Hver katt er unik. Hver har sin egen særlige personlighet, ting den liker, misliker og trenger. Og akkurat som mennesker har katter spesifikke næringsbehov også. Visste du at en katt må få 41 ulike næringsstoffer bare fra maten? Mye kan avhenge av alder, livsstil og helse. Det er derfor ikke overraskende at en voksende, energisk kattunge trenger en annen balanse i kosten enn en mindre aktiv eldre katt. Det meste av dyrematen som produseres i dag, tilbyr et voksende utvalg av spesialoppskrifter som er designet for å møte presise og varierende behov hos ulike katter. Slik at du kan være sikker på at du får den riktige balansen for katten din.

Kattunger

Kattunger har mye voksing foran seg! Kroppen deres må produsere muskler, bein, hår, tenner og et fullt utviklet immunsystem særdeles raskt. Vanligvis blir de opptil 20 ganger større på bare 5 til 6 måneder. Og med all den nysgjerrigheten og energien de har, brenner de så mye som tre ganger så mange kalorier om dagen som en voksen katt.

Spesialsammensatt mat for kattunger inneholder ekstra protein for å hjelpe utviklingen av friskt vev og organer, og høyere nivåer av viktige mineraler så som kalsium, fosfor, magnesium, zink og jern for å bygge opp sterke bein og tenner.

Kattunger har også mindre munner enn voksne katter. De mindre bitene i det meste av maten som produseres for kattunger, gjør det lettere for dem å tygge og frigjøre alle de viktige næringsstoffene.

Purina kattemat for kattunger

 

Voksne katter

Fikk voksne katter det som de ville, hadde du gitt dem 13–16 små måltider om dagen som hvert ville gitt omtrent samme mengde kalorier som en mus! Men for å gi katten riktig mat må du oppnå riktig balanse mellom vann, protein, fett og oljer, karbohydrater, vitaminer og mineraler.

Kommersielt produsert kattemat er designet for å få denne balansen riktig, og bør som en del av en regelmessig matingsrutine sørge for alt katten trenger i sine voksne år. Hvorvidt du serverer boksemat eller tørrfôr, eller en blanding av disse, er et spørsmål om smak – din og kattens. Husk forskjellen mellom ‘komplett’ og ‘komplementær’ kost. Komplett kost trenger ikke tillegg. Komplementær kost, så som godsaker og snacks, gir ikke effektiv næringsbalanse alene. Gir du komplementær kost, må du redusere kattens inntak av hovedmåltider tilsvarende for å unngå overmating. Les alltid retningslinjene for mating på baksiden av pakken, men husk at ulike katter kan trenge ulik mengde for å opprettholde sin ideelle kroppstilstand.

Purina kattemat for voksne katter

 

Eldre katter

Eldre katter tar som regel livet litt mer med ro – hviler mer og løper mindre. Etter som livsstilen deres roer seg, gjør metabolismen det samme. De brenner mindre energi og trenger dermed færre kalorier gjennom maten. Men lettfordøyelige proteiner av høy kvalitet blir viktigere enn noensinne for å vedlikeholde kroppstilstanden.

Et godt kosthold for eldre katter gir konsentrerte proteiner av høy kvalitet og med lite fett, samt lettfordøyelige karbohydrater for energi, lavere forfornivåer for å redusere belastningen på nyrene, kalsium for å hjelpe aldrende ledd, og vitaminer for å bekjempe infeksjoner etter som immunsystemet forfaller.

Ettersom katter blir eldre, kan lukte- og smakssansen avta noe, sammen med evnen til å tygge effektivt. Mindre størrelse på bitene i tørrfôr eller høyere kjøttinnhold i boksemat kan fremme en sunn appetitt.

Kattemat for voksne katter fra Purina

 

Innekatter

Mange mindre aktive raser trives godt med å være innekatter. Men en katt som lever på et begrenset areal har mindre anledning til å mosjonere. Denne roligere livsstilen innebærer at det er mye vanskeligere for innekatter å vedlikeholde den naturlige formen enn det er for utekatter. Å unngå uønsket vektøkning kan dermed være et stort problem for innekatten.

Spesialsammensatt kosthold for innekatter inneholder mye protein og mindre fett. Det har også ekstra fiber som er mindre fordøyelig og gjærer, for å motvirke hårballer (og redusere lukt fra sandkassa).

Purina kosthold for innekatter

Drektige og ammende katter

Ikke overraskende er god, balansert næring viktig ved drektighet. En vordende mor kan tross alt spise for opptil sju! Drektigheten kan forårsake perioder med underspising, overspising eller ingen spising i det hele tatt. Men alle drektige eller ammende katter trenger ekstra protein og energi for å hjelpe dem gjennom en periode med fysisk stress.

Vanlig kattemat for voksne katter gir ganske enkelt ikke alle de ekstra næringsstoffene som trengs. Noen spesialproduserte merker har spesielt sammensatt kosthold som er designet med tanke på drektighet, men dersom disse er vanskelige å få tak i, anbefales det generelt å bytte til en sammensetning for kattunger under drektighet. De ekstra kaloriene og det høyere innholdet av andre viktige næringsstoffer er akkurat hva en drektig katt trenger.

Purina kosthold for drektige katter

Overvektige katter

Voksne katter har en naturlig tendens til å legge på seg noen uønskede kilo, særlig innekatter eller katter som er eldre enn sju år. Vektproblemer kan raskt føre til alvorligere tilstander, inkludert diabetes, hjerte- og luftveisproblemer, nyrestein og artritt.

Dersom en katt blir overvektig, er det viktigste tiltaket selvfølgelig å redusere godbiter og ekstra mat. Men kommersielt tilgjengelige ‘lette’ sammensetninger kan også hjelpe. Disse har mindre fett, men inneholder alle nødvendige vitaminer og mineraler, slik at du kan redusere kaloriinntaket uten å kutte ned på porsjonene eller næringen. Lett kosthold hjelper ikke bare overvektige katter å komme tilbake til riktig vekt igjen, men kan også hjelpe eldre, mindre aktive katter å vedlikeholde en sunn kroppstilstand etterpå.

Purina kosthold for overvektige og fete katter

Sensitive katter

Matallergi kan oppstå når som helst i kattens liv, og kan forårsake diaré og oppkast. Noen direkte intoleranser kan oppdages tidlig via blodprøve, men i de fleste tilfeller begynner behandlingen vanligvis etter at symptomene er oppdaget. Allergi forårsakes som oftest av proteiner i fisk, melkeprodukter, oksekjøtt og kylling, i den rekkefølgen.

Den mest effektive metoden for å finne ut om det foreligger en allergi, er et 12-ukersforsøk der en matvare unngås og deretter gjeninnføres i kostholdet for å se om det har noen effekt på symptomene. Ettersom de fleste kilder til dyrefôr utgjøres av fisk, oksekjøtt, kylling, melkeprodukter, mais og hvete, hjelper det å bytte til et fôr som katten ikke har spist ennå, slik som lam eller kanin med ris eller potet.

Allergiforsøk må utføres i samråd med veterinær, så dersom du tror katten din kan ha en allergi, må du først ta kontakt med veterinæren.

Purina kosthold for sensitive katter