Når hunden når voksen alder (dette kan variere med rase), er det på tide å finne en regelmessig matingsrutine. For å opprettholde en optimal kroppstilstand må hundens kosthold omfatte riktig balanse av de fem store næringsgruppene: proteiner, fett og oljer, mineraler, vitaminer og karbohydrater. Alt produsert komplett dyrefôr av god kvalitet bør gi hunden denne grunnleggende næringsbalansen. Hvorvidt du gir våtfôr eller tørrfôr, eller en blanding av dette, er i siste rekke et spørsmål om personlig smak – din og hundens – eller kan påvirkes av visse medisinske tilstander.

Framskritt innen dyreernæring har medført at det nå finnes en lang rekke kommersielt produserte hundemattyper som er designet for å matche hundens spesifikke behov mer nøyaktig. Rase og størrelse kan gjøre stor forskjell når det gjelder behovet. Mindre raser har raskere metabolisme, og noen trenger to ganger så mange kalorier hver dag, avhengig av deres kroppstilstand og aktivitetsnivå. Større raser kan ha langsommere metabolisme, men større appetitt, og kan ha nytte av en ulik blanding av mineraler og vitaminer for å hjelpe leddene, og et kosthold designet spesifikt for deres rase/størrelse.

Dersom hunden din er spesielt aktiv eller er arbeidshund, kan du vurdere et spesialsammensatt 'aktivt' kosthold. Dette vil gi høyere nivåer av fett, protein og vitaminer så som B12 for å hjelpe til med å frigjøre energien fra maten. Mindre aktive hunder trenger mindre fett, så å gi en 'lett' sammensetning kan hjelpe til med å unngå vektøkning. Dersom du ikke er sikker på hva som passer for hunden din, kan du rådføre deg med veterinæren, personalet i dyrebutikken eller avleren.

Noen hunder kan utvikle sensitivitet mot matgrupper eller medisinske problemer som krever en spesiell diett. Veterinæren kan anbefale et egnet kosthold for behovene hunden din har.

Med mindre hundens behov endrer seg, er det ingen grunn til å bryte den regelmessige matingsrutinen fra tidlig voksen alder ved 12–24 måneder (avhengig av rase) til slutten av sjette år (avhengig av rase). Hold alltid øye med hundens kroppstilstand, ettersom vekttap eller vektøkning kan indikere behovet for å revurdere kostholdet.

Slik mater du

Generelt får de fleste hunder mat én eller to ganger om dagen, avhengig av rase. Mindre hunder kan trenge mating oftere, og spesielt større raser har en tendens til å kaste i seg maten, som kan føre til problemer i tarmsystemet, og derfor ha nytte av to mindre måltider. Dersom du ikke er sikker på hvor ofte du skal mate hunden, kan du rådføre deg med veterinæren eller avleren.

Hunden bør få mat et rolig sted unna husets styr og ståk. Velg en overflate som kan rengjøres enkelt, så som flisegolv eller en spisematte. Server alltid maten i en ren skål; det beste er keramiske eller metallskåler. Har du flere hunder hjemme, mater du dem separat for å unngå mobbing og slåssing.

Prøv å servere våtfôr ved romtemperatur; da lukter det bedre og er lettere å fordøye. Dette kan ta litt tid dersom du oppbevarer fôret i kjøleskapet, eller du kan varme våtfôr i mikrobølgeovnen en kort tid til det er varmt (aldri glohett) å ta på. Ikke la våtfôr stå ute, ettersom det fort kan bli hardt. Alternativt kan tørrfôr stå ute over dagen uten å bli skjemt. Gir du tørrfôr, må det lagres i tørre, rene omgivelser. Gjenlukkbar emballasje eller en lufttett beholder holder det smakfullt ved å lukke aromaene inne. De fleste hunder liker å knaske tørrfôret, men dersom din liker det fuktig, eller det er en medisinsk grunn til å unngå hard mat, lar du maten stå i en skål vann i opptil 30 minutter før servering. Dersom du fukter tørrfôret, bør du vurdere å gi tannrensende mat regelmessig for å hjelpe til med å fjerne plakket som noen tørrfôrtyper motvirker, men husk at regelmessig pussing av hundens tenner er den beste måten å forebygge tannsykdom på.

Det anbefales ikke å mosjonere hunden en time før og etter mating. Store og svært store hunderaser er spesielt utsatt for magesvelling og tarmslyng (en lidelse kalt gastrisk dilatasjon og volvulus), som er en medisinsk krisetilstand. Tegn på dette problemet er oppblåst mage, brekninger og ser ut til å føle seg svært ukomfortabel. Kontakt veterinæren umiddelbart dersom du er bekymret for hunden din.

Hvor mye?

