ARTIKLER

 
bg

ARTIKLER

KATTEERNÆRING

Hos Purina forstår vi hvor mye katten din betyr for DEG, fordi vi er også katteeiere.

Vi vet at omsorg for et høyt elsket kjæledyr er både et ansvar og en glede, og vi tror at alle katteeiere fortjener den beste støtten som finnes for å kunne gi sine kjæledyr omsorg etter ønske og behov.

Det er derfor vi hos Purina har forpliktet oss til å gi deg oppdatert informasjon og spesialprodukter for å hjelpe deg med å holde katten din frisk og glad. Vi arbeider kontinuerlig sammen med våre veterinærer og ledende ernæringseksperter for å bedre forstå hvilke diettbehov katter i forskjellige aldre har, og vi ønsker at den kunnskapen skal komme katteeiere overalt til gode.

Vår erfaring og forskning har vist at med riktig kosthold kan du se ukentlig forskjell på kattens helse, slik at DU KAN fortsette å nyte dens selskap og kjærlighet, i dag og i årene som kommer.

Purina ONE, synlig helse i dag og i morgen.

Fôring av kattungen

Fôring av kattungen - hvordan du kan bidra til å forbedre dens helse og vekst

Kattungens første år er viktig for å oppnå et sunt liv. I løpet av den tiden vokser katten fra det som tilsvarer spedbarnsalder, via barndom og til ung voksen. Du kan hjelpe katten med å holde tritt med kroppens høye ernæringsmessige krav med riktig kosthold og spisevaner.

Kattungen krever omtrent dobbelt så mye energi per kilo kroppsvekt, sammenlignet med voksne katter. Katten bør være helt avvent etter seks til åtte uker, og bli vant til en vanlig diett bestående av komplett, balansert og vekstfremmende mat for kattunger. Det anbefales at du mater katten tre til fire ganger om dagen i denne perioden med rask vekst, og friskt, rent vann bør være tilgjengelig til enhver tid. Denne praksisen med små og hyppige fôringer sørger for at katten får de næringsstoffene den trenger, men på en måte som magen (som også er i utvikling) kan takle.

Fuktet tørrfôr eller hermetisert mat som blir stående i romtemperatur kan bli usmakelig og kan også bli ødelagt dersom den blir stående i flere timer, så fjern og kast derfor porsjoner som ikke er blitt spist opp innen én time. Du kan bidra til å unngå fordøyelsesproblemer hos kattungen ved å gjøre eventuelle endringer i kostholdet gradvis over en 7-10-dagersperiode.

Kattunger har en tendens til å være "sporadiske" spisere, ettersom de spiser mange små måltider i løpet av dagen. Etter inntak av en liten del av maten, går kattungen vekk og kommer tilbake med jevne mellomrom for å spise. Denne atferden må ikke forveksles med motvilje mot å spise, eller at den nekter å spise. Hvis motviljen mot å spise forblir langvarig og/eller kattungen viser tegn på sykdom, som slapphet, diaré, gjentatte oppkast, utflod fra øynene eller nesen, anstrengelse ved urinering eller forstoppelse, eller at den gjemmer seg på mørke steder, bør det konsulteres med en veterinær.

Kattungens mage og fordøyelse er blitt nok utviklet mellom syv måneder til ett år, slik at du da kan redusere dens måltider til to ganger om dagen. Kattunger skal fôres som individer, og mengden vil avhenge av aktivitet og kroppens tilstand. Hvis katten din blir overvektig, kan du bidra til å hindre den fra ytterligere overvekt ved å senke matinntaket. En veterinær kan hjelpe deg med å vurdere kattens tilstand og, om nødvendig, hjelpe deg med å planlegge et passende vektreduksjonsprogram.

Nå er du klar til å hjelpe kattungen med å få mest mulig ut av det stadiet den er på, samt forberede både katten og deg på et langt og sunt liv sammen.

Åpne diagram

Fôring av din voksne katt

Fôring av din voksne katt - hvordan du kan bidra til å opprettholde dens helse og velvære

Din voksne katt, dersom den har et normalt aktivitetsnivå, trenger en vedlikeholdsdiett. Du kan bidra til å sikre at katten opprettholder god helse og vitalitet ved å velge en type kattemat med høy kvalitet som er komplett og balansert, og som er formulert for voksne katter eller katter i alle livsstadier.

