Estrela Mountain Dog

Estrela Mountain Dog

Denne store, kraftige og atletiske hunden av mastiff-type har som fullvoksen en høyde på 65–72 cm (hanner) og 62–68 cm (hunder) og veier 30–50 kg. Rasen kommer med to forskjellige typer pels – lang eller kort – som kommer i brun, brungul, ulvegrå eller svart.

 • Hund som egner seg for eier med erfaring
 • Ekstra trening påkrevd
 • Jeg liker aktive turer
 • Liker å gå i en til to timer om dagen
 • Stor hund
 • Noe sikling
 • Krever daglig pelsstell
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Svært høylydt
 • Vakthund. Bjeffer, varsler og beskytter fysisk
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Dette var opprinnelig en vakthund fra Estrela-fjellene i Nord-Portugal og utviklet seg enten fra mastiff-type hundene som romerne hadde med seg da de kom til den iberiske halvøy, eller med de invaderende vestgoterne. Ingen vet sikkert, men uansett den nøyaktige opprinnelsen er det ingen tvil om at Serra da estrela er en av de eldste rasene i Portugal, og at den er brukt i århundrer for å beskytte sauer og geiter mot rovdyr som ulv. Det isolerte geografiske området gjorde at rasen endret seg lite gjennom årene.

Personlighet

Serra da estrela er kjærlig og hengiven overfor familien. Med andre er den mer reservert, så tidlig, grundig sosialisering med mennesker og kontinuerlig opplæring er spesielt viktig. Som man kan forvente av en vakthund, er den våken og naturlig høylytt. Gitt størrelsen er den overraskende smidig, så et minst 6 meter høyt gjerde anbefales.

Helse

Serra da estrela er generelt en sunn og robust rase. Som mange andre raser kan den imidlertid lide av hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Vurdering av hofter før avl er derfor viktig. De er også utsatt for en spesiell hjertesykdom som er vanlig i mange store hunderaser.

Mosjon

Rasen er avlet fram for å patruljere i fjellene og kan gå i kilometer etter kilometer med høy grad av utholdenhet. Rundt en time mosjon om dagen vil holde hunden tilfreds. Dette er en overraskende leken hund, gitt størrelsen, og den vil glede seg stort over lek med eieren. Den kan være sta, men er vanligvis en flink elev som kan delta i alt fra søk og redning til lydighet og agility.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser.

Stell

Serra da estrela kommer med to typer pels – lang og kort. På begge typene består den doble pelsen av en tett underpels og en tykk overpels med en litt grov tekstur. Håret er kortere på hodet og forsiden av bena, og lengre (fjæring) på halen og baksiden av bena. Typen med lengre hår har en tykkere "manke" rundt halsen og brystet, som er spesielt tydelig på hannhunder. Estrela bør få pelsstell rundt to ganger i uken, med særlig fokus på områdene med lengre hår som har en tendens til å floke seg.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.