Hvorfor god hygiene er viktig ved bruk av kattetoalett

Hvis du lurer på hvor ofte du bør rengjøre kattetoalettet, kan du stille deg spørsmål om du ville like å bruke et toalett som ikke har blitt skylt ned? Svaret er ganske sikkert nei!

Ikke glem at katter er svært renslige dyr, og at luktesansen er dobbelt som ømfintlig som hos mennesker. Dette betyr at det er viktig å holde kattetoalettet rent.

Hvorfor er det viktig?

Et skittent kattetoalett er en av de vanligste årsakene til avføringsproblemer hos katter. Ved å holde kattetoalettet rent gir du katten et relativt rent sted den kan gjøre fra seg på, og dette kan forhindre at den gjør fra seg andre steder i huset.

I tillegg vil et rent kattetoalett forhindre at katten holder seg når den trenger å urinere. At katten holder seg når den har behov for å urinere er en ganske vanlig atferd hos katter som ikke har et rent sted å gjøre i fra seg på. Dårlig rengjøring av kattetoalettet øker risikoen for at katten din utvikler en urinveisinfeksjon.

Kattetoalettet skal rengjøres daglig ved at all avføring og urinmettet kattesand fjernes. Kattesanden skal byttes fullstendig en gang i uken. Hvis du ikke har mulighet til å rengjøre kattetoalettet så ofte, kan du gjøre i stand et annet. Kattetoalettet skal også desinfiseres regelmessig for å fjerne lukt med varmt vann og såpe.

Husk at enkelte desinfiserende midler som gir et melkeaktig utseende i vann er giftige for katter. Du kan bruke klor, som ikke vil skade katten forutsatt at du skyller kattetoalettet grundig før katten tar det i bruk.

Dette trenger du

Når du kjøper et kattetoalett og kattesand til katten skal du huske på følgende:

  • Åpen eller lukket kattetoalett? Mange katter tilpasser seg et tildekket kattetoalett uten problemer, men andre kan føle seg innestengt eller sårbare i og med at det bare er én utgang skulle det oppstå en trussel utenfra.
  • Selvrengjørende kattetoalett: Dette er et automatisk system med en tidsinnstilt sensor som aktiveres flere minutter etter at katten har forlatt kattetoalettet. Denne typen toalett kan ha brå bevegelser eller lyder som kan forstyrre katten, og kan til og med forhindre at den bruker toalettet.
  • Kattesand som kan skylles ned: Dette er en type kattesand som kan skylles ned i toalettet. Før du gjør dette, bør du derimot undersøke lokale lover om avfallshåndtering som kan variere fra land til land.

Dette bør du gjøre

  • Plasseringen av kattetoalettet er avgjørende: Plasser kattetoalettet på et rolig sted som er lett tilgjengelig. Unngå å plassere toalettet på et travelt sted (f.eks. i inngangspartiet), i nærheten av kattens vann- eller matskål (i likhet med mennesker liker ikke katter å spise ved siden av toalettet!), ved siden av en støykilde (f.eks. vaskemaskinen), ved vinduet (katten kan føle seg truet av noe på utsiden) eller i nærheten av hvor den sover. Noen katter nekter å bruke toalettet hvis det befinner seg i nærheten av noen av disse områdene.
  • Antall kattetoalett: hvis du har flere katter, bør du sørge for at hver katt har sitt toalett. En grunnleggende regel er at antall kattetoalett i en husholdning med flere katter skal tilsvare antall katter pluss ett.
  • Mengden kattesand i kattetoalettet: katter ser tu til å foretrekke en dybde på omtrent 3 cm i kattetoalettet
  • Typen kattesand: Katter foretrekker instinktivt - og sannsynligvis grunnet forfedrenes liv i ørkenmiljøer - fin, sandaktig kattesand. Parfymert kattesand og luktfjernere med kraftig lukt kan være ubehagelig for katter, og kan øke faren for at katten nekter å bruke kattetoalettet.

Hvis du er bekymret for lukt fra kattetoalettet, kan du gi katten PRO PLAN® HOUSECAT (tørrfôr) eller HOUSECAT NUTRISAVOUR (våtfôr), utviklet med en kilde til prebiotika som reduserer hovedkomponentene i lukt fra kattetoalettet med 20 %.

Bør jeg holde katten innendørs?

FINN DE RETTE PRODUKTENE FOR KATTEN DIN