Slik forbedrer du kattens ånde

Innledning

Dårlig ånde (kjent som halitosis) hos katten kan være forårsaket av mange ulike helseproblemer. Hvis kattens ånde har en svært sterk eller ubehagelig lukt, bør du snakke med veterinæren om mulige årsaker og hvordan du kan behandle det.

Hva er det som forårsaker lukten?

Den vanligste årsaken til halitosis, er forekomsten av illeluktende bakterier i kattens munn. Dette er vanligvis forårsaket av plakk og tannstein som bygger seg opp på tennene og som fører til infeksjon og betennelse i tannkjøttet (kjent som periodontal sykdom). Dette gir rom for en oppsamling av bakterier som fører til ubehagelig lukt.

Alle katteraser er utsatt for periodontal sykdom, men enkelte renraser er spesielt utsatt. Brachycephale raser slik som Persere, Chinchillaer og Britisk og Eksotisk korthår (med kort snute og flatt ansikt) har ofte dårlig tannstilling grunnet liten kjeve. Dette gjør at de er mer utsatt for periodontal sykdom og dermed halitosis.

Vedvarende dårlig ånde kan også være et tegn på andre underliggende medisinske problemer slik som nyresykdom, luftveisplager eller problemer med tarm eller lever. Be veterinæren om råd hvis du er usikker.

Slik takler du kattens dårlige ånde

Hvis katten har dårlig ånde bør du oppsøke dyrlegen, som vil kontrollere at det ikke foreligger underliggende medisinske årsaker til tilstanden. Hvis kattens munn er årsaken, vil dyrlegen sannsynligvis anbefale at kattens tenner rengjøres og poleres av en fagperson. Dette gjøres under full narkose. Når tennene er rene, og eventuell tannkjøttbetennelse er behandlet, kan du bidra til å forhindre at problemet gjentar seg ved å ta hånd om kattens tenner hjemme. Uten en daglig rutine vil fordelene av en tannbehandling bare vare i noen uker. Den gode nyheten er at det er enkelt å ta vare på kattens tenner hjemme, og dette omfatter bare to elementer.

  • 1. En daglig rengjøringsrutine: Det viktigste du kan gjøre for å holde kattens tenner og tannkjøtt i god form, og sikre en mer behagelig ånde er å pusse kattens tenner hver dag med en spesiell kattetannbørste og tannpasta. Tannpasta med kjøttsmak er tilgjengelig, og katten vil elske det! Bruk aldri tannpasta for mennesker, da det kan være giftig for katten. Veterinæren eller dyrepleieren vil vise deg hvordan du gjør dette.
  • 2. Endre kostholdet: Mens daglig pussing av tennene er den beste måten å forhindre oppbygging av plakk og tannstein, er det andre ting du kan gjøre for å ta vare på kattens munn. Snakk med veterinæren om å bytte til et kosthold som er utviklet for å holde kattens tenner sunne og rene. PRO PLAN® Dental Plus har både vitenskapelig dokumentert virkning på oppbygging av plakk, og bidrar samtidig til å redusere dårlig ånde hos katter.

Mange tror at dårlig ånde hos katter, og særlig hos eldre katter, er uunngåelig, men det er ikke sant. Ved å støtte en sunn munn hos katten bidrar du til å gjøre livet mer fornøyelig for dere begge, og forhindrer samtidig potensielt alvorlig sykdom. Det er positivt for begge parter!

Tannfelling hos kattunger

FINN DE RETTE PRODUKTENE FOR KATTEN DIN