Tarmen er kattens sunnhetsalibi

Nyere forskning har vist at det å vedlikeholde sunne tarmer/tarmens helse spiller en avgjørende rolle for vår globale helsetilstand. Tarmen, sammen med magen, er den første indre barrieren mot matbårne patogener (virus eller bakterier).

Tarmen er kattens sunnhetsalibi

Tarmen er et av kroppens viktigste systemer når det gjelder immunforsvaret. Immuncellene i tarmen produserer antistoffer som kan påvise angrep fra utsiden. Disse antistoffene kan binde seg til og nøytralisere patogener, som deretter støtes ut av kroppen og som dermed ikke lenger utgjør en trussel.

En sunn og balansert mikroflora i tarmen spiller også en viktig rolle når det gjelder å motkjempe eksterne patogene bakterier og medfølgende sykdom. Såkalte 'ugunstige' bakterier konkurrerer med sunne eller gunstige bakterier i tarmen. Hvis floraen er balansert og sunn, vil det være vanskeligere for ugunstige bakterier å kolonisere tarmen og skape helseproblemer.

Men hvordan kan vi styrke kattens tarmhelse?

Hovedsakelig gjennom et godt balansert kosthold som fyller kattens behov for næring, rikt på næringsstoffer. I tillegg er det vitenskapelig bevist at inntak av varmebehandlede melkesyrebakterier styrker kattens naturlige forsvar ved å stimulere produksjonen av antistoffer i tarmen. Disse antistoffene kan binde seg til virus og ugunstige bakterier, som deretter støtes ut av kroppen på en naturlig måte. Dette bidrar også til å hjelpe antistoffene med å støtte en sunn mikroflora i tarmen.

En sunn tarm bidrar til å sikre effektivt opptak av alle de viktige næringsstoffene som finnes i kattens fôr. Gir en gunstig virkning innenfra som også vil ha en virkning på utsiden.

Kattens hud, som ofte er skjult under den myke pelsen, spiller en avgjørende rolle: kattens hud er en fysisk barriere mellom utsiden og innsiden, og hjelper den med å redusere væsketap og beskytter mot negativ innvirkning utenfra. Omega 6-fettsyrer (som katten ikke er i stand til å produsere og som derfor er avgjørende), spiller en viktig rolle for sunn hud og pels. Når disse inkluderes med optimale nivåer i kattens kosthold, tas de opp i tarmen, går videre til blodet og innlemmes i cellene i kroppen. Omega 6-fettsyrer er avgjørende for at huden skal kunne bevare en motstandsdyktig barriere mot det eksterne miljøet.

Hvordan vet jeg om katten har en sunn tarm?

En katt som lider av fordøyelsesproblemer kan ha ulike symptomer slik som diaré, forstoppelse, manglende matlyst, apati eller slapphet. Det kan være ulike årsaker til disse symptomene, slik som stress, virus, parasitter, endringer i kostholdet eller hårballer. ... Hvis katten din lider av fordøyelsesproblemer er det best å rådføre seg med veterinæren for å fastslå årsaken til symptomene og takle disse deretter.

Avføringen er en utmerket indikator på hvordan det står til med kattens fordøyelse, og selv om det ikke er spesielt fornøyelig bør du huske på å sjekke avføringen med jevne mellomrom!

Kattens avføring skal være regelmessig (én til to ganger daglig), jevn og fast.

For myk eller hard avføring, og misfarget grå avføring kan være tegn på sykdom eller uegnet kosthold. Hvis du er i tvil må du ikke nøle med å snakke med veterinæren.

Oppdag våre 5 enkle og effektive tips om å hjelpe katten med å vedlikeholde en sunn tarm.