Det er viktig for katter å leke – fra de er kattunger og helt til de er gamle. Å leke med katten er faktisk en av de beste sidene ved å ha katt. Det gir også store helsefordeler, og oppmuntrer katten til å være aktiv, holde seg rask og rørlig, og opprettholde en slank kroppstilstand. Enda viktigere kan det oppmuntre katten til å uttrykke sine naturlige jaktinstinkter.

Hvorfor katter leker

Kattens lekne atferd kan være søt, og til tider litt frustrerende! Kattunger begynner å leke fra de er fire uker gamle, og bruker det meste av tiden til å bryte med andre kattunger og slik utarbeide den sosiale hakkeordenen. Når en kattunge er sju til åtte uker gammel, vil den overføre oppmerksomheten fra sosial lek med søsken til rovdyrlek med døde objekter.

Fordeler ved mosjon

Å leke med katten i bare 20 minutter hver dag gir fysisk og psykisk stimulering, men styrker også båndet dere imellom. Det er særlig viktig å sørge for at innekatter bruker opp energien som normalt er reservert for å patruljere territorium og jakte på bytte. Innekatter kan trenge mer tid for å leke, eller å leke både morgen og kveld for å holde seg i form.

 • Katten er mest aktiv tidlig om morgenen og om kvelden. Lek med katten før du legger deg, slik at den er klar til å sove når du er.
 • Kattunger leker ofte alene, og ser av og til ut til å bli skremt og løpe unna, som om de er jaget av en usynlig forfølger.
 • Leketøy er morsomme, men interaktiv lek er også underholdende og en av de beste måtene å holde kattungen frisk og responsiv på. La alltid katten ha noen leker, men hold unna noen til leketiden dere har sammen. Disse beholder da sin spesielle nyhetsverdi. Ikke la katten leke uten oppsyn med fiskeleker eller annet leketøy som lang snor osv., på grunn av kvelningsfaren. Pass på at alt leketøy katten har, er trygt, uten små deler som kan tygges og svelges.
 • Enslige kattunger kan leke røffere med eierne sine. De har bare deg å leke med og må lære å kontrollere lekne bitt og kloring.
 • Ikke oppmuntre til å kaste seg mot eller leke med hendene eller føttene dine. Selv om dette kanskje er morsomt for kattungen, kan vanen fortsette inn i voksen alder og kan oppmuntre til aggresjon mot mennesker i framtiden.
 • Sett av tid til minst to gode lekestunder hver dag. Med unge innekatter som bor alene, må du aktivere deres jaktatferd med forfølging, jaging og å kaste seg over byttet opptil 30 ganger om dagen for å holde dem fornøyd som jegere. Dette nivået kan reduseres dersom du har mer enn én katt og de liker å jage og leke med hverandre, eller dersom katten er eldre og mindre aktiv.
 • Nøkkelen til å få dem interessert er å forstå byttet deres. En katt er mye mer interessert i et leketøy dersom det kryper under en sofa eller et skap, akkurat har gjemt seg under en matte, eller gjør plutselige pilende bevegelser. Få leketøyet til å bevege seg som en mus!

Å leke med katten

De beste lekene er som regel med leketøy, som ikke trenger å være dyre. Bruk fjær eller tøystrimler som henger fra pinner, mus fylt med kattemynte, eller opptrekksleker. Vurder også å installere en innendørs klatreramme med en klorestolpe.

 • En bøtte fylt med sammenkrøllet papir eller pingpongballer kan også tiltrekke seg oppmerksomhet. Når kattungen forsøker å forfølge deg, kan du kaste en ball for den.
 • Sett en stor papirpose på gulvet som den kan dukke ned i og rive i stykker. Ikke bruk plastposer, og klipp av håndtak som kan legge seg rundt halsen på katten.
 • Pappesker som katten kan hoppe inn og ut av, er også morsomme. Du kan lime sammen flere esker med tittehull mellom seg, slik at kattunger kan leke gjemsel, og legge en ball eller mus inni.
 • Lag en sekk av tøy fylt med tørr kattemynte, en urt som noen katter er gale etter.
 • Prøv å dingle en 'fiskestang'-leke med fjær eller bjeller i enden av en snor.
 • Noen katter liker å jage og kaste seg over lysstrålen fra en liten lommelykt eller laserpenn.

Når du er ferdig, gjemmer du leken, slik at den stadig er spennende når du tar den fram igjen. Du vil legge merke til at kattens favorittleker sannsynligvis er en leken variasjon av dens naturlige jaktinstinkt: 'kaste seg over mus', 'slå etter en fisk', 'slå en fugl' og 'lekeslåssing'.