Katter skal fôres som individer, og hvilke faktorer som påvirker mengden mat en typisk voksen katt krever for å opprettholde en sunn kropp avhenger av aktivitetsnivå, temperatur, og kroppens stoffskifte. Du kan hjelpe til med å kontrollere kroppen dens ved å se etter disse tre kjennetegnene:

  • Kattens kropp er velproporsjonert
  • Den har en observerbar midje bak brystkassen
  • Ribbeina kan kjennes, med et lite fettlag over dem

Ettersom katter har en tendens til å være småspist eller "sporadiske spisere," skal de ha tilgang til maten sin gjennom hele dagen. Du kan også hjelpe til med å oppmuntre til, og opprettholde, god væskebalanse ved å sørge for en vannkilde med rent, friskt vann til enhver tid.

Din voksne katt krever vanligvis mer protein og en annen næringsbalanse enn hunder. I likhet med kattunger, krever eldre katter at det tilføres taurin i kostholdet. Katten din kan bli matet med en vedlikeholdsdiett etter at den har fylt ett år. Vedlikeholdsdietter er imidlertid ikke egnet for kattunger, eller gravide eller ammende kvinner - som alle har spesielle ernæringsmessige behov.

Selv når alle faktorer er de samme, kan to katter av samme størrelse, alder og aktivitet ha behov for ulike mengder mat, rett og slett fordi de har ulik forbrenning. Kattens appetitt og totale matforbruk vil også variere fra dag til dag. Manglende appetitt eller motvilje mot å spise er ikke problemer hos voksne katter, med mindre de vedvarer i flere dager eller dersom katten viser symptomer på sykdom. Hvis dette skjer, kan du ta den med til en veterinær for undersøkelse.

Åpne diagram

Fôring av din eldre katt

Fôring av din eldre katt (7+ år) - hvordan du kan passe på helsen dens

Du kan gjøre en betydelig innsats for din eldre katts velvære ved hvordan og hva du velger å fôre den med.

Etter hvert som katten blir eldre, endres de ernæringsmessige behovene. Kosthold er en viktig måte du kan bidra til å holde din eldre katt frisk. Du kan også bidra til å opprettholde optimal kroppsvekt og utholdenhet ved å vurdere de faktorene som påvirker type og mengde mat en eldre katt trenger.

Eldre katter har generelt langsommere forbrenning og krever dermed færre næringsstoffer enn katter som vokser, er drektige eller ammer. Eldre katter er ofte også mindre aktive og trenger kanskje en diett med færre kalorier. Vektkontroll er derfor en viktig faktor for alle eldre katter. Fedme regnes som et betydelig helseproblem hos eldre katter og berører om lag 25 prosent av dem. Du kan bidra til å hindre overflødig vektøkning og helseproblemer forbundet med overvekt ved å justere antall kalorier i kostholdet dens. Mange typer kattemat som er spesielt formulert for eldre katter, styrer i tillegg aktivt kattens vekt og sørger for optimal kroppsfasong.

I tillegg til vektøkning, kan progressivt vekttap også være et helseproblem for eldre katter. Du kan bidra til å holde katten din i en god form ved å holde jevnlig øye med vektendringer. Vekttap kan indikere helseproblemer som f.eks. nyresvikt, diabetes, kreft eller annen sykdom. Hvis katten din ser ut til å ha mistet, eller mister, for mye vekt, kan du ta kontakt med veterinær for å få hjelp.

Husk at katter er individer, og selv når alle andre faktorer er de samme, kan det hende at to katter trenger ulike mengder mat på grunn av deres ulike forbrenning. Du kan bidra til å sikre at kattens kosthold er optimalisert ved å være oppmerksom på dens individuelle næringsbehov.

Åpne diagram

Fôring av din innendørskatt

Fôring av din innendørskatt - hvordan du kan bidra til å forbedre velværet innendørs

Mange katter lever lange, sunne og lykkelige liv kun i et innemiljø. Men hvis katten din lever på et begrenset område, vil den vanligvis ha mindre mulighet for trening. Uten tilstrekkelig mosjon, og hvis den energien katten får fra sin diett er større enn energien som forbrennes, så kan konsekvensen være økte problemer med å opprettholde kattens gode form.

