Det er svært viktig å passe på en drektig katt, sørge for god ernæring og best mulig medisinsk hjelp. Katter flest er mer enn i stand til å ta vare på seg selv gjennom drektigheten, men det er likevel flere måter du kan hjelpe til med at alt går så glatt som mulig på.

Mating

God ernæring er aldri viktigere enn under drektighet. Som kattunger trenger drektige katter ekstra protein og energi for å hjelpe dem gjennom en periode med fysisk stress. En kommersielt produsert sammensetning for kattunger er en bedre kilde til den ekstra næringen som kreves både under drektighet og de første ukene etter fødselen. De ekstra kaloriene og det høyere innholdet av andre viktige næringsstoffer er akkurat hva katten trenger. Fôr for kattunger har også en ytterligere fordel under avvenning: de små vil allerede ha prøvd noe av maten de skal vokse opp med, ved å kopiere moren. Dersom katten lider av mild matsensitivitet og fôres med en ‘mild’ fôrsammensetning, finnes det flere sensitive og milde kattematsammensetninger for kattunger. Er katten derimot på en spesifikk diett av helseårsaker, må du rådføre deg med veterinæren før du foretar endringer.

Etter paring vil den drektige kattens matinntak øke gradvis – og når ca. 50 prosent over normalen ved slutten av drektigheten (men det er ikke uvanlig at nivået når det dobbelte av vanlig matinntak). Heldigvis er drektige katter fornuftige i matveien. Så lenge du sørger for nok mat, vil de fleste katter regulere det daglige matinntaket etter eget behov. Fullgod ernæring under drektigheten er imidlertid svært viktig for helsa til katten og kattungene, så rådfør deg med veterinæren umiddelbart dersom appetitten avtar, katten mister vekt eller du synes den ikke spiser nok.

For å oppnå den nødvendige energiøkningen, og på grunn av trykket fra de ufødte kattungene i magen, er det best å gi katten mange mindre måltider i løpet av dagen og sørge for at maten er generelt tilgjengelig hele tiden, dag som natt. Ikke glem at katten også trenger mye friskt vann, særlig dersom den spiser tørrfôr.

Det bør finne sted en jevn økning i kroppsvekt parallelt med det økte matinntaket. Noe av denne vekten er fettet katten legger på seg for å hjelpe til med å mate ungene under amming. Denne vektøkningen er helt normal, og du kan forvente en total økning på 40–50 prosent i løpet av drektigheten sammenliknet med vekten før paring. Katten vil miste det den har lagt på seg, i løpet av de 3–4 ukene den ammer.

Vaksiner

Ideelt er katten oppdatert med alle vaksiner umiddelbart før paring. Friske mødre gir immunitet til ungene gjennom den første melken de produserer, så det er bra å sørge for at antistoffnivåene er på topp. Husk imidlertid at dersom katten allerede er drektig og det er planlagt vaksiner, er det noen vaksiner som ikke er trygge under drektighet. Snakk med veterinæren om dette.

Andre medisiner

Det er viktig å gi katten ormekur under drektighet for å hindre at den gir ormer videre til ungene gjennom melken. Disse medisinene må imidlertid være trygge å gi under drektighet, og må derfor formidles av veterinæren. Loppebehandling kan også være påkrevet under drektighet, også det via veterinæren for å sikre at du bruker et produkt som er trygt for de ufødte kattungene. Unngå kosttilskudd eller komplementær medisinering, ettersom det ikke er sikkert at dette er trygt. Snakk alltid med veterinæren før du gir noe til en drektig katt.

Komplikasjoner

Komplikasjoner under drektighet er uvanlig, og vanligvis begrenset til tidlig spontanabort. I slike tilfeller kan infeksjonssykdommer være involvert, så kontakt alltid veterinæren dersom katten aborterer. Sørg for at du alltid følger god avlspraksis når det gjelder hygiene og separasjon av drektige og ikke-drektige katter, samt testing for infeksjonssykdommer der det indikeres.

Det er mye mindre sannsynlig for katter enn for hunder å utvikle et problem med lavt kalsium under/etter drektighet (eklampsi), men det er mulig, der rammede katter oppviser tegn på rykninger, nervøsitet, opphisselse og med tiden anfall dersom det ikke behandles. Et kosthold med lite kalsium vil gjøre dem predisponert for denne lidelsen, men det ses også hos katter som får et normalt kosthold. Alle drektige katter bør mates med komplett kattemat som er kommersielt produsert

Komplikasjoner under riene er sjelden hos katter. Unntaksvis kan keisersnitt bli nødvendig dersom fødselskanalen er for smal på grunn av tidligere trauma (så som bekkenbrudd), dersom rasen har ualminnelig stort hode eller kroppsstørrelse, eller dersom det er andre faktorer som påvirker morens evne til å føde normalt.

Etter fødselen

Nyfødte kattunger er helt avhengige av melken de får fra moren de første fire ukene etter fødselen. Å produsere melk og å ta seg av et kull av nysgjerrige kattunger betyr at den nybakte moren trenger mye energi, så det er vanligvis best å holde seg til kattematen for kattunger en stund etter fødselen. Avhengig av antall kattunger i kullet kan moren spise så mye som fire ganger vanlig matinntak mens hun ammer. Bare etter avvenning, idet moren begynner å miste interessen for amming, og ungene begynner å gnage på fast føde, bør du gå tilbake til en vanlig fôrsammensetning for voksne katter. Se ‘Mating under drektighet og amming’ for mer informasjon.