Katter blir lett drektige. Drektighet kan forekomme når hunnen har løpetid, som finner sted flere ganger i året fra vår til høst. Husk å få katten sterilisert dersom du ikke planlegger å ha kattunger. Ettersom det ikke finner sted tydelige ytre endringer hos en drektig katt de første ukene, vil du ikke se noen egentlig forskjell til å begynne med. Etter rundt to til tre uker skal du imidlertid være i stand til å se at katten er drektig. All drektighet, enten den er planlagt eller ikke, bør diskuteres med veterinæren.

Tegn på drektighet

 • En drektig hunnkatt vil ikke vise tegn på brunst, selv om dette ikke er en garanti for drektighet, bare et tegn på at eggløsning har funnet sted; katter kan lide av pseudograviditet (falsk drektighet).
 • Etter ca. 15–18 dager kan brystvortene bli store og røde/rosa.
 • En drektig hunnkatt kan også gjennomgå et stadium der den av og til er kvalm. Selv om dette kan være en form for ‘morgenkvalme’, er det viktig å rådføre deg med veterinæren dersom det skjer ofte, varer lenge eller dersom den er uvel på annen måte.
 • Katten legger etter hvert på seg mellom én og to kilo, avhengig av antall kattunger. Dette er en sterk indikasjon på at den er drektig. Drektighet kan diagnoseres nøyaktig etter så lite som 15 dager (men en dyktig operator), og en kan se hjertene slå fra 17 dager. En veterinær kan bestemme antall kattunger med røntgen etter 40 dager.
 • Magen vil begynne å ese ut, men ikke rør den, så du ikke risikerer å skade de ufødte kattungene. Det finnes andre årsaker til utest mage, så hold godt øye med katten og se etter tegn på sykdom, og rådfør deg med veterinæren dersom du er bekymret.
 • Kattens atferd kan bli ‘moderlig’, og den kan begynne å male mye. Noen katter har også en tendens til å få økt appetitt senere i drektigheten.
 • Veterinæren kan foreta hormontester for å vurdere drektighet.

Tegn på forestående rier/aktive rier

 • Når fødselen er forestående, kan katten avstå fra mat, oppføre seg urolig og begynne å lete etter et egnet rolig sted der den kan føde. Hvis du er bekymret kan du snakke med veterinæren om kattens atferd.
 • Det første tegnet på rier er et temperaturfall hos moren til ca. 37,8 °C, som kan skje i løpet av 12 timer før riene starter. Hvis det er stressende for hunnkatten å ta temperaturen hennes, er det imidlertid best å la være.
 • Hunnkatten kan snakke mye og virke opprømt, og vaske seg konstant.
 • Så bør du se magen trekke seg sammen og en utflod fra skjeden før kattungene kommer til syne! Dersom utfloden er tung og svart eller blodfarget, bør du kontakte veterinæren.
 • Er du bekymret for katten under riene, bør du alltid rådføre deg med veterinæren.

Gjennomsnittlig drektighet hos katter varer mellom 63 og 67 dager, men kan variere fra 61 opp til så mye som 72 dager, og det kan være vanskelig å vite den nøyaktige lengden av graviditeten, ettersom de parer seg flere ganger. Dersom du mistenker at katten din er drektig, bør du ta den vordende moren til veterinæren for å få bekreftet drektigheten. Der bør veterinæren kunne gi deg råd om ernæring og stell av mor og kattunger. Dersom drektigheten ikke er planlagt, bør du ta katten til veterinæren så fort du kan for å sterilisere den mens den er drektig. Dersom du ikke vil at katten skal bli drektig, må du selvfølgelig få den sterilisert så fort som mulig.