Bli kjent med Breed Standard

Velge en liten hunderase som passer for deg

Slik velger du den lille hunden din og forbereder deg på å ta den med hjem
Hvis du aldri har hatt en hund i livet ditt tidligere, kan det være flott å starte med en liten en, spesielt hvis du bor urbant. Men når du velger hvilken hund som passer best for hjemmet og livsstilen din, bør du tenke praktisk. Små hunderaser lever ofte lenger enn store hunderaser, så hunden din kan bli en del av familien i langt over 12 år.
Liten hund løper ute

Tenk på det grunnleggende

Spør deg selv hvor mye tid du har til overs. Små hunder trenger kanskje mindre mosjon enn større raser, men det er likevel svært viktig at hunden holdes fysisk aktiv og at den får mentale utfordringer. Den lille hunden skal ha flere turer hver dag, og godt med leketid med deg. Mange små hunderaser trenger også en bestemt hånd og mengder med tålmodighet i den første perioden med lydighetstrening. Du bør også tenke på livstilen din og eventuelle ferier. Vil det være praktisk at hunden blir med deg på dagsturer eller overnattingsturer? Vurder utgiftene knyttet til fôring, stell og forsikring av den lille hunden din, og utgiftene du vil måtte betale for årlige vaksinasjoner og jevne besøk hos veterinæren.

Velge rase

Godlynte, vennlige små hunderaser, som bichon frise og cavalier king charles spaniel, er gode valg for førstegangs hundeeiere og familier. Energiske (og tålmodige) hundeeiere foretrekker kanskje den livlige personligheten til en foxterrier eller jack russel-terrier, mens de som liker hundeshow kan kanskje la seg friste av en vakker, langhåret rase, som shih tzu eller pommeraner. Se her [Kobling til POMDI-oversikten over små hunderaser, enten ny eller eksisterende versjon] for vår guide til de mest populære små hunderasene.

Image
Image
Valper trenger sosialisering, så husk å sette av masse tid til samhandling de første ukene.

Finne riktig liten hund

Du bør alltid velge en velrennomert avler eller kennel, for å sikre at du får en sunn og lykkelig hund. Unngå avisannonser og oppslagstavler eller lignende, og besøk alltid potensielle hunder i hjemmemiljøet deres. Hvis du kan tenke deg å gi et nytt hjem til en voksen småhund, kan du også vurdere et omplasseringshjem eller lignende.

Hva du skal se etter

Hvis du kjøper en valp, bør du be om å få treffe moren dens for å evaluere personligheten og den fysiske formen hennes. Valper blir vanligvis vist frem ved omtrent 6 ukers alder, så hvis du finner en liten luring som du liker ekstra godt, bør du se etter klare øyne, rene ører, kjølig, fuktig snute og sunn pels. Små valper skal også reagere på lyder og være våken og interessert i det som skjer rundt den.

Forberedelser før den store dagen

Når du har valgt en liten hund eller valp, bør du spørre om den blir vaksinert og behandlet for parasitter og lopper før du får den med deg hjem. Hvis dette ikke er tilfelle, bør du bestille en time hos veterinær selv på forhånd. Små hunder er mest mottagelige for sosialisering de første 15 ukene. Så husk å sette av masse tid til lek og samhandling i løpet av disse viktige, første ukene. Når den er ferdig vaksinert, kan du ta den med ut på eventyr og gi den nye opplevelser.

Ta med hjem

De fleste valper fra små hunderaser kan forlate moren ved mellom 8 og 12 ukers alder. Gjør klar et område der den lille hunden kan føle seg komfortabel og trygg, skjermet for kald trekk og varme radiatorer. Du trenger et utvalg leker som er tilpasset små hunderaser, små, grunne boller til mat og vann, og dyrefor som er tilpasset små hunder. I starten kan det være lurt å tilby både tørr- og våtfôr, til du finner ut hva hunden foretrekker. Og til slutt, glem ikke å nyte opplevelsen! Mange små hunder blir svært knyttet til eierne sine mens de vokser opp, et bånd som bare blir sterkere etterhvert som dere blir bedre kjent..

Oppdag utvalget
Den rette maten for den lille hunden din
Den lille hunden din er en unik følgesvenn, full av energi, moro og nysgjerrighet. Den har en stor personlighet, men er mindre enn mange andre hunder og har andre behov.
Oppdag utvalget