Pelstap hos katter: Hva betyr det?

Kattevennene våre har mange unike egenskaper, men en av de vi setter mest pris på er den vakre pelsen. En myk pels oppmuntrer til klapping, og kan hjelpe katt og eier med å knytte sterke bånd. Når du merker pelstap (kjent som felin alopesi), vil du derfor naturligvis bli bekymret. Katter mister pels hele tiden (gjennom røyting), men dette er naturlig og fører ikke til pelsløse flekker eller steder med tynn pels. Symptomene på røyting hos katter skiller seg i stor grad fra alopesi. I denne artikkelen vil vi gjennomgå tegnene på alopesi, og hvordan dette kan lindres hos katten.

Tegn på ekte pelstap hos katter

Pelstap hos katter kan være delvis eller fullstendig. Huden i de berørte områdene kan ha klumper, skorper eller rødhet, og til og med steder hvor huden faller av (som resultat av ekstrem kløe). Alopesi forekommer noen ganger som et symmetrisk mønster, noen ganger ikke. Hvis katten din lider av dette, finnes det to årsaker til tilstanden: enten kløe eller underliggende tilstander.

Kløe

Kløe som fører til pelstap er ofte den vanligste årsaken. Allergi eller parasitter kan gi ubehag som fører til at katten klør seg. Hvis dette vedvarer, skades ofte huden under, og pelsen kan brytes av. Hvis katten din har omfattende pelstap, og du legger merke til symptomer som ligner på de beskrevet her, bør du ta katten med til veterinæren så fort som mulig.

Andre symptomer som fører til pelstap fra kløe kan forårsakes av lopper, og du vil se enten lopper eller loppens avføring (svarte flekker i pelsen).

Underliggende årsaker

Pelstap som forårsakes av underliggende årsaker slik som hormoner (inkludert Cushings lidelse, hypertyreose eller felin endokrin alopesi) gir ikke kløe, men fører heller til omfattende røyting. Huden er ofte i fin form under (den kan likevel forandre farge) og pelsen brytes ikke av. Underliggende tilstander som kan føre til pelstap er sjeldne hos katter, og kan også føre til andre symptomer. Hvis du merker symptomer som redusert matlyst eller tretthet sammen med pelstap, bør du ta katten med til veterinæren så fort som mulig.

Katten min mister pelsen. Hva kan jeg gjøre?

Hvis katten opplever omfattende pelstap, bør du ta den med til veterinæren øyeblikkelig. Der vil veterinære kunne fastslå årsaken. Veterinæren vil deretter anbefale et behandlingsforløp avhengig av diagnosen. Det er likevel enkelte ting du kan gjøre hjemme som kan hjelpe katten.

  • • Forbedret kosthold - dårlig kosthold kan være årsaken til dårlig pels. Ved å gi katten sunn næring, inkludert produkter fra Purina, kan du bidra til å forandre situasjonen til det bedre. Høyt proteininnhold anbefales, og mat med høyt innhold av kjøtt og fisk er gode valg.
  • • Loppekontroll - det er avgjørende å behandle katten mot lopper da dette forebygger en vanlig årsak til pelstap.

Slike behandler du katten mot innvollsorm

FINN DE RETTE PRODUKTENE FOR KATTEN DIN