke helseforholdene for spesifikke raser med en kennel eller dyrlege for å finne ut hvor man kan få utført riktige tester. Når du velger hvor du skal kjøpe hunden, er det lurt å spørre om de utfører helsetester på avlshundene sine for å redusere risikoen for vanlige sykdommer. Det er spesielt viktig at de har kontrollert om foreldrene til hunden din har helseproblemer som er relevante for rasen.

Knytte varige bånd med valpen

Ingenting kan sammenlignes med den varme, logrende velkomsten du får av hunden din hver gang du kommer hjem. De magiske øyeblikkene du deler med hunden helt fra starten av er de første skrittene på veien mot et livslangt vennskap. Ta deg tid til å rose hunden ofte og både lek og gå tur sammen hver dag. Båndene du knytter i denne perioden blir bare sterkere med årene, mens du og hunden nyter livet sammen. 1 Scott JP, Fuller JL. Genetics and the Social Behaviour of the Dog. University of Chicago Press. 1998 (Opprinnelig publisert i 1985.)

Oppdag utvalget
Den rette maten for den lille hunden din
Den lille hunden din er en unik følgesvenn, full av energi, moro og nysgjerrighet. Den har en stor personlighet, men er mindre enn mange andre hunder og har andre behov.
Oppdag utvalget