En lykkelig fuglehund

Fuglehunder er intelligente, glade og responsive hunder som vanligvis er enkle å trene og utgjør flotte familiehunder
En lykkelig fuglehund
En lykkelig fuglehund
En lykkelig fuglehund

Fuglehunder er en hundetype som tradisjonelt hjalp jegere med å finne og hente viltet, vanligvis fugler og kaniner. Det finnes tre hovedtyper fuglehunder: retrievere, settere og støtende fuglehunder.

Noen fuglehundraser er:

  • Labradorer
  • Golden retrievere
  • Springer spaniels
  • Cocker spaniels
  • Irske og engelske settere
  • Weimaranere
  • Ungarsk vizsla
  • Italiensk spinone

Typisk fuglehundatferd

Fuglehunder elsker å løpe etter og hente leker, for ikke å snakke om å plaske rundt i en innsjø eller elv! De liker å følge spor, søke etter gjenstander som er gjemt rundt omkring i huset og liker å holde eller bære på tøyleker som de ofte vil presentere for deg eller gjester. Treningsøktene for fuglehunder kan være en fornøyelig opplevelse da disse hundene er intelligente, reaktive dyr, noe som betyr at de er blant de mest lettlærte hundene.

Mosjon og lek

Fuglehunder har blitt avlet frem for å jobbe hele dagen utendørs uansett vær, så de har ubegrenset energi og elsker å tilbringe tid ute i friluft. Til og med når været er på sitt kaldeste og våteste er det ingenting som kan få den fra å løpe fra seg ute! Derfor trenger fuglehunder aktive eiere. I tillegg til fysiske utfordringer trenger den også masse mental stimuli, og storkoser seg i menneskelig selskap.

Fuglehunder elsker variasjon, så mosjonen bør omfatte en tur i bånd i byen og langs stier pluss massevis av tid til å løpe løs og utforske trygge områder. Det er derfor trening er viktig. Innerst inne er de landehunder, og jo flere trær, busker og kratt de kan snuse seg gjennom jo bedre er det. Hvis de finner en vannpytt kan du være nesten sikker på at de vil prøve å bade, så husk å ta med deg et håndkle når dere går tur langs innsjøer, dammer eller sølepytter!

Hvis hunden din har en spesiell forkjærlighet for vann kan du kanskje gi den et basseng i hagen? Sørg bare for at det er laget av hardplast og at det ikke er en myk, oppblåsbar type.

black and white dog
puppy

Fuglehunder er sosiale vesener, og de elsker å leke med menneskene sine og andre vennlige hunder, men de morer seg også fint på egenhånd, særlig hvis tyggeleker er med i bildet. Den vil med glede bruke timer på å utforske luktene rundt omkring i hagen.

Fuglehunder elsker også maten sin, så vær oppmerksom på dette hvis du lar spiselige ting stå fremme inne eller der hvor du har søppeldunkene. Hvis hunden din har en tendens til å tygge i seg ting den ikke burde, kan du forsøke å gi den et par godbitleker som den kan dytte rundt og rulle for å oppnå godbiten. Jo større utfordringen er jo bedre, da det er usannsynlig at den vil gi seg hvis det er mat på innsiden!

Når den slapper av foretrekker fuglehunden å ligge i hagen eller på en komfortabel hundeseng og gnage på en trygg gnageleke. Den bærer gjerne rundt på et kosedyr og legger seg gjerne ned sammen med leken. Dette er spesielt tilfelle for raser om har myke munner utviklet for å hente bytte. Tauleker er også flott moro for disse hundene, både når det gjelder lek med eierne sine og med andre hunder.

Fuglehunder elsker å leke med menneskefamilien sin, og så sant de får korrekt sosialisering er de utmerkede familiehunder.

