Hunder og mennesker har levd sammen i mange tusen år, og vi kan instinktivt gjenkjenne det meste av hverandres humør på kroppsspråk, ansiktsuttrykk og stemmebruk.

Selv om hunder ikke har de samme høyere menneskelige følelsene som skam, kjærlighet og forakt, har de de samme grunnleggende følelsene som glede, sorg, lettelse, frustrasjon og frykt som vi har. Disse følelsene er viktige for hvordan alle dyr (inkludert mennesker) lærer, ettersom de oppmuntrer oss til å oppføre oss på måter som er til nytte for oss. For eksempel får frykt hunder til å søke sikkerhet, mens de positive følelsene som genereres av kontakt, børsting og klapping oppmuntrer til å danne nære relasjoner med andre sosiale hunder, dyr og mennesker.

Å forstå hunden er nøkkelen til å bygge opp en lykkelig og tilfredsstillende relasjon. De følgende illustrasjonene skal hjelpe deg å utvikle evnen til å gjenkjenne hundens følelser og styrke båndet dere imellom.

happy-dog

Glad

Glede er en av de letteste følelsene å oppdage, ettersom den er så altomfattende! Hundens øyne er snille og med lett fokus, pannen er avslappet, og ørene er enten i karakteristisk slapp modus dersom den løper, eller beveger seg fram og tilbake på en mer engasjert, vennlig måte.

Selv om hunder ikke smiler, ser noen, som denne golden retrieveren, nesten ut som den gliser. Leppene er løse, munnen litt åpen og tunga stikker ut mens den puster jevnt og rolig.

Halen er em god humørindikator. Når den svinger nonchalant, men sikkert fra side til side i middels høyde, er den fornøyd. Når den svinger energisk, av og til så energisk at hele bakdelen ser ut til å delta, er den ekstremt glad!

En glad hund beveger seg på en avslappet, lett måte, og oppmuntrer deg til å leke og være glad sammen med den.

anxious-dog

Urolig

Vet du når hunden er urolig, kan du lettere berolige den, kanskje ved å distrahere den med en godbit eller lek.

Når hunden er urolig, kan øynene være vide og stirrende, eller den kan av og til smalne dem og unngå øyekontakt. Du kan se rynker eller anspenthet i pannen, og hvis den spisser ørene, holdes de litt tilbake ettersom den orienterer dem og prøver å samle inntrykk av mulig fare. Har den hengende ører, kan de holdes nærmere hodet enn vanlig.

Munnen vil vanligvis være lukket, men dersom den er åpen, vil leppene være anspent, og hunden kan slikke dem og gjespe nervøst, selv om du vet den ikke er sulten eller trøtt.

Kroppen og halen er sannsynligvis rolig og i en lett senket stilling. Urolige hunder svinger av og til forsiktig med halen, men dette er en forsonende gest og indikerer ikke glede. Dette er grunnen til at urolighet ofte går upåaktet hen, så hold alltid godt øye med hunden når den befinner seg i en ny eller sannsynligvis utfordrende situasjon.

fearful-dog

Redd

Fryktens kroppsspråk er tydeligere enn de fleste andre følelser, og kan være mer dramatisk enn det som er vist på dette bildet. Ulike hunder har ulike reaksjoner på frykt: noen vil huke seg ned for å virke så små som mulig, noen ruller seg på ryggen for å vise sosial underkastelse, noen bare står helt stille, og andre bjeffer høyt eller knurrer defensivt.

Øynene kan være vidåpne og flakke fram og tilbake, enten harde og stirrende eller knipende med sideblikk på det som oppfattes som en trussel.

Ørene vil ligge flatt mot hodet, som kan være senket og snudd til siden.

Leppene vil være anspent, og hunden kan slikke dem eller gjespe som en ytterligere indikasjon på stress eller forsoning.

Halen holdes rolig, lavt eller stukket mellom beina, og hunden vil være helt fokusert og sannsynligvis også avslå en favorittgodbit.

Når hunden er redd, er dens hovedmål rett og slett å overleve trusselen; kroppsspråket, ansiktsuttrykket og appetitten vender først tilbake til det normale når den føler seg trygg igjen.

frustrated-dog

Frustrert

Det finnes ulike typer frustrasjon, fra langvarig, deprimert frustrasjon (vist her) til en mer akutt, aktiv frustrasjon som reaksjon på en spesifikk hendelse, så som når hunden ikke får noe den vil ha eller trenger, det være seg et leketøy eller å gå ut. Det finnes også frustrasjon som kommer av at den ikke er i stand til å komme seg unna noe ubehagelig.

En frustrert hund vil ofte være anspent og stivbeint. Den vil bjeffe uten stans, trekke seg tilbake eller til og med kaste seg mot det den er frustrert over. Alle sansene vil være fokusert på det, og den vil kanskje ikke lytte eller reagere godt på dine forsøk på å distrahere den.

