Bordeaux dogge

Dogue de Bordeaux

Denne gigantiske hunden har et stort, bredt, rundt hode med mange rynker. Den har en sterk, muskuløs nakke og kropp med et dypt, bredt bryst. Bordeaux dogge har en kort pels som er nokså myk, og kan være i alle nyanser av lysebrun. Voksne hanner har en høyde på 60–68 cm og veier minst 50 kg; voksne tisper måler 58–66 cm og veier minst 45 kg.

 • Hund som egner seg for eier med erfaring
 • Ekstra trening påkrevd
 • Jeg liker aktive turer
 • Liker å gå i en time om dagen
 • Kjempestor hund
 • Lite sikling
 • Krever stell én gang i uken
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Stille hund
 • Vakthund. Bjeffer, varsler og beskytter fysisk
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Bordeaux dogge er en gammel rase fra Frankrike som antas å være en direkte etterkommer av Molossus av Roma. De ble brukt på franske eiendommer på 1100-tallet til å jakte svin, villsvin, ulver og bjørner. I middelalderen ble de brukt til å drive kveg. De ble til og med brukt i kriger og for å vokte husdyrflokker, og har også blitt brukt til lokking og hundekamp. Rasen falt i popularitet i løpet av 1900-tallet, men ser i dag ut til å stige i antall.

Personlighet

Bordeaux dogge er en hund som knytter seg tett til familien sin og misliker å være alene i lengre perioder. De vil beskytte familien og sitt territorium hvis de føler seg truet. Hvis de er godt oppdrettet, sosialisert og trent, er de veldig gode med barn og vil akseptere andre husdyr hvis de blir introdusert for dem når de er unge. De elsker å tilfredsstille menneskene rundt seg og må trenes opp på en konsekvent og rolig måte.

Helse

Som mange andre raser kan bordeaux-rasen lide av hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Vurdering av hofter før avl er derfor viktig. De er også utsatt for hudinfeksjoner i de store hudfoldene.

Mosjon

De krever ikke så mye trening som man kanskje måtte tro – omtrent en time daglig bør være tilstrekkelig for en voksen hund. Flere ulike gåturer gjennom bør være tilstrekkelig, med korte perioder til fritt løp og lek. For mye trening når hunden er for ung, kan føre til ben- og leddproblemer senere i livet.

Ernæring

Kjempehunder har større appetitt enn andre hunder og trenger også en annen balanse mellom mineraler og vitaminer som støtter forskjellige ledd- og bruskbehov. Bordeaux dogge har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Rasen krever relativt lite pelsstell. En gummihanske over den korte pelsen en gang i uken, for å fjerne løse eller dødt hår er alt som trengs. Hudfoldene på ansiktet må rengjøres regelmessig for å hindre hudinfeksjoner fra å oppstå.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.