De elsker å leke apport-baserte leker, særlig når de er over 16 uker hvor den innebygde trangen til å hente er fullstendig utviklet. Denne typen lek er faktisk en viktig del av en god fuglehundomsorg og kan også inkluderes i fuglehundtrening. Når den er i stand til å hente gjenstander på en pålitelig måte, kan du variere leken ved å kaste leker mens den ser en annen vei, noe som oppmuntrer den til å bruke de andre sansene sine. Dette kan være svært nyttig hvis du mister nøklene på tur eller barnet ditt mister kosedyret sitt.

Hvis tilgangen til hagen er begrenset, f.eks. ved dårlig vær eller hvis du er midt i et oppussingsprosjekt, kan du gjemme ting rundt i huset som hunden kan søke etter. Gjem f.eks. leker og godbiter bak møbler når den ser en annen vei og be den deretter om å finne dem. Rolige henteleker med myke gjenstander er også mulig innendørs, og etterhvert som hunden blir flinkere kan du be den om å hente gjenstander ved hjelp av navnet, slik som brev, tøfler, fjernkontrollen eller en håndveske!

Fuglehunder elsker å lære nye triks, og de gjør som regel sitt ytterste svært raskt for å oppnå ros og en godbit.

gun dog
puppy

Fuglehunder elsker menneskelig selskap, så det er ingen overraskelse at de fleste hjelpehunder rundt omkring i verden er fuglehunder eller krysninger med fuglehund.

Fuglehunden din vil nyte å ligge ved føttene dine, eller enda bedre på fanget ditt, hvis du tillater det. Det er en svært oppmerksom og kjærlig hund, og den liker ikke å være adskilt fra eierne sine i lengre tid. Det kan hende at hunden din følger etter deg fra rom til rom bare for å ha selskap, eller at den hilser deg overstrømmende når du bare har vært ute i et par minutter. Dette betyr at den har en tendens til å hoppe opp for å få oppmerksomhet, men konsekvent fuglehundtrening fra valpestadiet kan bidra til å forhindre dette.

Berøring er svært viktig for fuglehunder, og børsting, klapping og forsiktig massasje vil hjelpe dem med å slappe av og styrke båndene mellom dere. Ved å venne hunden til berøring fra valpestadiet vil den se på børsting som en fornøyelig opplevelse, noe som gjør det så mye enklere å tørke av den senere etter et bad i elven!

Fuglehunder vil vanligvis komme overens med andre hunder og katter i familien, så lenge de har blitt sosialisert og introdusert i tidlig alder. Utenfor familien vil den ofte være livlig og kjærlig, hilse på gjester med begeistring og ønske dem velkommen med en veltygd tøffel eller leke! Du kan også forvente at de skaffer seg mange hundevenner på tur.

Fuglehunder har en tendens til å elske fôret sitt, og passer vanligvis inn i en ‘lev for å spise’-kategori heller enn ‘spis for å leve’! Derfor er det viktig at fôret fordeles jevnt utover dagen. Hvis du gir den hele dagsrasjonen på én gang vil den være borte på et blunk.

To ganger om dagen kan du strø 20 % av tørrfôrrasjonen rundt i hagen slik at den kan søke og spise det. Dette vil ta mye mer tid enn hvis den får maten i en skål, og oppmuntrer den til å bruke søkeferdighetene sine. Du kan plassere 30 % i godbitleker som du fordeler utover dagen, eller gjemme dem slik at den må søke i huset og hagen. Omtrent 10 % kan brukes som godbiter under fuglehundtrening, mens de siste 20 % kan fordeles på to måltider i en skål morgen og kveld, slik at den gjenkjenner deg som fôransvarlig. Hvis du mater fuglehunden med våtfôr, bør du fordele det over to eller tre måltider per dag på forskjellige steder den må søke ut. Du kan til og med få den til å fortjene maten sin ved å trene den til å hente skålen sin når du ber den om det.

Så lenge du følger de daglige fôringsretningslinjene (som er angitt på pakken) og overvåker hundens vekt, trenger du ikke å bekymre deg hvis mengden du tilslutt serverer i skålen virker liten. Så sant hunden din for den daglige fôrmengden og du gir den fullverdig kost vil den få alle næringsstoffene den trenger for å holde seg sunn og glad.

orange food