Russisk blå

Russisk blå

Russisk blå har mellomstor til stor størrelse med en elegant, grasiøs kropp og lange, slanke ben. Katten går som på tå hev. Hodet er kileformet med fremtredende værhårsputer og store ører. De levende grønne øynene er bredt fra hverandre og er mandelformede. Pelsen er dobbel med en veldig tett underpels og føles fin, kort og myk. Pelsen på russisk blå har en tekstur som er svært forskjellig fra alle andre raser og er således rasens fremste kjennetegn. Til tross for navnet kan man også iblant se svarte og hvite varianter av rasen. I den mest populære blå varianten har pelsen en klar, jevn blå farge med et sølvaktig skinn.

Russisk blå
  • PelslengdeKort
  • Krav til pelsstellMindre enn én gang i uken
Russisk blå
  • StøyLav
Russisk blå
  • AktivitetHøy

Opprinnelse

Russisk blå var opprinnelig kjent som "erkeengelkatten", da den sies å ha kommet til Europa ombord på skip fra den russiske havnen med det navnet (Arkhangelsk). Den har også vært kjent som "spansk katt" og "maltesisk katt", spesielt i USA, der det sistnevnte navnet var gjeldende frem til begynnelsen av forrige århundre. Det er imidlertid sterke bevis for at denne katten stammer fra Russland. Et stort antall katter med lignende pelsfarger finnes i Skandinavia, og den tette pelsen er et tegn på et liv tilpasset et nordlig klima. Selv om blå anses som den typiske fargen på denne rasen, finnes det også svarte og hvite russere. Disse fargene oppstod under andre verdenskrig, da de få gjenværende russiske blåkattene ble krysset med britisk blå og siamesere for å opprettholde bestanden.

Personlighet

Russisk blå er stille og følsomme, noen ganger sjenerte og reserverte, men sies å være enormt lojale mot sin utvalgte menneskelige følgesvenn. De kan være forsiktige overfor fremmede og bruker lang tid på å utvikle et vennskap med mennesker. Når de først befinner seg i et kjærlig miljø, elsker de å leke med leker og å hoppe rundt, klatre og løpe, og de er ekstremt smidige og lette på fot.

Helse

Russisk blå går for å være en sunn og frisk rase.

Opprinnelsesland

Russland

Ernæring

Hver enkelt katt er unik, og hver har sine bestemte ting den liker, misliker og trenger når det gjelder mat.  Katter er imidlertid rovdyr, og alle katter trenger minst 41 forskjellige og spesifikke næringsstoffer fra maten. Forholdet mellom disse næringsstoffene vil variere avhengig av alder, livsstil og generell helse, så det er derfor åpenbart at en voksende, energisk kattunge trenger en annen balanse mellom næringsstoffene i kostholdet enn en mindre aktiv, eldre katt. Andre ting å huske på, er å gi katten riktig mengde mat slik at den opprettholder en "ideell kroppstilstand" i samsvar med fôringsretningslinjer, og å ta hensyn til individuelle preferanser med hensyn til våtfôr eller tørrfôr.

Stell

Som de fleste korthårede raser krever russisk blå ikke mye stell for å holde pelsen i god stand, men de elsker å få oppmerksomhet og vil like å bli børstet med en myk børste. Som med alle katter anbefales helsekontroller, vaksinasjon og parasittkontroll.