Bør jeg holde katten innendørs?

Innledning

De fleste katteeiere i Europa lar katten gå ut når den vil i tillegg til å ta vare på den og mate den når den kommer hjem. Omtrent 10 % av kattene i Storbritannia og mange flere i USA lever derimot permanent inne, og dette antallet øker.

Fordelene med å bo inne

De var ikke før kattesand ble oppfunnet i 1950-årane at katteiere kunne velge om de ville la katten gå ut eller ikke. Siden den gang har man funnet ut at innekatter har en tendens til å leve lenger enn katter som slipper ut. Dette er fordi innekatter har redusert risiko for:

  • • Tyveri - i og med at flere og flere verdifulle rasekatter holdes som kjæledyr, blir katter i økende grad stjålet
  • • Katten blir borte - utekatter kan noen ganger bli innestengt i garasjer, skjul eller til og med bagasjerom, og de blir dermed borte.
  • • Ulykker på veien - Omtrent én av fire katter blir drept ¨på veien i Storbritannia, med økt risiko for une katter. De kattene som har overlevd i ett år og som har lært å unngå trafikken vil sannsynligvis nå en høy alder.
  • • Rovdyr - Innekatter er naturligvis beskyttet mot rev og andre rovdyr
  • • Slåssing - med mindre de slåss seg i mellom, vil innekatter selvsagt unngå slåsskamper!
  • • Forgiftning - selv om dette er sjelden, kan enkelte katter få i seg giftige stoffer slik som frysevæske eller rottegift
  • • Smittsomme sykdommer - Mange smittsomme sykdommer kan bare overføres fra katt til katt gjennom nærkontakt. Ved å holde katten innendørs, beskytter du den mot dette. Noen organismer, og til og med parasitter kan likevel finne veien inn i hjemmet ditt på sko eller klær.

Enkelte eldre katter foretrekker komforten og tryggheten forbundet med å holde seg innendørs.

En utekatt

Til tross for fordelene med livet innendørs, er det også fordelaktig å la katten slippe ut. Hovedårsaken er at det er bra for kattens mentale helse og velvære. Katter er skapt for å jakte og markere territoriet sitt, og bruker en utmerket luktesans, hørsel, berøringssans og e spesialisert syn til å snike seg opp på og fange bytte. Hvis du lar katten slippe ut, får den muligheten til å uttrykke en normal atferd for katter, noe som ganske sikkert forklarer hvorfor utekatter lider mindre av mentale problemer og atferdsproblemer sammenlignet med innekatter. I og med at utekatter får mer mosjon er de også mindre utsatt for overvekt og medfølgende helseproblemer.

Kattens søvnmønster

Katter sover i omtrent 15 timer per dag (og noen kan til og med sove i 20!). De sover for det meste om dagen og jakter om natten, og den mest aktive tiden er ved daggry og i skumringen, da dette er tiden da byttet er mest aktivt. De fleste katter tilbringer det meste av sovetiden i en lett søvntilstand, og vil bare ha få perioder med dyp søvn. Dette er fordi de som naturlige rovdyr må være klare til å sprette opp på et øyeblikk. Uansett om katten er innekatt eller ikke bør du gi den en trygg og behagelig soveplass.

Kan katten min bli syk?

Selv om innekatter er mer beskyttet mot smittsomme sykdommer og parasitter enn utekatter, vil de likevel trenge regelmessige vaksiner og forebyggende ormekurer for å holde seg i form. Snakk med veterinæren om hva katten din trenger.

Uansett om du bestemmer deg for la katten slippe ut, eller beholder den innendørs, er det viktig at den får omsorg av høy kvalitet. Sørg for at den får forebyggende pleie og god næring for å holde seg i god fysisk form, og gi den et spennende miljø med mange leker og samspill medmennesker for å støtte mental velvære.

Hvorfor god hygiene er viktig ved bruk av kattetoalett

FINN DE RETTE PRODUKTENE FOR KATTEN DIN