Forebygge forkjølelse og influensa hos katten

Katteinfluensa ligner mye på influensa hos mennesker. Katten kan ha sår hals eller rennende nese, i tillegg til nysing og feber. Selv om influensa hos voksne katter ikke er livstruende, kan det føre til kroniske plager (f.eks. rhinitt), og kan ha mye større innvirkning på kattunger og eldre katter. I denne artikkelen ser vi nærmere på katteinfluensa. Vi tar for oss årsaker og preventive metoder som kan bidra til at katten holder seg frisk året rundt samt spesiell kattepleie.

Årsakene til katteinfluensa

Katteinfluensa er en tilstand som rammer de øvre luftveiene hos katter. Det forårsakes vanligvis av to virus, felint herpesvirus eller calicivirus, men kan også forårsakes av Chlamydophila felis (tidligere kjent som Chlamydia) og Bordetella bronchiseptica, som gir kennelhoste hos hunder. Perioden mellom smitte og symptomene kan vare i tre til fem dager. Når en katt har disse symptomene, varer sykdommen vanligvis i opp til sju dager, men kan også vare lenger. Katter kan bli smittebærere av viruset, også når de er friske, og disse partiklene kan overleve i opp til en uke i omgivelsens. Bakterieinfeksjoner kan vare i en måned eller lenger.

De ulike symptomene

  • • Felint herpesvirus produserer de alvorligste symptomene, og kan gi øyesår.
  • • Calicivirus forårsaker symptomer i de øvre luftveiene, inkludert lungebetennelse, og kan også føre til munnsår og av og til artritt. Hos små kattunger kan forbigående lammelser forekomme. En Calicivirus-infeksjon er vanligvis ganske mild, og fører vanligvis ikke til alvorlige komplikasjoner.

Forebyggende metoder

Det er ikke så vanskelig som du tror å forebygge forkjølelse og influensa hos katter. Vaksiner og regelmessig rengjøring i hjemmet er effektive tiltak for å unngå at katten blir smittet:

Vaksiner: den beste måten å beskytte katten mot influensa på er gjennom vaksinering. Selv om en vaksine ikke dekker alle former av et virus, vil det dekke de vanligste. To doser av vaksinen er nødvendig i tidlig alder, oppfulgt av regelmessige påfyllsvaksiner. Vaksiner for bakterielle versjoner av katteinfluensa kan også være tilgjengelige. Spør veterinæren om dette er nødvendig for katten din.

Hold det rent - Desinfiserende rengjøringsmidler kan bidra til å holde bakterier og virus som bygger seg opp på bord, gulv og andre overflater på avstand. Regelmessig vask av kattens seng, vann- og matskåler, og mye brukte leker reduserer faren for smitte. Husk også å støvsuge steder hvor katten har tendens til å gjemme seg.

Godt kosthold - Et sunt kosthold og en aktiv livsstil kan bidra til at katten holder seg frisk. Prøv Purina Pro Plan for å gi katten fordelene knyttet til et sunt kosthold.

Det er viktig å være påpasselig med rengjøring hvis katten din skulle bli smittet med influensa. Hvis katten din blir syk, bør du oppmuntre den til å spise med noen godbiter og gi den kjærlig omsorg. Hvis katten lever sammen med andre katter, er det viktig å isolere den, og desinfisere fellesarealene.

Myter og misforståelser om katteinfluensa

FINN DE RETTE PRODUKTENE FOR KATTEN DIN