Perser

Perser

Perser-katten er en mellomstor, kompakt rase med et stort hode i forhold til kroppen. Hodet er rundt og bredt med små, brede ører og et kort, åpent ansikt. Øynene er store og runde med lysende farge. Bena er korte, tykke og sterke med store runde poter og duskete tær. Halen er kort og busket. Pelsen er lang, tykk og fyldig med en tett, myk underpels. Persere kommer i et bredt spekter av mønstre og farger.

Perser
  • PelslengdeLang
  • Krav til pelsstellDaglig
Perser
  • StøyLav
Perser
  • AktivitetLav

Opprinnelse

De første dokumenterte forfedrene til perser-rasen ble importert fra Persia til Italia på 1600-tallet, og fra Angora (nå Ankara) i Tyrkia til Frankrike. Perserne var grå, mens kattene fra Angora var hvite. Etterkommere av disse langhårede kattene nådde til slutt Storbritannia på 1800-tallet. Disse tidlige persiske kattene var ganske forskjellige fra de kattene som vinner utstillinger i dag: Ansiktene deres var lengre, ørene større og de var høyere og slankere i formen. Gjennom årene har selektiv avl produsert den kompakte kroppen og det flate utseendet vi kjenner i dag. Pelsen er ikke bare lang; den har en veldig tykk underpels som krever en del jobb med hensyn til pelsstell, siden katten ikke klarer å holde denne flokefri på egen hånd.

Personlighet

Persere er rolige og kjærlige katter. De er forsiktige og er ikke så aktive som enkelte korthårede raser. Generelt sett har de ikke noe imot å være alene og er nokså fornøyd med å være eneste katt i hjemmet. De er stort sett fornøyde med å sitte stille og se pene ut.

Helse

Selv om langhåret perser kan forventes å leve i omtrent ti til tolv år, er det en rase som er kjent for å ha en rekke helseproblemer. Fordi hodeformen har blitt forkortet og ansiktet gjort flatere, kan det oppstå kjevedeformasjoner som kan føre til tannsykdom og potensielle problemer med å spise og drikke. Små nesebor og en myk gane som er for lang, kan også føre til alvorlige pusteproblemer. Tårekanalene følger kanskje ikke sin naturlige bane, slik at øynene renner og fukter ansiktet konstant. Dette kan føre til hudutslett og sår på ansiktet. Ansiktets flate karakter øker også sjansene for øyesykdom. Persere kan bære et gen som fører til nyresvikt (kalt autosomal dominant polysystisk nyresykdom) gjennom utvikling av cyster i nyrene. Denne tilstanden ble funnet i over en tredjedel av alle persere og exotic-katter på 1990-tallet da screeningstester ble tilgjengelig. Ved hjelp av screening jobber oppdrettere nå for å forsøke å utrydde problemet. Spør alltid oppdretteren om å fremvise PKD-sertifikatene for kattene som brukes til å avle frem kattungen din. Persere kan også ha en økt forekomst av hypertrofisk kardiomyopati (fortykkelse av hjerteveggene). Som andre langhårede katter er det sannsynlig at perserne kan utvikle soppbaserte hudinfeksjoner, som ringorm

Opprinnelsesland

Tyrkia og Persia

Ernæring

Hver enkelt katt er unik, og hver har sine bestemte ting den liker, misliker og trenger når det gjelder mat.  Katter er imidlertid rovdyr, og alle katter trenger minst 41 forskjellige og spesifikke næringsstoffer fra maten. Forholdet mellom disse næringsstoffene vil variere avhengig av alder, livsstil og generell helse, så det er derfor åpenbart at en voksende, energisk kattunge trenger en annen balanse mellom næringsstoffene i kostholdet enn en mindre aktiv, eldre katt. Andre ting å huske på, er å gi katten riktig mengde mat slik at den opprettholder en "ideell kroppstilstand" i samsvar med fôringsretningslinjer, og å ta hensyn til individuelle preferanser med hensyn til våtfôr eller tørrfôr.

Stell

Persere krever daglig pelsstell for å holde den lange og tykke pelsen fri for floker og knuter. Hvis man ikke klarer å holde pelsen fri for floker, kan det hende at katten må klippes helt kort, slik at pelsen kan vokse ut på nytt. Man må også være nøye med øynene og bakenden. Disse områdene må rengjøres daglig for å unngå flekker. Perserens øyne har en tendens til å renne, og siden av nesen trenger derfor regelmessig rengjøring. Baken og undersiden av halen kan typisk bli skitten av avføring, så man må være nøye med å holde dette området rent for å unngå flekker og ubehagelige klumper. Regelmessig pelsstell er nødvendig for å fjerne pels, slik at ikke katten svelger overflødig pelse, da hårballer kan være et problem for persere. Som med alle katter anbefales regelmessig vaksinasjon og parasittkontroll.