Avlede leken aggresjon

Dersom kattungen gjerne angriper ankelen din, må du prøve å avlede denne atferden over på leketøy.

Dersom du bare har én kattunge, kan du vurdere om en lekekamerat kan løse problemet. Det kan hende, og det kan ikke hende. To kattunger vil ofte holde hverandre beskjeftiget fysisk, men på den annen side kan det hende du ender opp med to rovdyr i stedet for ett. Rådfør deg med veterinæren eller en atferdspsykolog om metoder som kan forebygge aggresjon mot mennesker.

Kattemynteparadis

Kattemynte kan virkelig krydre lekestundene. Det er en naturlig urt som er helt trygg. De fleste katter er ville etter kattemynte, men noen påvirkes ikke i det hele tatt. Noen leker inneholder denne urten, ellers kan du kjøpe den i dyrehandelen for å fornye kattens interesse for et visst leketøy. Du kan også dyrke din egen kattemynte: bare pass på at det er den riktige urten som er trygg for katter. Følsomhet for kattemynte begynner hos de fleste kattunger når de er rundt fire måneder gamle. Påfør den på klorestolper for å oppmuntre til bruk.

Hvorfor noen katter er mer aktive enn andre

Noen katteraser har rykte på seg for å sove mye, mens andre tradisjonelt er mye mer energiske. Rene raser med rykte for høy aktivitet er siamesere, abyssinere, orientalere og tyrkere. Mer langsomme katter er persere, himalayakatter, britisk korthåret og ragdollkatter. Det finnes selvfølgelig mange uønskede, aktive og morsomme kattunger på hjelpesentre som bare venter på et nytt hjem.

Katter er som mennesker når det gjelder mosjon: noen er rett og slett mer aktive enn andre. Det er imidlertid ikke normalt for katten å sove hele tiden og være uinteressert i samspill med deg. Rådfør deg med veterinæren dersom katten din er svært inaktiv, ettersom dette kan tyde på et medisinsk problem. Hos eldre katter er inaktivitet ofte det eneste tegnet på osteoartritt, og dersom en katt har en hjerte- eller luftveislidelse, kan de være motvillige til å leke.

Hva er normalt?

Du lever sammen med katten din og vet hva som er normalt. Dersom du tror det kan være noe galt, må du ikke nøle med å rådføre deg med veterinæren.

Øyne:

Skal være lysende og klare. Gi veterinæren beskjed om utflod eller rødhet.

Ører:

Skal være rene og frie for utflod, lukt og rødhet. Ubehandlede øreproblemer er smertefullt og kan føre til tap av hørsel.

Nese:

Skal være ren og uten utflod eller sår.

Munn:

Gommene skal være rosa eller svarte med tennene frie for tannstein eller plakk. Sjekk munn og lepper for sår eller utvekster. Dårlig ånde kan signalisere tannproblemer.

Pels:

Kattungens pels skal være skinnende og ren uten skurv eller svarte flekker.

Vekt:

Aktive, lekne kattunger er sjelden overvektige. Etter sterilisering og når voksen alder nærmer seg, kan katter imidlertid legge på seg. Sjekk kattens kroppstilstand og rådfør deg med veterinæren for ernæringsråd.

Sandkassevaner:

Endringer i sandkassevaner og i frekvens og kvalitet av urin eller avføring kan indikere helseproblemer. Dersom du legger merke til slike endringer, må du kontakte veterinær umiddelbart.

Vær aktiv

Overvektige kattunger blir til overvektige katter, og tykke katter er ikke friske katter. Å være overvektig gjør at katten mer sannsynlig vil lide av osteoartritt, og lidelser så som diabetes og urinproblemer. Det er viktig å holde katten i ideell kroppstilstand. Mosjon er med på å kontrollere kattens vekt, og forebygging er alltid bedre enn en kur etterpå.

For å holde aktivitetsnivået oppe kan du investere i leketøy, en klatreramme til å ha inne, eller en klorestolpe. Innfør regelmessige lekestunder og husk at alt som beveger seg, er attraktivt for katter, ettersom det gir dem anledning til å finpusse jaktferdighetene.

En katts hjem og sosiale miljø er også viktig når det gjelder å oppmuntre til aktivitet. Er det mange strukturer å klatre i eller hoppe opp på hjemme hos deg? Gjemmer du kattens leketøy etter lekestundene, slik at de alltid er uimotståelige når du tar dem fram igjen? Dersom du bor over flere etasjer, kan du plassere kattens matskål på en annen etasje enn der katten sover, slik at du oppmuntrer til så mye trappeklatring som mulig.