Valper har mye voksing å gjøre på kort tid: på bare 12 måneder (opptil 24 måneder for større raser) blir de fullvoksne. Kroppen deres må utvikle seg utrolig raskt, så det kommer ikke som noen overraskelse at de trenger næring av høyeste kvalitet for å komme dit – og det mye. En frisk, energisk valp kan forbrenne opptil to ganger så mange kalorier som en voksen hund!

Næring for valper

Valper er fulle av nysgjerrighet på verden rundt seg, men de trenger mye energi for å utforske den. Fabrikkprodusert hundemat for valper er designet for å gi en komplett balansert kombinasjon av næringsstoffene valpen trenger. Hundemat for valper inneholder konsentrert næring for vekst uten ekstra masse, for å unngå å overvelde valpens umodne fordøyelsessystem. Sammensetninger av høy kvalitet for valper inneholder rikelig med lettfordøyelig protein for å hjelpe utviklingen av friskt vev og organer, og høyere nivåer av viktige mineraler så som kalsium, fosfor, magnesium, zink og jern, samt vitamin D for å bygge opp sterke bein og tenner. Så med mindre veterinæren råder til det, er det unødvendig å gi valpen kosttilskudd dersom du gir den en fabrikkprodusert komplett hundemattype for valper.

Valper har dessuten mindre munner en voksne hunder, så de mindre krokettene i bitstørrelse i det meste av maten som produseres for valper, gjør det lettere for dem å tygge og frigjøre alle de viktige næringsstoffene.

Avvenning

Morens melk er åpenbart den ideelle første næringen, ettersom den er naturlig rik på alle nødvendige næringsstoffer og komponenter som trengs for et friskt immunsystem. Selv om valper er klare til avvenning mellom seks og åtte uker gamle, vil de fleste begynne å vise interesse for fast føde ved tre til fire uker – vanligvis ved å krabbe gjennom morens skål og slikke mat fra potene sine!

Dette er den beste tiden å begynne å tilby en valp hundemat. Velger du tørrfôr, bør det fuktes og moses. Når valpen blir eldre, kan du tilsette mindre vann og gjøre maten gradvis tørrere. Ikke bli fristet til å avvenne den for tidlig. Å bytte til utelukkende fast føde for tidlig kan påføre valpens umodne fordøyelse stress.

Hvor mye mat skal du gi

Valper har små mager, men stor appetitt, så gi dem små mengder ofte, avhengig av alder, størrelse og råd fra veterinæren. Begynn med en spiseskje omtrent fem ganger daglig mens valpen fortsatt tar melk fra moren.

  • Fra første faste føde til avvenning (vanligvis to måneder) - 4-6 måltider om dagen.
  • Fra to til tre måneder - 4 måltider om dagen.
  • Fra fire til seks måneder - 2–3 måltider om dagen.
  • Over seks måneder - 2 måltider om dagen (avhengig av rase).

Ikke la deg friste til å gi valpen for mye mat for å framskynde veksten. Volumet kan bli for stort for den utviklende fordøyelsen deres og føre til fordøyelsesforstyrrelser og hindre veksten, eller kan akselerere veksten på en usunn måte som fører til uønsket vektøkning og smertefulle skjelettproblemer i framtiden. Dersom du ikke er sikker på hvor mye og hvor ofte du skal gi en valp av rasen den tilhører mat, kan du rådføre deg med veterinæren eller avleren.

Hvor mye mat du skal gi, avhenger av alder, størrelse og rase, samt av kroppstilstand og eventuelle medisinske lidelser. Les alltid matingsinstruksjonene som står på produktemballasjen nøye. Det oppgis intervaller som kombinerer rasestørrelser (typisk vekt som voksen) med aldersintervaller. Valpen din faller sannsynligvis innenfor ett av disse intervallene. Husk at individuelle valper, selv om de er i samme alder og av samme rase, kan ha ulikt energibehov avhengig av hvor mye de har utviklet seg, hvor godt de fordøyer maten, og deres spesielle metabolisme og aktivitetsrate. Retningslinjer for mating er bare et utgangspunkt. For nøyaktigere å kunne hjelpe valpen å oppnå optimal vekst må du regelmessig evaluere valpens kroppstilstand og modifisere mengden mat du gir, tilsvarende.

Prøv å ikke mate valpen rett før eller etter mosjon, og la det gå en time mellom mating og aktivitet for å unngå risikoen for en tilstand som kalles gastrisk dilatasjon og volvulus. Store og svært store raser er spesielt utsatt for slik magesvelling og tarmslyng, som er en medisinsk krisetilstand.

Valper liker naturlig nok å knaske maten, som også er med på å holde tennene sterke og sunne. Konsistent kosthold er også viktig, så med mindre det foreligger et åpenbart problem, eller veterinæren har rådet deg til en endring, er det best å holde seg til samme matmerke.

Hvor skal du mate valpen

Valpen bør få mat et rolig sted unna avbrytelser og husets styr og ståk. Velg en overflate som kan rengjøres enkelt, så som flisegolv eller en spisematte. Server alltid maten i en ren skål; det beste er keramiske eller metallskåler. Ikke la barna leke med valpen eller forstyrre den mens den spiser. Har du flere hunder hjemme, mater du dem separat for å unngå mobbing og slåssing.

