Pleie av små hunder
Trude Mostue

Ta ekstra godt vare på din lille hund

TV-veterinær Trude Mostue gir gode kostholdsråd om hva du bør servere for å få en glad og sunn liten hund, og hva du bør styre unna.

For små hunder er det svært viktig med riktig hundefôr. Visste du at de små har helt spesielle behov når det gjelder kosthold? Hunden din bør ikke spise hva som helst, og det er mye du bør ta hensyn til. Pass på at kjæledyret ditt får i seg godt med kvalitetsproteiner i form av kjøtt og animalske proteiner. – Det er først og fremst viktig å gi din lille hund tilpasset kvalitetsfôr. En hund trenger mye av de samme næringsstoffene som oss mennesker, i hovedsak proteiner, fett, karbohydrater, vitaminer og mineraler, forklarer TV-veterinær, Trude Mostue.
Image
Image
Fordi små hunderaser har blitt mer og mer populært, har folk også begynt å forstå at små hunder har helt andre ernæringsbehov enn de store rasene – og det er bra.
Purina ONE Small Dog er et avansert og skreddersydd fôr for små hunder og deres spesielle behov. Du får både næringsrik og delikat tørr- og våtfôr for voksne små hunder og for mer aktive voksne små hunder. – Små hunder har en raskere forbrenning enn de store hundene. Derfor trenger disse dyrene en type mat som er energirik i forhold til mengde. De har også små magesekker så de trenger å spise små, men hyppige måltider, sier Mostue og legger til: – Tenner er ofte et problem med de små hunderasene. Så det er viktig at de får nok å tygge på i form av tyggebein og tørrfôr. Løse kneskåler er også vanlig hos de små hundene. Derfor er det ekstra viktig å holde hunden trim og slank for å forebygging overbelastning på knær og ledd.
Det er også mye du bør unngå å gi hunden din. De firbeinte kan raskt få magetrøbbel hvis de får krydret og sterk mat, søtsaker og kaker, ettersom hundens fordøyelsessystem ikke er designet for å fordøye slike ingredienser. – Du må heller aldri gi hunden din løk, druer eller sjokolade. Det er mange andre mat typer du ikke skal gi også – som blant annet koffein, alkohol og rosiner så det aller tryggeste er å la være å gi hunden din noe annet enn nettopp hundefôr.

Populært med små hunderaser

Flere og flere har blitt bevisste på at kjæledyret ikke skal fôres opp på familiens middag og andre matrester. Kostholdet bør være både balansert og tilpasset akkurat ditt dyr. – Folk er generelt mer bevisste på hva de gir sine kjæledyr, og da spesielt hunden. Fordi små hunderaser har blitt mer og mer populært, har folk også begynt å forstå at små hunder har helt andre ernæringsbehov enn de store rasene – og det er bra. Med en gang man begynner å gi et tilpasset fôr for små hunder opplever man at hunden spiser mer og bedre ettersom størrelsen på bitene er mindre og mer behagelig å spise med små tenner. Da blir de blir mer energiske fordi de får i seg flere og mer energirike måltider per dag.

Høy energi for små mager

TV-veterinæren legger også vekt på at for å velge riktig fôr må du ta hensyn til hundens størrelse og livsstil mer enn hunderase. Uansett om du har en Pomeranian eller Chihuahua så vet du at den trenger noe å bryne tennene på og ha liten størrelse på kjeksen. Derfor er tørrfôr med passe store biter viktig. – Du vet også at de små hundene ikke bør legge på seg slik at de ikke overbelaster skjelett og hjertekarsystem. Så ha kontroll ved å måle opp total mengde etter idealvekt per dag. Da er det viktig å gi små og hyppige måltider slik at din hund, som har høy forbrenning, har god nok energi til å holde seg aktiv. Purina ONE Small Dog er et slikt fôr – som er spesialtilpasset små hunderaser. Dette er et fôr med gode kvalitetsingredienser, og mer høy energi per gram for små mager. Purina ONE Small Dog smaker også veldig godt noe små hunder setter ekstra pris på!

Forebygg overvekt hos hunden

Ifølge Mostue er det aller viktigste å unngå at hunden din overspiser og blir overvektig. – Det aller viktigste å huske er at valper trenger helt klart et valpefôr, men de voksne hundene kan fores etter størrelse. Det viktigste her at man fokusere på total mengde per dag, at man måler opp hvor mye hunden skal ha per dag og ikke overstiger dette. Overvekt er en av de viktigste grunner til ledd- og hjertekarproblemer hos hund, så det er viktig å forebygge.

Trude Mostues beste tips for å gi hunden din et langt og sunt liv:

  1. Gi din lille hund kvalitetsfôr tilpasset små hunder.
  2. Ikke gi for mye – hold hunden slank!
  3. Pass på tennene! Stimuler tygging ved hjelp av tyggebein og tørrfôr.
  4. Gi hunden din mye sosialt samvær og lange turer. Det er godt både for deg og hunden din.
Oppdag utvalget
Denne rette maten for den lille hunden din
Den lille hunden din er en unik følgesvenn, full av energi, moro og nysgjerrighet. Den har en stor personlighet, men er mindre enn mange andre hunder og har andre behov.
Oppdag utvalget