Det er viktig for katter å leke – fra de er kattunger og helt til de er gamle. Å leke med katten er faktisk en av de beste sidene ved å ha katt. Det gir også store helsefordeler, og oppmuntrer katten til å være aktiv, holde seg rask og rørlig, og opprettholde en slank kroppstilstand. Enda viktigere er at det kan oppmuntre katten til å uttrykke sine naturlige jaktinstinkter, samtidig som det er trygt for fugler og mus. Kattens lekne atferd kan være søt og morsom for dere begge!

Kattunger begynner å leke fra de er rundt fire uker gamle, og bruker det meste av tiden til å jage og hoppe på andre kattunger, moren og eieren. Når en kattunge er sju til åtte uker gammel, vil den overføre oppmerksomheten fra sosial lek med søsken til lek med døde objekter, og er klar til å ta steget til ‘bytte’ dersom de måtte klare seg selv. Derfor vil kattens favorittleker sannsynligvis er lekne variasjoner av dens naturlige jaktinstinkter. Men det er ingen ende på variasjonen i leker og leketøy du kan prøve – bare se hva som virker best for katten din …

1. Katter synes opptrekksleker er fascinerende.
2. En bøtte fylt med sammenkrøllet papir eller pingpongballer kan også tiltrekke seg oppmerksomhet.
3. Når kattungen forsøker å forfølge deg, kan du kaste en ball den kan jage.
4. Sett en stor pappeske på golvet som den kan dukke ned i og klose på.
5. Lim sammen flere esker med tittehull mellom seg, slik at kattungen kan leke gjemsel.
6. Dingle en ‘fiskestang’-leke med fjær eller bjeller i enden av en snor.
7. Noen katter liker å jage og kaste seg over lysstrålen fra en liten lommelykt eller laserpenn som håndteres med varsomhet.
8. Gjem leketøyet mellom hver lekestund: slik blir ikke katten for godt kjent med tingene, og møter dem med entusiasme når de tas fram igjen.
9. Ikke bruk fingre eller tær som leketøy, for da vil katten hoppe på deg senere!