Hvorfor nyser katten?

“Hvorfor nyser katten min?” kan være et spørsmål du har stilt deg. Mens et nys i ny og ne fra katten er helt normalt og ingen grunn til bekymring, kan hyppig nysing fange oppmerksomheten. For mennesker er nysing en normal respons til irritasjon i nesen, det er kroppens måte å kvitte seg med irriterende stoffer i luftveiene på. Hvis katten ikke slutter å nyse, eller hvis andre symptomer forekommer, slik som rennende nese eller øyne, eller hoste, sammen med nysingen, kan det være på tide å ta med katten til veterinæren for å se om den trenger behandling.

Symptomer på nysing

Nysing er en eksplosiv utstøtning av luft fra munnen og nesen. Noen ganger støtes slim eller partikler ut samtidig. Dette kan være gjennomsiktig eller inneholde blod, eller til og med være gult eller grønt hvis det foreligger infeksjon. Nysing er ofte kattens eneste symptom, men kan noen ganger forekomme sammen med andre tegn som kan hjelpe veterinæren med å finne årsaken til nysingen. Utsondring fra nese eller øyne, hoste eller pipende pust, redusert matlyst og tretthet kan alle forekomme hos en katt som nyser.

Årsaker til nysing hos katter

Den vanligste årsaken til vedvarende nysing hos katter er en infeksjon i de øvre luftveiene, vanligvis grunnet en virusinfeksjon slik som felint herpesvirus og felint calicivirus. Begge disse virusene er smittsomme for katter, men kan heldigvis ikke overføres til mennesker. Stress forverrer ofte tegn på infeksjon, og kan øke overføringen mellom katter. Som med forkjølelse og influensa hos mennesker, rettes behandlingen mot å kontrollere symptomene mens katten slåss mot infeksjonen. Virusinfeksjoner kan noen ganger føre til sekundære bakterieinfeksjoner som kan behandles med antibiotika. Soppinfeksjoner i nesen kan forekomme hos katter, men dette er mer sjelden.

I motsetning til mennesker, er allergier ikke en vanlig årsak til nysing hos katter, men hvis katten puster inn noe som er irriterende kan den nyse. Mulige irriterende stoffer omfatter tobakksrøyk, støv fra kattetoalettet, parfyme, rengjøringsspray, mugg, støv, pollen og til og med stearinlys. Hold et øye med når katten setter i gang med å nyse for å se om du kan finne årsaken. Nyser katten mens du rengjør huset, eller like etter at du har byttet kattesand?

Andre mer sjeldne årsaker til vedvarende nysing kan omfatte infeksjoner i tannrøttene som dreneres i kattens bihuler, inhalerte fremmedlegemer slik som gresstrå, eller til og med svulster i nesegangen.

Dette bør du gjøre

Sørg for at katten får regelmessige vaksiner mot felint herpesvirus og felint calicivirus for å bidra til å forebygge disse virusinfeksjonene.

Hvis katten bare nyser fra tid til annen og er i fin form ellers, bør du bare holde et øye med den i noen dager for å finne ut om det foreligger et mønster i nysingen. Hvis nysingen blir mer omfattende, hvis katten nyser blod, eller har andre symptomer slik som store mengder puss ra nesen, rennende øyne, tretthet, hoste eller pustevansker, eller hvis den ikke vil spise, bør du bestille time hos dyrlegen så fort som mulig. De fleste årsakene kan lett behandles, og katten vil snart føle seg mye bedre.

Forebygge forkjølelse og influensa hos katten

FINN DE RETTE PRODUKTENE FOR KATTEN DIN