Hvor mye mat du skal gi, avhenger av hunderase, livsstil og kroppstilstand. Generelt bør du følge retningslinjene for mating på baksiden av pakken, men husk at retningslinjene bare er et utgangspunkt. Alle hunder er individer, så det viktigste er å gi dem nok mat til at de kan opprettholde en slank, ideell kroppstilstand. Dersom du ikke er sikker på hvor mye mat du skal gi, kan du rådføre deg med veterinæren. Ha alltid en skål med friskt drikkevann stående.

Godbiter

Alle hunder fortjener en godbit innimellom, men husk at når du gir godbiter eller kjeks, må du redusere hovedmåltidet med en tilsvarende kalorimengde for å unngå overmating. Hvor mange det er trygt å gi, og hvor ofte, avhenger av typen godbiter du velger. Er hunden på en diett anbefalt av veterinæren og godbiter er forbudt, kan du bruke en del av dagens mat som godbiter og til opplæring. Generelt bør du begrense godbiter, kjeks og tyggemat til maksimalt 15 prosent av hundens daglige inntak, eller bare 10 prosent dersom du gir mindre, kjøttbaserte belønninger. Noen funksjonelle godbiter, så som tannhelseprodukter, har en spesifikk størrelse for å være effektive, og kan stå for opptil en tredel av hundens kaloribehov. Disse godbitene er imidlertid forsynt med viktige vitaminer og mineraler for å hjelpe til med å holde kostholdet i balanse. Retningslinjene for mating som står på pakken vil hjelpe deg å regne ut nøyaktig hvor mange og hvor ofte du kan gi dem: rådfør deg med veterinæren dersom du er usikker på hvor mange godbiter du kan gi.

Hva du ikke skal gi

Selv om det ikke anbefales å gi hunden middagsrester og mellommåltider, er det ofte vanskelig å si nei! Dersom du bestemmer deg for å gi etter av og til, må du være oppmerksom på at det er noen typer mat du må holde deg unna. Gi aldri rått kjøtt, og reduser risikoen for matforgiftning ved å koke alt ferskt kjøtt godt (uten salt) for å drepe bakterier. Pass opp for små beinsplinter, særlig sprø kylling- og fiskebein, ettersom de kan skade tennene og føre til forstyrrelser i tarmsystemet. Det samme gjelder større bein: selv om de tradisjonelt gis til hunder, er de forbundet med forstyrrelser i tarmsystemet, og det anbefales ikke å gi dem. Kjøtt og middagsrester må aldri stå for mer enn 10 prosent av hundens totale kosthold, ellers risikerer du å forstyrre verdien av et balansert dyrefôr. Og til slutt må du aldri gi hunden sjokolade, løk eller druer/rosiner, ettersom dette kan være svært giftig for hunder.

Kostholdsendring

Det kan hende du kan komme til å måtte endre hundens kosthold. Næringsbehovet kan endre seg som en følge av endret livsstil, alder eller omgivelser. En medisinsk tilstand kan kreve en spesiell diett. Husk at hundens fordøyelse lett kan forstyrres dersom kostholdet endres raskt, enten det er mellom våtfôr og tørrfôr, eller mellom ulike merker. En sakte overgang (over 7–10 dager) hjelper hunden å fordøye det nye produktet lettere, ved å naturlig tilpasse enzymene og bakteriene i fordøyelsessystemet.

  • Ta litt av den nye maten i den som brukes nå, og bland alt sammen, eller gi begge typer mat separat.
  • I løpet av sju til ti dager øker du gradvis mengden av nytt fôr, samtidig som mengden av det forrige reduseres, til en fullstendig endring er oppnådd.

Dersom du bytter fra våtfôr til tørrfôr, vil hunden tygge mer aktivt, kan bruke lengre tid på å spise, og vil i alle fall trenge mer vann. Dersom du bytter fra tørrfôr til våtfôr, kan du forvente at den vil drikke litt mindre, og dersom den er vant til å knaske tørrfôr, kan du vurdere å blande inn litt kjeks for teksturens skyld. Det er verdt å huske på at en prosjon tørrfôr kan se mindre ut enn en porsjon boksemat, og ettersom tørrfôr generelt er mer energitett enn våtfôr, kan hunden ha behov for å spise forholdsmessig mer våtfôr for å få i seg like mange kalorier.

Dersom hunden nekter å spise ny mat, selv om veterinæren har anbefalt den, må du kontakte veterinæren og dikutere årsakene til dette og tilgjengelige alternativer.

Purina-merker for voksne hunder

Purina produserer mange av Storbritannias ledende hundemattyper innen tørrfôr og våtfôr, som alle er resultatet av de siste vitenskapelige framskrittene innen kvalitet, smak og ernæring, designet for å gi deg og hunden et framragende valg i oppskrifter og formater, for hver livsfase og livsstil.