Bli kjent med Breed Standard

For til små hunder

Bli kjent med Breed Standard
Små hunderaser har mer kroppsoverflate i forhold til kroppsvekten enn det større hunderaser har. Dette kalles metabolsk ratio og innebærer at de trenger mer energi. Derfor bør de få energirikt for som har mer kalorier i forhold til volumet enn det fôret man gir til større hunder. Noen små hunderaser kan også være kresne i matveien, så det er lurt å gi dem et fôr som smaker skikkelig godt. Energitetthet er viktig når du skal velge riktig dyrefôr, men det er også viktig å tenke på fôrets næringsinnhold. Hundens næringsbehov krever riktig tilpasset næringsinnhold til forskjellige livsstadier. Proteiner, fett og karbohydrater er de viktigste energigivende næringsstoffene, men hunder trenger også spesifikke vitaminer og mineraler. Vann skal alltid være tilgjengelig for å forhindre dehydrering, regulere kroppstemperatur og støtte alle kroppens prosesser helt ned på cellenivå. Når du sammenligner næringsinnholdet i dyrefôr, skal du alltid trekke fra væskenivået i maten. For eksempel inneholder tørrfor vanligvis omtrent 10 % vann, mens våtfôr inneholder opptil 60 %. Næringsstoffene befinner seg blant de faste ingrediensene i maten, ikke i væsken. Næringsinnholdet oppgis som en andel av metaboliserbar energi , eller energi som hunden til syvende og sist kan benytte seg av. Det er kritisk viktig å velge et for som passer for livsstadiet til hunden din. Valper av små hunderaser regnes for å være voksne fra de er mellom 9 og 12 måneder gamle, avhengig av rasen. Store raser er ofte ikke voksne før de blir 18 til 24 måneder gamle. Voksne hunder skal fores slik at de opprettholder optimal kroppsfunksjon. Blant variablene som kan påvirke energibehovet deres, og dermed også fysikken, er alder, kjønn, metabolisme, reproduktiv status (bl.a. kastrering), aktivitetsnivå og generelle omgivelser. Hunder regnes for å være seniorer fra de er omtrent 8 år gamle. Dette kjennetegnes av fysiske endringer som ikke nødvendigvis er synlige, for eksempel at hjernen blir dårligere til å metabolisere glukose, den viktigste energikilden. Seniorhunder har også økt risiko både for overvekt og vekttap, så det er viktig å opprettholde muskelmassen og minimere vektøkningen. Dette oppnår man med en diett som har tilpasset protein- og fettnivå for den enkelte hund. Små hunderaser har varierende behov for mat og næring, basert på alder, livsstadium og endrende næringsbehov. Hvis du klarer å gi en balansert diet som passer til energibehovet til akkurat hunden din, vil det bidra til å gi et sunt liv. Det er viktig å følge anbefalingene for behovene til akkurat din hund og utføre månedlig kontroll av kroppskondisjonen til hunden.
 For til små hunder

Fôring for ideell kroppskondisjon

Når du skal finne ut hvor mye mat hunden din trenger, er det lurt å tenke på at retningslinjer for foring er mengder som er beregnet på det gjennomsnittlige energibehovet til hunder. Noen hunder trenger mer eller mindre mat enn andre, basert på individuell tilstand og aktivitetsnivå.


Den beste måten å finne ut om dietten til en hund passer til aktivitetsnivået, er å undersøke hundens fysikk jevnlig og følge med på kroppstilstanden. Hvis hunden har tykk pels, må du kontrollere under pelsen. Dette gjør du rett og slett ved å ta på hunden og kjenne på ribbeina dens. Ribbeina skal være merkbare, uten for mye fett.


Når du ser på hunden ovenfra, skal midjen være tydelig og ha timeglassform bak brystkassen. Når du ser den fra siden, skal hunden ha fast mage med jevn, oppadgående helning fra rett bak ribbena og til hoftene. Mengden mat du gir skal tilpasses slik at hunden opprettholder en god kroppskondisjon gjennom hele livet.

Oppdag utvalget
Den rette maten for den lille hunden din
Den lille hunden din er en unik følgesvenn, full av energi, moro og nysgjerrighet. Den har en stor personlighet, men er mindre enn mange andre hunder og har andre behov.
Oppdag utvalget