Bli kjent med Breed Standard

Trim for små hunder om sommeren

Bli kjent med Breed Standard
Sommeren er en fantastisk tid for utendørs trening med små hunderaser. Men det er viktig å huske at hunden kan bli overopphetet. Hold utkikk etter tegn på overoppheting og dehydrering, så oppdager du det raskere hvis det skjer. Det er logisk at det kan oppstå farlige situasjoner når hunder blir bedt om å gjøre utendørsaktiviteter på varme dager. Når hunden blir utsatt for raske temperaturendringer i kombinasjon med aktivitet, øker dette sjansen for overoppheting. Til forskjell fra mennesker, så kan ikke hunder regulere kroppstemperaturen ved å svette. Hunder svetter kun rundt putene på potene deres. Når hundens kroppstemperatur øker, kan effekten av overoppheting gå fra bare å være ubehag til en livstruende situasjon. De fleste hunder er flinke til å kontrollere kroppstemperaturen sin, bortsett fra i situasjoner der temperaturen stiger over et kritisk nivå. I ekstreme tilfeller kan hunder dø av overoppheting.
Trim for små hunder om sommeren
Pesing er første tegn på overoppheting. Selv om det er effektiv kjøleløsning på kort sikt, er det ikke en effektiv måte å senke kroppstemperaturen på i det lange løp. Pesing bruker nemlig også energi, og produserer derfor varme i seg selv.
Rask pusting, forsøk på å gjemme seg i skyggen, mangel på motivasjon og vaklende gange er tegn på varmestress. Følg nøye med på endringer i hundens holdning. Hvis du ser noen av de følgende symptomene, bør du avbryte all aktivitet og øyeblikkelig prøve å kjøle ned hunden og prate med en veterinær:
  • Tung, overdreven pesing
  • Rastløshet
  • Overdreven sikling
  • Ustødighet og dårlig koordinasjon
  • Mørkerødt eller lilla farge på tannkjøtt og tunge
  • Rask puls
  • Kollaps eller anfall

En overopphetet hund bør tas inn i skyggen eller til et kjøligere sted. Prøv å kjøle den ned med vann, spesielt på mage, nakke og ben. Få hunden til å drikke litt kaldt vann, men ikke tving den til dette, det kan faktisk få blodårene til å trekke seg sammen.

Når du koser deg med utendørs trening og sommermoro med hunden din, må du være årvåken og proaktiv. Små ting kan gjøre stor forskjell i hvordan det går med den lille luringen din.

Tips til smart trim og trening om sommeren

Gi masse friskt vann

Sørg for at kjæledyret ditt alltid har tilgang til rikelig med friskt vann. Når du trener utendørs, bør du ha med vann som du kan gi til hunden underveis. Vannmangel har alvorlige konsekvenser for hundens helse og kan oppstå veldig raskt. Hjelp hunden med å få i seg nok væske ved å helle vann på maten og gi den isbiter etter trening. En godt hydrert hund har god sirkulasjon og blodvolum og er bedre skikket til å tåle trening. Unngå saltvann når du er på stranden, da dette vil gjøre hunden tørst og dehydrere den raskere.
Skygge er viktig

Sørg for at hunden er beskyttet mot varme og solskinn. Hvis du har en utendørshund, må du sikre at den har skygge, men unngå lukkede hundegårder. Skygge fra trær er perfekt og en presenning kan være flott hvis den ikke blokkerer luftstrømmene.

Forlat aldri hunden i en parkert bil

Selv om vinduene er åpne og bilen står parkert i skyggen, skal du aldri la et kjæledyr være alene i bilen. Temperaturen kan raskt stige til farlige nivåer og dødsfall kan forekomme. Når utetemperaturen er 21 °C kan temperaturen i bilen nå 32 °C og høyere på bare 10 minutter.

Begrens aktiviteten på varme dager

Overvektige og kortsnutede hunderaser er mer utsatt for varmerelaterte problemer når de er aktive i varmt vær, så du bør alltid prate med veterinæren før du starter et fitnessprogram. Alle hunder bør ha begrenset fysisk aktivitet på varme dager, intensiteten og varigheten bør justeres i forhold til utetemperaturen. Det er lurt å trene tidlig på morgenen eller på kvelden, og husk å ta pauser ofte. Du bør også unngå varme underlag, som asfalt, da dette kan gi brannskader på potene til hunden.

La ikke hunden bli for varm

Prøv å legge noen isbiter i hundens vannskål. Hvis de liker å bade, er en svømmetur i kjølig vann perfekt for å kjøle seg ned på varme dager. Man kan også bruke et kjølende kroppsomslag eller en vest hvis de tolererer klær. Ved å dynke disse spesialdesignede klesplaggene i kald vann vil man vanligvis holde dem kjølige (og ofte tørre) i opptil tre dager. Et annet alternativ er å pakke dem inn i et vått, kjølig håndkle.

Glem ikke solkrem for kjæledyr

Hunder med hvit pels og spesielt hvite ører er mye mer utsatt for hudkreft. Husk å holde de mest sårbare delene tildekket eller bruk dyrevennlig solkrem på ørene, magene og andre områder med tynn pels.

Tenk på sommersveisen

Spør veterinæren om hunden kan ha nytte av en klipp i varmt vær. Noen ganger er kortklipping den beste måten å holde hunden kjølig i de varmere månedene, men noen raser har en unik underpels som holder dem kjølige om sommeren og varme om vinteren.

Forebygg mot parasitter

Sørg for at hunden din er fri for ytre parasitter, som lopper og flått. Jevnlig pleie er også et must, spesielt om sommeren.

Hold huset kjølig og komfortabelt

Ha soner med forskjellig temperatur i huset, slik at hunden har det komfortabelt. Husk å gi hunden mulighet til å bevege seg fritt mellom sonene så den selv kan velge hva den foretrekker. Sats ikke på at en vifte skal kjøle ned hunden. Hunder svetter bare litt rundt fotputene, så vifter kjøler ikke ned hunder på samme måte som mennesker.
Oppdag utvalget
Den rette maten for den lille hunden din
Den lille hunden din er en unik følgesvenn, full av energi, moro og nysgjerrighet. Den har en stor personlighet, men er mindre enn mange andre hunder og har andre behov.
Oppdag utvalget