Sibirsk husky

Siberian Husky

Sibirsk husky er mellomstore hunder hvis proporsjoner antyder en balanse mellom kraft, fart og utholdenhet. Rasen har en dobbel, mellomlang pels, oppreiste ører og dusket hale, og kommer i alle farger og merker, inkludert hvit, og i en del virkelig slående mønstre. Voksne hanner har en høyde på 53–60 cm og tisper 51–56 cm. Voksne hannhunder veier 20–27 kg og tisper 16–23 kg.

 • Hund som egner seg for eier med erfaring
 • Ekstra trening påkrevd
 • Jeg liker energiske turer
 • Liker å gå i en til to timer om dagen
 • Mellomstor hund
 • Mye sikling
 • Krever daglig pelsstell
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Snakksalig og pratsom hund
 • Vakthund. Bjeffer og varsler
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Sibirsk husky arbeidet for chukchiene ved Kolyma-elven i Sibir på 1800-tallet. Rasens fine temperament kan muligens tilskrives den omhyggelige behandlingen den fikk av chukchiene. Siden hundesleder var det viktigste transportmiddelet, var disse huskiene av avgjørende betydning for de innfødte. De første sibiriske huskyene kom til Alaska tidlig på 1900-tallet, fortsatt kjent som "chukchier". På samme tid begynte sledekjøring å bli populært som sport, og rasens fart forbløffet og inspirerte hundekjørerne i USA. Amerikanerne omdøpt rasen til "siberian husky" rundt den tiden.

Personlighet

Rasen er kjent for sitt gode temperament, og dens forkjærlighet for mennesker gjør at den ikke egner seg særlig godt som vakthund. De elsker og trenger selskap, og bør ikke være alene i lange perioder om gangen. De kan da bli svært destruktive. De vil gå godt sammen med andre velbalanserte hunder, men er ivrige og effektive jegere, så kontakt med andre husdyr krever omhyggelig håndtering og trening. Selv om ikke bjeffer ofte, vil de hyle, ofte bare for gleden av å lage litt lyd!

Helse

Sibirsk husky er en generelt sunn og robust rase. Som mange andre raser kan den imidlertid lide av arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Denne rasen trenger en betydelig mengde mosjon, men dette må gjøres på et trygt, lukket område eller i bånd, da de har et sterkt ønske om å løpe av gårde, og man kan ikke regne med at de kommer tilbake på kommando. En godt inngjerdet hage er en nødvendighet, og siden de kan hoppe svært høyt, er høyden også viktig. En voksen sibirisk husky trenger minst to timer mosjon hver dag og mulighet til å løpe fritt.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Pelsstellet er veldig lett, og en gjennombørsting og kjemming to eller tre ganger i uken er nok, med daglig stell i perioder med røyting. Dette er en renslig rase uten utpreget hundelukt.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.