5 gode tips for å ta vare på kattens tarm

Nedenfor finner du 5 enkle og effektive tips for å hjelpe deg med å ta vare på kattens tarm.

Kattetips – lek med katten

1. Et balansert kosthold

Et balansert kosthold som er egnet for kattens forbrenning er en utmerket måte å sikre at den holder seg frisk.

Det er derfor avgjørende å velge et kosthold som er tilpasset kattens behov: det kan hjelpe å velge mat som er spesielt utviklet for å støtte kattens naturlige forsvar. Inntaket av varmebehandlede melkesyrebakterier har dokumentert virkning når det gjelder å støtte produksjonen av naturlige antistoffer i kattens tarmkanal, mens omega 6-fettsyrer og andre utvalgte næringsstoffer bidrar til å støtte sunn hud og en blank pels.

Et ubalansert kosthold kan på den annen side føre til dårlig helse. Unngå all mat som kan være giftig (slik som hvitløk, sjokolade eller avokado), mat som kan føre til gassdannelse (f.eks. kål og bønner) eller mat som kan føre til vektøkning (rester fra matbordet).

2. Børst katten (børst alltid i pelsens vokseretning)

Katten elsker å bli dullet med!! Kos deg ved å børste katten regelmessig: Du vil elske å høre hvordan den maler, og samtidig vil børstingen bidra til å forhindre at den får i seg store mengder pels som kan forårsake enkelte mageproblemer og forstoppelse.

3. Er du klar? Lek!

Mosjon har mange fordeler. Det stimulerer tarmen, noe som fremmer regelmessig avføring, og hjelper også med å kontrollere kattens vekst og stressnivå.

20 minutter med mosjon hver dag, delt opp i to økter, vil styrke kattens energinivå og forholdet dere i mellom1.

4. Ta det gradvis

Den som tar ting gradvis holder seg frisk: katter er spesielt ømfintlige for endringer i kostholdet. Hvis du vil forandre fôr anbefales det å gjøre det gradvis. En gradvis overgang over flere dager vil gi tarmen tid til å tilpasse seg og bli vant til den nye maten.

Nedenfor finner du en enkelt veiledning som en hjelp når du vil introdusere et nytt fôr i kattens kosthold.

Kattetips - kostholdsveiledning

Kattetips - kostholdsveiledning

5. Vann

Katter, og da spesielt katter som bare blir tilbudt tørrfôr, drikker sjelden nok vann. Kattene stammer fra ørkenen, og har beholdt denne vanen. Mangelen på vann i tilstrekkelige mengder kan føre til helserisiko.

For å oppmuntre katten til å drikke mer, plasserer du vannskåler på ulike steder i huset, men husk å holde vannet adskilt fra kattetoalettet. Vannet må være rent og byttes minst to ganger per dag. Enkelte katter foretrekker rennende vann, og liker å drikke vann fra kranen. Hvis dette gjelder for katten din, kan du velge å bruke en fontene.

Og ikke glem å holde et øye med kattens avføring, pels og atferd. Katter uttrykker ikke ubehag og smerte slik vi gjør, og de har det med å gjemme seg når de ikke er i form. Vær oppmerksom på eventuelle små endringer i kattens rutine, og ikke nøl med å besøke veterinæren hvis du er i tvil om kattens tilstand.

For å oppsummere: et godt balansert kosthold, regelmessig børsting, lek og mosjon, en gradvis overgang hvis du bytter fôr, og tilstrekkelig vann: dette er nøkkelen til en sunn tarm for katten!