Chinchilla

Chinchilla

Chinchillaen finnes i bare én farge - hvit med grønne øyne. Den har et bredt hode med små ører som sitter godt fra hverandre. Ansiktet er kort og åpnet. Øynene er store og runde med lysende farge. Selv om Chinchilla-katten har tendens til å ha en lettere benbygning enn de fleste andre persere, er bena likevel ganske korte, tykke og sterke. Halen er kort og busket. Pelsen er lang, tykk og fyldig med en tett, myk underpels.

  • Rolig katt
  • Vennlig med selvstendig katt
  • Stille katt
  • Katt med gjennomsnittlig kroppsform
  • Krever daglig stell av pelsen
  • Ikke-allergivennlig rase
  • Trenger uteområder
  • Kan trenge tilvenning for å bo med barn

Opprinnelse

Chinchillaen er egentlig en spesifikk perserkatt. Rasen finnes i én farge - en ren hvit pels med subtile svarte tupper som gir et sølvaktig utseende. De smaragdgrønne øynene utheves av en svart kajal. Chinchilla-rasen var den første katterasen som ble avlet frem for å oppnå en spesifikk farge. Den ble vist for første gang i 1894 ved Crystal Palace i London.

Opprinnelsesland

England

Personlighet

Chinchilla-katten er snill, kjærlig og hengiven. Persere er kjent for å være relativt rolige og stille. Chinchillaen har tendens til å være mer utadvendt og kontaktsøkende enn de fleste perser-katter.

Helse

Chinchilla-rasen er en type perser, og det finnes enkelte likheter mellom Chinchilla-katter og andre langhårede persere. Dette betyr at mange problemer som kan oppstå hos persere, også kan forekomme hos Chinchilla-rasen. Fordi hodeformen har blitt forkortet og ansiktet gjort flatere, kan det oppstå kjevedeformasjoner som kan føre til tannsykdom og potensielle problemer med å spise og drikke. Små nesebor og en myk gane som er for lang, kan også føre til alvorlige pusteproblemer. Tårekanalene følger kanskje ikke sin naturlige bane, slik at øynene renner og fukter ansiktet konstant. Dette kan føre til hudutslett og sår på ansiktet. Ansiktets flate karakter øker også sjansene for øyesykdom. Persere kan bære et gen som fører til nyresvikt (kalt autosomal dominant polycystisk nyresykdom) gjennom utvikling av cyster i nyrene. Denne lidelsen ble funnet i over en tredel av alle persere og eksotisk korthår-katter på 1990-tallet da screeningtester ble tilgjengelig. Selv om det virket som om den var mindre vanlig hos Chinchillaer var den fremdeles tilstede. Ved hjelp av screening jobber oppdrettere nå for å forsøke å utrydde problemet. Spør alltid oppdretteren om å fremvise PKD-sertifikatene for kattene som brukes til å avle frem kattungen din.

Ernæring

Hver enkelt katt er unik, og hver har sine bestemte ting den liker, misliker og trenger når det gjelder mat. Katter er imidlertid rovdyr, og alle katter trenger minst 41 forskjellige og spesifikke næringsstoffer fra maten. Forholdet mellom disse næringsstoffene vil variere avhengig av alder, livsstil og generell helse, så det er derfor åpenbart at en voksende, energisk kattunge trenger en annen balanse mellom næringsstoffene i kostholdet enn en mindre aktiv, eldre katt. Andre ting å huske på, er å gi katten riktig mengde mat slik at den opprettholder en "ideell kroppstilstand" i samsvar med fôringsretningslinjer, og å ta hensyn til individuelle preferanser med hensyn til våtfôr eller tørrfôr.

Stell

Chinchillaen krever daglig pelsstell for å holde den lange pelsen fri for floker og knuter. Hvis man ikke klarer å holde pelsen fri for floker, kan det hende at katten må klippes helt kort, slik at pelsen kan vokse ut på nytt. Disse områdene må rengjøres daglig for å unngå flekker. Chinchillaens øyne har en tendens til å renne, og siden av nesen trenger derfor regelmessig rengjøring. Baken og undersiden av halen kan ofte bli skitten av avføring, så man må være nøye med å holde dette området rent for å unngå flekker og ubehagelige klumper.

Beste katteraser for barn

Denne rasen er ikke kjent for å være en av de beste rasene for barn, men alle katter er forskjellige, og med ordentlig tilvenning vil den likevel kunne leve med barn.

katt

Er dette den rette rasen for deg?

Alle katter har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke katteraser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og katten liker de samme tingene vil det vær større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det kan være utrolig tilfredsstillende å adoptere en katt fra et dyremottak og tilby den et nytt liv. Det er ange katter som venter på et kjærlig og fast hjem. Hver katt har sin egen historie, og mange har mistet det første hjemmet de hadde. De vil gjerne bli en del av ditt hjem. Dyremottak og omplasseringssentre med godt rykte vil være veldig nøye med å tilpasse riktig person til riktig katt. Staben vil med glede tilby råd og besvare spørsmål du måtte ha.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasekatt, er det best å finne en kjent oppdretter. Den viktigste fordelen med å kjøpe en rasekattunge eller -katt er at du vet hvordan den vil se ut og hva slags personlighet den sannsynligvis vil ha. Ta kontakt med veterinæren for mer informasjon om smittsomme sykdommer, genetiske svakheter eller spesielle behov katten måtte ha. Slik vil du være forberedt til å ønske den velkommen hjem.

Ønske katten velkommen hjem

Rett før katten eller kattungen skal komme hjem er du sikkert veldig spent. I løpet av disse siste dagene før ankomst er det mange ting du kan gjøre for å få tiden til gå frem til dagen hvor katten kommer hjem.