Problemer med kattens kosthold: Det du må vite

Riktig fôr er avgjørende for kattunger, voksne og eldre katter, da de alle har forskjellige behov. Mens det er godt å vite hva du bør gi katten, er det også viktig å vite om skadelige stoffer som du ikke bør gi den. Dette gjelder ikke bare mat som katten kan være allergisk mot, da dette vanligvis er individuelt, men mat generelt som kan føre til fordøyelsesproblemer eller verre hos katten.

Mat du må unngå

Løk – Løk inneholder stoffer som kan bryte ned kattens røde blodlegemer og forårsake anemi.

Hvitløk – Hvitløk kan føre til mageproblemer, og kan også virke inn på de røde blodlegemene hos katter.

Sjokolade – Sjokolade kan være dødelig for katter, og forårsaker ikke bare oppkast og diaré, men også unormal hjertefrekvens, tremor og anfall, og i verste fall døden hvis det inntas i større mengder.

Melkeprodukter – Det kan være en overraskelse for mange katteeiere at enkelte voksne katter er laktose-intolerante, og derfor ikke er i stand til å fordøye melk. Inntak av melk kan føre til diaré hos katter.

Kaffe, te og energidrikker – Koffeinet i disse drikkene kan gjøre katten rastløs, føre til muskeltremor eller palpitasjoner.

Rått kjøtt – Dette kan forårsake oppkast og diaré grunnet infeksjoner med Salmonella-, Campylobacter- eller E. Coli-bakterier.

Allergiske reaksjoner

Matallergier er svært sjeldne hos katter, men hvis du har mistanke om at katten har en matallergi, bør du ta den med til veterinæren. Veterinæren vil kunne hjelpe med å diagnostisere problemet, og finne en egnet løsning når det gjelder hva som er best å fôre katten. Det kan ta tid å diagnostisere en matallergi hos katter, og du vil måtte gi katten en spesiell diett i et visst antall uker.

Hvis veterinæren har funnet årsaken til allergien, er det nok å bare fjerne denne mattypen fra fôret, eller bytte til et nytt fôr. Hvis du nylig har innført noe nytt i hjemmet, slik som planter eller mat, må du sørge for å fortelle dette til veterinæren.

Slik forbedrer du kattens fordøyelse

FINN DE RETTE PRODUKTENE FOR KATTEN DIN