Du kan hjelpe din innekatt med å bli kvitt overflødig vekt og opprettholde en ideell kroppsvekt ved å oppmuntre den til å trene med regelmessige lekeøkter, eller med et spesielt sammensatt kosthold for innekatter. Disse inneholder generelt mer protein og mindre fett, med ekstra næringsstoffer som er utformet for å hjelpe innekatten med å holde seg i form.

Innekatter ser ut til å slite mer med hårballer enn katter som også oppholder seg utendørs. Dette kan skyldes mer stell av pelsen eller at vi rett og slett har blitt mer klar over problemet på grunn av at de lever hovedsakelig eller utelukkende innendørs. Mye kattemat for innendørskatter er utformet for å gå etter årsakene til at det dannes hårballer, hjelper til med å lindre ubehaget som katten opplever av å produsere dem, samt bidrar til et hjem fritt for hårballer. Mange av disse ernæringsplanene inkluderer ekstra fiber, sammen med både pre- og probiotika, for å fremme en sunn tarmkanal og bidra til å gjøre det lettere for hårballer å reise gjennom fordøyelsessystemet. Disse tilsatte ingrediensene kan også bidra til å redusere lukt fra kattekassen, noe som er en bonus for både deg og katten din!

Åpne diagram

Vektkontroll

Vektkontroll - 4 måter du kan hjelpe katten din tilbake til idealvekten

Forskning viser at overvektige katter har større sannsynlighet for å utvikle helseproblemer - forekomsten av spesielt diabetes øker opptil fire ganger. I tillegg er overvektige katter tilbøyelige til halthet, hudsykdommer, lever-, nyre- og bukspyttkjertelsykdommer, står i fare for urinveis- og forstoppelsesproblemer, samt risiko for å oppleve osteoartritt og leddbåndsskade.

Den gode nyheten er at du kan hjelpe katten din med å få tilbake, og opprettholde, dens ideelle kroppsvekt med riktig tilnærming og ernæring. Her er fire av de beste måtene å komme i gang på:

1. Riktig ernæring

Ved å velge riktig ernæring, med den rette balansen av proteiner, fett og fiber, kan du bidra til å fremme sunt vekttap og vektkontroll. Det finnes noen ernæringsplaner som er spesielt utarbeidet for å hjelpe katten din med å nå disse målene. Din veterinær kan også hjelpe deg med å velge en ernæringsplan som hjelper katten din med å nå dens ideelle kroppsform.

2. Mål opp servering

Følg fôringsretningslinjene på baksiden av Purinas pakninger og mål opp nøye. Du kan også bidra til å holde katten din fornøyd hele dagen ved å dele den daglige matmengden i flere måltider.

3. Begrens godbitene

Hvis du gir katten din godbiter, kan du samarbeide med din veterinær for å bestemme en godbit-kvote, som f.eks. 10 % av de daglige kaloriene.

4. Trening

Du kan også hjelpe din overvektige katt med å miste uønskede kilo ved å oppmuntre den til å holde seg aktiv med regelmessig mosjon. Her er noen aktiviteter du kan bruke til å hjelpe katten med å gå ned i vekt:

  • Ha litt avstand mellom katten og maten. Hvis du lar tørrmat ligge ute, sørg for å legge den i et annet rom enn der katten din sover.
  • Prøv å tilby en del av den daglige maten i et mateleketøy som oppfordrer til manipulasjon for å dispensere maten.
  • Få katten din til å løpe. Bruk leker og kvister til å stimulere til bevegelse og aktivitet.
  • La det ligge ute leker for å oppmuntre katten din til å leke på egen hånd. Dette er viktig hvis du er borte fra hjemmet store deler av dagen.

Bytt lekene ofte for å holde ting interessante.

Ved å følge en kombinasjon av punktene ovenfor, kan du ha en reell innvirkning på kattens vekt og trivsel.

Følg en kombinasjon av punktene ovenfor, og du kan hjelpe katten din med å kontrollere vekten og få tilbake den optimale kroppsformen.

Åpne diagram

Når, hvor og hvor mye du skal mate

Når, hvor og hvor mye du skal mate

Du kan bidra til å forbedre kattens måltider ved å vite når, hvor og hvor mye du skal mate den.

