Hold katten din frisk Helsesjekk av katt Slik holder du katten din frisk

Hvordan sjekker du at katten din er frisk? Og hvordan kan du avsløre at det er noe som ikke stemmer?

Helsesjekk av katt

Katter er populære kjæledyr som mange finner stor glede i å passe på. Men det følger også mye ansvar med å ha en katt, og den trenger din hjelp for å holde seg frisk. Kunnskap om hvordan du kan forebygge helseplager er viktig, og mye enklere enn å gjøre tiltak om katten din skulle bli syk.

– Pelsen er kattens speil, og kan fortelle oss veldig mye om helsetilstanden til dyret generelt, sier Trude Mostue. Hun er dyrlege med 20 års erfaring, og blant annet kjent fra TV-serien Dyrlegene som gikk på TV for noen år tilbake. Trude forteller oss hvordan vi enkelt kan holde et godt øye med kattens helsetilstand.

Blank pels, klare øyne og hvite tenner

– Det første jeg ser på når jeg får en katt på klinikken, er om pelsen ser rufsete ut og er flokete. Er den det, betyr det at katten ikke har pleid og stelt seg. Katter som ikke har det bra, slutter å stelle seg, forklarer Mostue.

Når det gjelder flass, er det noe dyrleger ofte ser hos katter som blir holdt inne mesteparten av tiden.

– Dette er ikke et tegn på at de er syke, men et tegn på at de er mye inne. Det er unormalt for katter, og huden begynner å flasse.

Tenner, øyne og ører er også viktige å holde kontroll med.

– Tennene skal være hvite, uten tannsten og tannkjøttet lyserødt. Øynene skal være klare og blanke uten verk i øyekrokene. Ørene skal være rosa og fine og uten særlig ørevoks, og de skal ikke lukte, fortsetter dyrlegen. Mørk ørevoks og kløe kan være et tegn på øremidd.

Katten trenger din hjelp

Uansett hvilken katterase du har, er utseendet og tilstanden på pelsen en indikasjon på kattens helse. Spesielt synes det raskt om maten ikke er riktig, fordi pels og hud påvirkes av hva vi gir katten å spise. Noen ganger trenger katten din også litt hjelp til å stelle seg.

– Langhårete katter, som for eksempel persere, trenger hjelp av oss mennesker til å gre pelsen. Samtidig som du gjør det, sjekker du huden. Den skal være lyserosa og fin, eller ofte litt hvit, avhengig av fargen på katten, forklarer Mostue.

Overvekt gir store helseplager

Katter skal være slanke, du skal kunne kjenne både ribben og ryggrad godt. Men fordi det ikke er så enkelt å trimme en katt, kan det være en utfordring å holde katten slank.
– Om du skal øke aktivitetsnivået til en katt, er den eneste muligheten å aktivisere katten med leker eller å gjøre det mer utfordrende å få mat. Du kan for eksempel sette maten på høyere steder slik at katten må klatre opp en liten trapp hver gang den skal spise.

Mostue oppfordrer oss til å være kreative ved å tenke bevegelse for katten. For selv om den har mulighet til å gå ut kan den bli overvektig. Men overvekt kommer også ofte av andre faktorer.

– I dag steriliserer og kastrerer vi de fleste katter som ikke er i avl. Det medfører at katten blir mindre aktiv og legger på seg. Overvektige katter kan pådra seg vektrelaterte sykdommer, som diabetes og hjerte- og leddplager.

Steriliserte og kastrerte katter får ofte litt hengemage, men det betyr ikke nødvendigvis at den er overvektig av den grunn.

– Som en konsekvens av at katter blir steriliserte og kastrerte, legger de fort på seg og mister en del muskeltonus i mageregionen. Det kan forårsake hengemage. Det kan skje selv om katten er slank og fin ellers, så det betyr ikke at den er overvektig. Dette er vanskelig å bli kvitt, og skyldes at de produserer færre kjønnshormoner, forklarer dyrlegen.

 

Faktaboks

Tegn på en frisk og sunn katt:

  • Blank og velstelt pels
  • Klare øyne som ikke renner
  • Rene fine ører uten verk og lukt
  • Hvite, rene tenner uten tannsten
  • Lyserosa tannkjøtt
  • Slank og smidig kropp