Slike behandler du katten mot innvollsorm

Bendelorm og spolorm er svært vanlige hos kattunger og voksne katter. Bortsett fra når katten er svært infisert med orm vil den ikke ha spesifikke tegn, men omfattende ormeinfeksjon kan føre til irritasjon rundt endetarmsåpningen, utspilt mage, vekttap og oppkast og diare (noen gager med orm). Enkelte typer orm kan også smitte mennesker, så det er viktig å behandle katten.

Hva er orm, og hvordan smittes katten?

Spolorm (Toxocara cati og Toxascaris leonina) er den vanligste typen innvollsorm hos kattunger og katter. De er lange og hvite, og ser ut som spagetti. Egg fra denne typen orm støtes ut med avføringen, og kan overleve i måneder eller år i jorden. Katten smitter på en av tre måter:

  • • Den får i seg egg direkte fra smittet jord f.eks. når den vasker seg
  • • Den spiser en gnager som har spist ormeegg
  • • Kattunger får i seg ormelarver gjennom morsmelken (gjelder bare Toxocara cati). De fleste nyfødte kattunger smittes av spolorm på denne måten.

Bendelorm (Dipylidium caninum og Taenia taeniaeformis) er lange og flate, og består av mange segmenter som inneholder egg. Segmentene støtes regelmessig ut gjennom avføringen, og ser ut som riskorn som man av og til kan se rundt kattens endetarmsåpning eller der den har sovet. For å fullføre livssyklusen, trenger bendelorm en mellomvert som svelger eggene fra miljøet. Katten kan bli smittet ved at spiser denne mellomverten. Mellomverter omfatter lopper og gnagere. Derfor vil en katt med lopper høyst sannsynlig trenge behandling mot bendelorm og omvendt. Hvis katten i tillegg jakter og spiser gnagere vil den trenge behandling mot bendelorm.

Slik behandler du en katt eller kattunge mot orm

Kattunger: Fordi spolorm er så vanlige hos kattunger er det avgjørende å starte behandling tidlig. Det anbefales vanligvis å behandle kattunger mot spolorm hver 2. uke fra 2. til 8. leveuke, fortsette månedlig frem til 6 måneders alder, og deretter hver 1.–3. måned. Kattunger trenger bare behandling mot bendelorm hvis de har lopper.

Voksne katter må også behandles hver 1. til 3. måned med et produkt som er effektivt mot både bendelorm og spolorm.

Det finnes mange ulike produkter på markedet. De mest effektive og tryggeste produktene får du hos veterinæren, som vil kunne gi deg råd om hva som best egner seg for katten din. et er enkelt å behandle katten din, da produktene nå er tilgjengelige som væske, pasta, pulver og spiselige ormetabletter, i tillegg til flytende "spot on"-midler slik at du kan velge det produktet som best passer katten din.

Orm og mennesker

Spolorm fra katter kan være en fare for mennesker. Kontakt med smittet avføring fra katter eller smittet jord kan føre til overføring til mennesker. Barn bør ikke få leke der hvor katten gjør fra seg, og sandkasser må dekkes til når de ikke er i bruk for å unngå at katten bruker dem som toalett. Det anbefales også å bruke hansker ved hagearbeid for å unngå smitte, og kattetoalettet skal vasker hver dag.

Det er enkelt å behandle katten, og ved å følge et regelmessig behandlingsprogram holder du katten i form og forhindrer samtidig overføring til mennesker!

Slik transporterer du katten til veterinæren

FINN DE RETTE PRODUKTENE FOR KATTEN DIN