Hjelp til med å unngå forstyrrelser under måltidene ved å plassere kattens mat og vann unna fottrafikk, støy og kattekassen, på et sted som er komfortabelt og lett for den å nå. Dersom det er flere katter i hjemmet, kan du sikre at hver enkelt har enkel og lik tilgang til mat ved å tilby flere matskåler på forskjellige steder. Bruk en plastmatte eller en avis under skålen for å gjøre oppryddingen enklere. Du kan også hjelpe til med å oppmuntre til, og opprettholde, god væskebalanse ved å sørge for en vannkilde med rent, friskt vann til enhver tid.

Lag en rutine slik at katten din blir matet til samme tid hver dag. Ved å bruke kattens navn når du mater den, kan du bidra til å forsterke navnet mens du assosieres med en hyggelig aktivitet. Hvis du bruker tørr kattemat, kan du sette ut en hel dags forsyning om morgenen (veldig praktisk for de som arbeider lange timer) eller fôre halvparten om morgenen og halvparten om kvelden. En annen fordel med tørr kattemat er at det kan bidra til å holde kattens tenner rene og tannkjøttet sunt.

Å mate katten din med riktig mengde er viktig for å sikre at den får alle de næringsstoffene den trenger, samtidig som en unngår unødig vektøkning. Du kan hjelpe til med å sikre at katten din får optimal mengde mat ved alltid å måle mengden som gis. Du finner et passende ernæringsprogram ved å følge fôringsinstruksjonene på kattematpakningen.

Forstå kattemat

Komplett og balansert ernæring

Katten din krever et komplett og balansert kosthold som er tilpasset dens spesifikke livsfase. Du kan sikre at den får riktig ernæring ved å velge en kattemat som inneholder riktige mengder vitaminer, mineraler og nødvendige næringsstoffer, i henhold til vitenskapelig forskning.

Katter har spesielle ernæringsmessige krav, som f.eks. den essensielle aminosyren, taurin. Utilstrekkelige mengder i kattens kosthold kan svekke synet og føre til hjerteproblemer. Purinas ernæringsfysiologer har funnet ut at et daglig kosthold som innbefatter 30 % protein av høy kvalitet bidrar til normal vekst og reproduksjon hos katter.

Sammenligning av etikettgarantier

Ved å sammenligne næringsinnholdet på etiketter, kan du bidra til å velge den beste dietten for kattens helse og velvære. Det er imidlertid noen hensyn og begrensninger som det er verdt å være klar over.

Forskjellen i vanninnhold mellom de ulike typene kattemat påvirker næringstettheten for produktene eller mengden næringsstoffer per kilo mat. Etter hvert som vanninnholdet i dietten øker, reduseres mengden protein, fett og andre viktige næringsstoffer. Det betyr at katten må spise en større del av produktene med høy fuktighet for å motta den næringen som trengs.

Denne forskjellen i fuktighet og energiinnhold forhindrer også en direkte sammenligning av næringsinnholdet i forskjellige typer produkter. Du kan for eksempel ikke sammenligne et proteininnhold på 12 % i en hermetisk kattemat med et proteinnivå på 21 % for en tørr kattemat og konkludere med at tørrfôr gir mer protein. Du kan imidlertid gjøre en rettferdig sammenligning av et proteininnhold på 21 % for en tørr kattemat med 30 % for en annen type tørr kattemat og konkludere med at katten vil få mer protein ved å spise produktet med høyest proteininnhold. Høyere proteininnhold er ikke nødvendigvis bedre – det avhenger av livsfasen og livsstilen til katten som blir matet med produktet.

Kosttilskudd

Med mindre det foreskrives av veterinær, er det ikke nødvendig å legge ekstra vitaminer, mineraler eller andre matvarer til kattens daglige diett.

Typer kattemat De tre hovedtypene kattemat er tørr, myk-fuktige og hermetiske produkter. Med dagens avanserte teknologi kan alle typer kattematprodukter utformes for å gi komplett og balansert ernæring for katten din.

Tørre dietter Tørre produkter består av knasende dyrefôr, som bidrar til å redusere oppbygging av plakk og tannstein på kattens tenner. Tørrfôr har også fordelen av å holde seg ferskt lenger enn myk-fuktige og hermetiske produkter når pakken er åpnet.

Myk-fuktige dietter Myk-fuktig kattemat er generelt mer smakfull enn tørrfôr, praktisk å servere og enkel å oppbevare.

Hermetiske dietter Disse diettene har generelt den beste smaken, sammenlignet med de tørre og myke-fuktige produktene. Når en boks åpnes, skal ubrukt mat oppbevares i kjøleskap.