I motsetning til den alminnelige oppfatningen er det mulig å lære opp katten i noen nyttige ferdigheter. Katter kan læres opp til å gjenkjenne navnet sitt, og å komme på kommando. Dess tidligere du starter med opplæringen, dess større er sjansen for å lykkes. Men katter er individer, og hver enkelt vil reagere ulikt når opplæringen begynner. Noen vil ignorere deg eller se på deg som du er gal, mens andre vil være nysgjerrige og ivrige. Bare husk at du må være tålmodig – og forsiktig: det kan like godt hende at katten lærer opp deg.

Oppstart

Før du begynner på opplæringen, er det en god idé å få katten undersøkt av veterinæren for å forsikre dere om at det ikke foreligger skjulte helseproblemer som kan forverres ved treningsaktiviteter.

Du kan befeste triks katten din har lært seg, men ikke forvirr den ved å lære den mer enn én ny atferd av gangen.

Katter må belønnes hver gang de utfører en ny oppgave riktig. Når den vel er lært, gir du belønningen bare av og til. Du kan bruke kattens favorittmat som belønning, eller noe annet, som en spesiell smak eller godbit. Fabrikkproduserte godbiter for katter er det sunneste alternativet.

Lær katten å assosiere en matbelønning med en lyd: for eksempel en bjelle eller en klikker. Når assosiasjonen mellom lyden og belønningen er lært, bruker du bjella eller klikkeren akkurat idet katten utfører ønsket atferd.

Husk at du prøver å befeste en talt kommando. Nevn alltid kattens navn før en kommando. Etter at katten har utført atferden riktig og blitt belønnet, fortsetter du å gjenta kommandoen på en positiv måte: for eksempel, 'Sitt, bra, sitt'.

Dersom katten ikke tilegner seg ønsket atferd, kan det hende du prøver å gå for fort fram. Gå tilbake til det den lærte før, til du og katten forstår hverandre.

Opplæring for spesifikke situasjoner

Katter som har for vane å gjøre sitt fornødende utenfor dokassa, bør bringes varsomt til kassa én eller to ganger hver dag. Belønn dem dersom de bruker den. Du kan også forsøke å plassere dokassa der katten pleier å gå, for å assosiere kassa med handlingen. Dersom katten velger å gå et svært usosialt sted, kan du prøve å legge ut aluminiumsfolie – katter liker ikke teksturen av det på potene sine. Eller du kan flytte maten dens, ettersom katter ikke liker å spise på badet! Du bør også rengjøre området svært grundig og bruke en spray med lukt som katter avskyr, så som en feromonbasert maskeringsspray som du kan få hos veterinæren eller i dyrebutikken. Dersom katten velger å bruke badet som toalett, kan du bare hindre tilgang ved å holde døra lukket.

Noen katter som tilbringer tid ute, kan være irriterende eller til og med destruktive i sine forsøk på å komme inn igjen. Prøv å henge en liten, men høylytt bjelle i en tråd ved kattens øyenivå. Ignorer mjauing, skraping og andre forsøk på å påkalle oppmerksomheten din. Før eller senere vil katten røre bjella slik at den ringer, og da kan du åpne døra. Gjentas dette flere ganger, vil katten snart lære å ringe på bjella med overlegg.

Opplæringstips

1. Øv med katten før måltidene, ettersom en matbelønning ikke er fullt så lokkende på full mage. Du må likevel ikke 'sulte' katten for å gjøre den ivrig etter å lære; en sulten katt blir raskt en irritert katt.
2. Når du begynner opplæringen må du eliminere distraherende lyd fra TV eller stereo, ettersom det vil gjøre prosessen nesten umulig.
3. Gjør øktene korte, og avslutt før katten blir sliten eller begynner å kjede seg. Femten minutter er ideelt og holder 'studenten' årvåken.
4. Ikke varier opplæringsøktene – sørg for at treneren, kommandoene, signalene og belønningen alltid er de samme.
4. Prøv å bruke minst 10–15 minutter hver dag, og hold deg til det. Å øve med katten én gang i måneden gir ikke resultatene du ønsker.