Finnish Spitz

Finnish Spitz
Denne mellomstore hunden har et typisk spitz-utseende (med de revelignende spissørene, tykk pels og busket hale krøllet over ryggen). Voksne hunder er ca. 43–50 cm høye, tisper 39–45 cm. Fullvoksne hannhunder: 12-13 kg. Tisper: 7-10 kg. Pelsen er rød-gylden eller rødbrun på ryggen, med lysere områder og en lysere farget underpels (se rasestandarden for fullstendige detaljer).
 • Hunder som egner seg for personer med litt erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker rolige spaserturer
 • Liker å gå i en time om dagen
 • Mellomstor hund
 • Noe sikling
 • Krever daglig pelsstell
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Svært høylydt
 • Vakthund. Bjeffer og varsler
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Finsk spets har vært en jakthund i århundrer og brukes fremdeles den dag i dag i sitt hjemland, der den jager tiur og orrfugl, og bjeffer for å varsle jegerne om fugl. Tidligere har den hjulpet til i jakten på store byttedyr som elg og bjørn. Rasens høylytte og modige natur gjorde den også ideell som vakthund. Dette er nasjonalhund og for øvrig en svært populær hund i Finland i dag, men ble nesten utryddet i siste halvdel av 1800-tallet, da bedre transportteknologi gjorde at finsk spets paret seg med andre hunder. Senere arbeidet dedikerte oppdrettere hardt for å beskytte rasens fremtid.

Personlighet

Den vennlige, livlige finske spets-hunden er alltid våken, dristig og tapper, med en ivrig jaktånd. Selv om den er nokså selvstendig, er den lojal mot sine kjære og nyter barns selskap, noe som gjør den til en god familiehund. Dette er en naturlig høylytt rase som må trenes til å være stille på kommando.

Helse

Finsk spets har spesielt to arvelige sykdommer som man må ta hensyn til og det er patella luxasjon og epilepsi. Hunder som har disse sykdommene må det ikke avles på. Videre, må man også ta spesielle hensyn hos dem som har disse sykdommene i sine linjer. De har også tannmangel (premolarmangel) som er arvelig. Tidlig nedsatt hørsel kan også forekomme.

Mosjon

En voksen finsk spets vil trenge omtrent en time daglig mosjon, men tar gjerne mer. Som man kanskje kan forvente, elsker den kaldt vær, så hundeeiere som fryser lett, bør kanskje se seg om etter en annen rase! Vær forberedt på at hundens jaktinstinkter kan aktiveres når den går uten bånd. La hunden løpe fritt bare i områder uten trafikk, og sørg for å ha en pålitelig tilbakekalling.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Finsk spets har en mellomlang dobbel pels, som består av en tykk underpels som er ganske kort, dekket med grov overpels. Håret på kroppen er av middels lengde, med lengre fjæring (på halen og baksiden av bena). Pelsen er kortere på hodet og foran på bena. Kraven (rundt halsen og skuldrene) er mer frodig på hannhundene. En gjennombørsting to ganger i uken er tilstrekkelig – selv om daglig stell kan være nødvendig i perioder med røyting.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.