Merkelig katteatferd

Av og til gjør katter ting vi som mennesker har vanskelig for å skjønne. Den underliggende årsaken til denne atferden er ofte relatert til instinkter arvet fra deres ville forfedre.

Å sitte i eller på esker.

Katter ser ut til å elske å sitte på eller i esker, uansett hvor de er. Når katter utforsker, er én ting de ser etter, et potensielt gjemmested. Å hoppe eller gli ned i esker kan passe med instinktet de har til å finne et beskyttet sted ute i naturen der de kan se omgivelsene sine uten å bli sett. Å sørge for esker og andre liknende hulrom som katten kan klatre inn i, er en rimelig måte å berike hjemmemiljøet på. Prøv å gjemme leketøy i disse rommene, og pass alltid på at omgivelsene er trygge for katten og at katten lett kan ta lekene fra esken.

Å sitte på elektrisk utstyr.

Katter kan sitte på eller nær elektronikk, som datamaskiner og TV-er, fordi de er varme og har stimulerende bilder på skjermen. Det er ikke sannsynlig at en katt kan se akkurat det vi ser, men bevegelsen på skjermen kan fange en katts naturlige nysgjerrighet. En annen grunn til at katten sitter på TV-en, kan være at den ønsker samhandling og oppmerksomhet, og prøver å forstyrre oppmerksomheten du gir apparatet. En god måte å finne ut av dette på er å se om den bruker like mye tid med apparatet når du ikke bruker det.

Å løpe rundt midt på natta

Ettersom katter er nattdyr, er det naturlig at de er mer aktive om natta. Ettersom vi ofte ikke er hjemme over dagen, bruker de mye av den tiden på å sove. Du kan hjelpe til med å øke kattens aktivitetsnivå om dagen ved å sørge for at den har engasjerende matingsleketøy eller ved å etablere en lekestundrutine før du forlater huset og etter at du kommer tilbake. Lek med katten før du legger deg for å hjelpe den å bruke energi, slik at den kan få mer hvile om natta. En matingsrutine som gir katten mer energi om dagen i stedet for om natta, kan også hjelpe.

Stjeling

Noen katter stjeler nesten alt de kan få potene i. Dersom katten får oppmerksomhet fra deg når den stjeler ting – selv om det er negativ oppmerksomhet – kan det lære den å fortsette med dette. En annen mulighet er at det er en form for lek. Dersom du tror dette er tilfelle, kan du prøve å sørge for at katten har noe annet å gjøre, som matingslabyrinter, leketøy, eller, enda bedre, ved å etablere en lekestundrutine. Dette kan gjøre slutt på kjedsommeligheten som gjør katten til en røver.

Stjeling kan også være relatert til tekstur. Det kan hende katten liker følelsen av ulike teksturer i munnen, og ser etter stimulering i et miljø som ikke gir nok berikelse.

En annen mulighet er at katten opplever stress og stjeler ting som hjelper den å roe seg. Atferd som for eksempel suging på ull har vært observert hos noen katter, og antas å roe dem ned.

Dersom katten tar ting og flytter dem rundt - som sokker - kan det være et rovdyrinstinkt, og sokken brukes som en erstatning for bytte som er drept og tatt med tilbake. Dersom du tror denne atferden er en besettelse for katten, bør du oppsøke hjelp hos en atferdspsykolog for katter, eller en veterinær.

Tiltrekning til vann

Mange katter elsker vann, selv om de ikke reagerer på det på samme måte som hunder. Katter foretrekker å nærme seg vann på egne vilkår, og misliker ofte å få det påtvunget. Når det gjelder drikkevann, er katter ofte mer tiltrukket av rennende eller dryppende vann, ettersom det er en måte de samhandler med det på i naturen. Stillestående vann i en skål har vanskeligere for å tiltrekke seg oppmerksomheten deres, ettersom de ikke kan lukte det eller se det like godt. Dersom du er bekymret for om katten er riktig hydrert, kan du prøve å eksperimentere med ulike måter å gi den tilgang til rennende eller dryppende vann på.