Å mosjonere hunden er en flott måte å tilbringe kvalitetstid sammen på og styrke båndet dere imellom. I tillegg til at mosjonen hjelper hunden å kontrollere vekten og nå ideell kroppstilstand, bygge opp energi og opprettholde et sterkt hjerte–kar- og immunsystem, gjør den akkurat det samme for deg selv også!

Varier rutinen

Det må aldri bli en kjedelig plikt å hjelpe hunden å holde seg i form. Mosjonen må være morsom og variert – og trenger ikke bare være i form av lange, tidskrevende gåturer. Dersom du holder deg til samme rutine hver dag, kan dessuten hunden kjede seg like mye som du gjør. Varier ruten jevnlig, og prøv å legge inn litt leketid med leker og utfordringer. Men ikke gjør for mye ut av det, og sørg for at du tilpasser programmet så det passer både deg og hunden.

Har hunden mer energi enn du har, kan dere leke med en ball eller en kasteplate. Aktiviteten vil sørge for mosjon som er både utfordrende og morsom for hunden uten at det sliter deg ut. Så lenge de får positive tilbakemeldinger i form av klemmer og klapp (unngå for mange godbiter, ettersom dette kan føre til vektproblemer), vil mange hunder gladelig slite ut kastearmen din! Unngå å kaste pinner, ettersom treet ofte kan splintre og skade tenner, hals og mage.

På den annen side foretrekker eldre hunder gjerne mer raffinerte, bedagelige gåturer – men prøv likevel å variere ruten for å holde ting interessante!

Begynn i det små

Dersom du ikke har kunnet gi kjæledyret ditt regelmessig mosjon, men har bestent deg for å begynne, må du gjøre det i små steg. Begynn med korte aktivitetsperioder i rolig fart, og øk gradvis tiden, hastigheten og avstanden. Foreta også de første gå- eller løpeturene på myke overflater så som jord, sand eller gress til fotsålene herdes. Og husk – har du hunden i bånd, har du kontroll når dere går eller løper, men du vil finne ut at hunden kan håndteres lettere ved hjelp av grime dersom den er veldig entusiastisk eller stor og sterk.

Dersom hunden har en historie med medisinske problemer, er det best å planlegge et passende treningsprogram sammen med veterinæren.

Måltider

Unngå å mosjonere hunden rett før eller etter den har spist. Full mage kan forstyrre fordøyelsen. Sørg også for at den alltid har nok friskt drikkevann tilgjengelig.

I alt slags vær

Hunder trenger regelmessig mosjon samme hvordan været er. Men det er viktig å huske på at ekstremt varmt eller kaldt vær gir ekstra utfordringer. Hunder kan forfryse seg, akkurat som vi kan. Går du tur med hunden i snøen, må du børste av potene for å fjerne snø, is og salt som kan ha satt seg fast i pelsen. Om sommeren må du tenke på solbrenthet og heteslag. Husk også at hundens føtter kan ta skade av varm asfalt, så vær ekstra forsiktig der det bedrives veiarbeid, og vurder å skaffe et par hundesko dersom føttene er veldig sensitive.

Uansett hvilken aktivitet dere ender opp med, må du likevel alltid huske på at hunden elsker å tilbringe tid sammen med deg, så gjør den tiden til noe spesielt heller enn å bare tråkke rundt i den samme parken hver dag, der hunden møter de samme andre hundene og følger de samme luktene.

Ulike raser, ulike behov

Ikke overraskende trenger noen raser hyppigere og mer livlig mosjon enn andre raser, og ulike typer foretrekker ulike aktiviteter. Ofte er dette en følge av den opprinnelige rollen de ble avlet fram for. Terriere elsker å grave, jakthunder med sitt velutviklede jaktinnstinkt foretrekker eksplosjonstrening, og gjeterhunder er særlig glad i hundeidrett.

Din lokale brukshundklubb eller avlsklubb kan tilby ulike kurs, slik at du kan sørge for at hunden din får den mosjonen og treningen den trenger.