Øynene vil være vide og ikke blunke, ørene spisset, og dersom den ikke bjeffer, vil leppene være stive og munnvikene presset fram.

Hunder kan ikke opprettholde slik spenning uendelig, så de kan til slutt resignere over den frustrerende situasjonen, eller, i kroniske tilfeller, gå inn i en tilstand av hjelpeløs depresjon. Dette kan feilaktig tolkes som rolig godtaking, men hunden vil i slike tilfeller trenge varsom og kjærlig oppmerksomhet, slik at den kan roe seg før den vil oppføre seg normalt igjen.

    relieved-dog

Lettet

Lettelse merkes ofte mest på grunn av forskjellen fra en tidligere negativ følelsestilstand. Det er viktig å vite når hunden er frustrert, urolig eller redd, men like viktig å vite når den føler seg lettet og kan slappe av igjen.

Akkurat som oss opplever hunder lettelse når de overvinner bekymringer eller vanskeligheter, særlig når de overlever virkelig fare og frykten som følger med den.

Det vil være et merkbart spenningsfall i hele kroppen, fra nesen til halen. Øynene vil mykne, ørene falle ned, hodet senkes og hele kroppen roe seg merkbart ned.

Noen hunder gjesper, mens mer reserverte typer kan senke hodet, unngå øyekontakt og se ut til å sukke innvendig samtidig som de holder seg stort sett rolige. Mer ekstroverte typer kan riste på seg, strekke seg i en dyp lekebue eller til og med spurte rundt i en eufori av lettelse en liten stund – alt er handlinger som er med på å slippe spenningen.

focussed-dog

Fokusert

En fokusert hund er årvåken og konsentrerer seg om noe viktig, som en ball, en godbit, eller kanskje deg. Dette bildet viser hvordan hunden bør se ut når du lærer den opp – følger med, lytter og er klar til å samarbeide med deg og gjøre seg fortjent til belønningen. Den kan også være fokusert på noe nytt idet den prøver å finne ut hva det er og hvordan den skal forholde seg til det.

Når den er årvåken, er øynene åpne, klare, kanskje uten å blunke, og litt intense idet den konsentrerer seg om det som er gjenstand for oppmerksomheten dens.

Ørene er enten spisset eller holdes forover, og munnen kan være lukket eller åpen med tunga midt i.

Hodet vil vanligvis holdes høyt, med mindre den skal til å jage noe, for i så fall kan det vøre senket og strukket fram.

Når den er fokusert på noe gledelig, kan hele kroppen spenne seg mot det og sitre av forventning. Tyngdepunktet vil være over forbeina, og halen holdes høyt og er enten helt stille og fast, eller vifter opprømt. Den er klar til handling.

   angry-dog

Sint

Dersom du står overfor en hund som ser ut som dette, må du trå veldig varsomt til trusselen er trygt avverget. En sint hund vil prøve å se så stor og truende ut som mulig, med kroppen opprett og stiv.

Pelsen kan være stående, særlig nakke- og rygghårene. Øynene vil være harde, fikserte og blunker ikke, pannen rynket og anspent, og ørene vil av og til ligge flatt mot hodet.

Munnen vil være åpen med leppene anspent og tilbaketrukket, med snuten og nesen rynket når den flekker tenner.

Hele kroppen er rigid, halen holdes stiv uten bevegelse, og tyngdepunktet ligger over forbeina, klar til å kaste seg fram eller angripe.

Hunden vil være stille eller kanskje lage en lav, truende knurring – en virkelig sint hund er ikke høylydt. Du må aldri provosere en sint hund. Ikke stirr på den eller rop til den eller gjør brå bevegelser, men prøv å trekke deg sakte tilbake til sikkerhet og la den roe seg ned.

 neutral-dog

Nøytral

Slik vil hunden din forhåpentligvis tilbringe mye av dagen – avslappet, godt mosjonert, godt matet og komfortabel i kjente omgivelser. Dersom den legger seg, er den avslappet og urørlig, men klar til å hoppe opp og vise interesse for det du gjør.

Øynene er myke og avslappet og beveger seg jevnt uten å vise det hvite idet den ser over de nærmeste omgivelsene fra et komfortabelt hvilested.

Ørene er også avslappet og lytter bedagelig.

Pannen og øyenbrynene er glatte og uten anspennelse

Munnen kan være enten lukket eller litt åpen, og selv om den ikke viser et glis som sier ‘klar for gøy’, er leppene og snuten avslappet.

Hele kroppen og halen vil også hvile, uten tegn på at musklene spennes, som ville indikere at den var klar til å springe opp til handling. Den er fornøyd.