Slik mater du

Prøv å servere våtfôr ved romtemperatur; da lukter det bedre og er lettere å fordøye. Dette kan ta litt tid dersom du oppbevarer fôret i kjøleskapet, eller du kan varme våtfôr i mikrobølgeovnen en kort tid til det er varmt (aldri glohett) å ta på. Ikke la våtfôr stå ute, ettersom det fort kan bli hardt. Tørrfôr kan stå ute over dagen uten å bli skjemt. De fleste hunder liker å knaske tørrfôret, men dersom din liker det fuktig, eller det er en medisinsk grunn til å unngå hard mat, lar du maten stå i en skål vann i opptil 30 minutter før servering. Dersom du fukter tørrfôret, bør du vurdere å gi tannrensende mat regelmessig for å hjelpe til med å fjerne plakket som noen tørrfôrtyper motvirker når valpen blir eldre, men husk at regelmessig pussing av hundens tenner er den beste måten å forebygge tannsykdom på.

Når valpen blir større …

Når valpen blir større, vokser også appetitten. Den trenger mer energi for å hjelpe til i perioder med rask vekst og bygge opp muskelmasse. Avhengig av rase kan en seks måneder gammel valp trenge opptil to ganger det daglige kaloriinntaket til en to måneder gammel valp. Prøv alltid å følge produsentens instruksjoner, hold øye med valpens kroppstilstand, og dersom du ikke er sikker på hvor mye mat du skal gi, rådfører du deg med avleren eller veterinæren.

Hva du ikke skal gi

Selv om det ikke anbefales å gi hunden middagsrester og mellommåltider, er det ofte vanskelig å si nei! Dersom du bestemmer deg for å gi etter av og til, må du være oppmerksom på at det er noen typer mat du må holde deg unna. Gi aldri rått kjøtt, og reduser risikoen for matforgiftning ved å koke alt ferskt kjøtt godt (uten salt) for å drepe bakterier. Pass opp for små beinsplinter, særlig sprø kylling- og fiskebein, ettersom de kan skade tennene og føre til forstyrrelser i tarmsystemet. Det samme gjelder større bein: selv om de tradisjonelt gis til hunder, er de også forbundet med forstyrrelser i tarmsystemet, og det anbefales ikke å gi dem. Kjøtt og middagsrester må aldri stå for mer enn 10 prosent av hundens totale kosthold, ellers risikerer du å forstyrre verdien av et balansert dyrefôr. Og til slutt må du aldri gi hunden sjokolade, løk eller druer/rosiner, ettersom dette kan være svært giftig for hunder.

Overgangen til voksen mat

Selv om mange raser ser fullvoksne ut ved seks til åtte måneder (avhengig av rase: senere for store/svært store raser), er de fortsatt valper på innsiden. Beina styrker seg, og kroppen fortsetter å fylles ut. Ikke bli fristet til å gå over til voksenmat for tidlig. For de fleste hunder er det ikke før valpen er 12-18 måneder gammel (avhengig av rase: eldre for store/svært store hunder) at de ikke lenger trenger de ekstra kaloriene og næringsstoffene i valpematen, og være klar for overgangen til en voksen sammensetning. Dersom du ikke er sikker på hvilken alder du skal bytte ved for valpen din, kan du rådføre deg med avleren eller veterinæren. Overgangen bør skje gradvis, over sju til ti dager som beskrevet ovenfor, for å unngå urolig mage. FortiFlora fra Purina er et prebiotikum fra Purina som også kan hjelpe til med overgangen.

Kostholdsendring

Valpens fordøyelse kan lett forstyrres dersom kostholdet endres raskt, enten det er mellom våtfôr og tørrfôr, eller mellom ulike merker. For nykomlinger er det vanligvis best å holde seg til fôret oppdretteren eller senteret anbefalte til å begynne med, med mindre det foreligger et åpenbart problem. En sakte overgang (over 7–10 dager) hjelper valpen å fordøye næringsstoffene i den nye maten, ved å naturlig tilpasse enzymene og de snille bakteriene i fordøyelsessystemet.

  • Ta litt av den nye maten i den som brukes nå, og bland alt sammen, eller gi begge typer mat separat.
  • I løpet av sju til ti dager øker du gradvis mengden av nytt fôr, samtidig som mengden av det forrige reduseres, til en fullstendig endring er oppnådd.

Dersom du bytter fra våtfôr til tørrfôr, vil valpen tygge mer aktivt, kan bruke lengre tid på å spise, og vil i alle fall trenge mer vann. Dersom du bytter fra tørrfôr til våtfôr, kan du forvente at den vil drikke litt mindre, og dersom den er vant til å knaske tørrfôr, kan du vurdere å blande inn litt kjeks for teksturens skyld. Det er verdt å huske på at en prosjon tørrfôr vil se mindre ut enn en porsjon våtfôr, og ettersom tørrfôr generelt er mer energitett enn våtfôr, kan hunden ha behov for å spise forholdsmessig mer våtfôr for å få i seg like mange kalorier.