Hvordan velge riktig kattefôr

Med riktig fôr blir katten din sunn og glad. – Fôret bør tilpasses alder, aktivitetsnivå og størrelse, sier dyrlege Trude Mostue

Hvordan velge riktig kattefôr

Det er mye du må ta hensyn til når du skal velge fôr til katten ditt. Dyr trenger ulike sammensetninger av vitaminer og proteiner gjennom livet. Det som avgjør er aktivitetsnivå, livsfase og livstilstand kjæledyret ditt er i:

  • Aktivitetsnivå – høyt aktivitetsnivå krever en annen sammensetning av ingredienser og næringsstoffer enn lavt aktivitetsnivå. Dette er viktig for å unngå overvekt
  • Livsstadiet – er katten din i voksefase, ferdig vokst eller gammel? Den trenger fôr tilpasset kroppens behov i disse fasene
  • Reproduksjonsstatus – om katten din er sterilisert, kastrert eller drektig så har den ulike ernæringsbehov

 

Overvekt er helseskadelig

Trude Mostue har vært dyrlege i nærmere 20 år, og er opptatt av at dyrene har det godt og holder normal vekt.

– Overvekt er helseskadelig for våre firbente venner. De kan få samme problemer som oss mennesker med både diabetes, hjerte- og leddproblemer. Katter er spesielt predisponerte for diabetes. Å være bevisst på dyrets vekt er veldig viktig fordi det kan få konsekvenser om de blir for overvektige. Riktig fôr er den beste måten å forebygge overvekt på. Fôr for voksne dyr, som ofte er steriliserte og kastrerte, skal være relativt kalorifattig, og du må kontrollere mengden fôr du gir hver dag. Les bak på for pakkene og vei opp total mengde av fôr per dag. Ikke overstig dette, forklarer Mostue.

Hun forteller at katter ofte blir late så fort de tipper over til å bli overvektige. Og jo tykkere de blir, jo mindre aktive har de lyst til å være.

– Det eneste fokuset de har er mat, sier dyrlegen.

 

Katter trenger kjøtt for å overleve

Katten er et ekte rovdyr, en kjøtteter, og har helt spesifikke ernæringsbehov du bare finner i kjøtt. Katter må blant annet ha animalske proteiner for å overleve, og trenger fôr med høyere protein- og kjøttinnhold.

–  Jeg ville unnlatt å gi en katt noe mer enn det som finnes i kattefôr fordi det er riktig sammensatt av vitaminer og proteiner katter skal ha. Tørrfôr justert etter vekt er det beste, samtidig som katter skal ha mat med høy fuktighet. Du skal være veldig forsiktig med å gi katter for mye, og du skal være kritisk til hvilke typer du gir. Med for lite tørrfor kan de få tannstein og råtne tenner, og med for lite eller lite «våt mat» kan de få urinveisproblemer, spesielt kastrerte og overvektige hannkatter, understreker Mostue. 

Smerter i forbindelse med tannproblemer er den vanligste årsaken til at dyr generelt får kroniske smerter. Det er veldig viktig å sjekke tennene til katten jevnlig, og passe på at den får nok tørrfôr å tygge på. Det hjelper til med å rense bort tannstein.

Er katten din sterilisert eller kastrert, anbefaler Mostue at du gir katten kaloriredusert fôr som du måler nøye opp etter anvisning bak på pakken.

 


 Visste du?

Steriliserte og kastrerte katter legger ofte fort på seg og mister muskeltonus i magen.  Derfor kan de få hengemage, selv om de ellers er slanke og fine. Dette betyr ikke at katten er overvektig, og det er helt ufarlig. Men hengemagen er vanskelig å bli kvitt.

 

 

Faktaboks:

Riktig fôr til katter:

 

  • Katter er helt avhengige av kjøtt og animalske proteiner
  • For å sikre seg at katter får i seg nok vann bør de faktisk også ha mat med høy fuktighet ved siden av tørrfor.
  • Tørrfor er viktig for å bruke tennene og for å unngå tannstein

Korrekt sammensetning av næringsstoffer er helt essensielt, så gjør deg kjent med katten din og hva den trenger. Høy kvalitet på mat er like viktig for dyr som for oss mennesker.